Türkiye'nin yeni gündemi olan Başkanlık sistemi konuşulmaya devam ederken, tartışmalı konuyla ilgli son anket yayınlandı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın Ocak ayında Meclis'e, Nisan ayında da halka götürülebileceğini söylediği başkanlık sistemi ile ilgili açıklama kulislere bomba gibi düşerken ORC ise halkın başkanlığa bakışını araştırdı. Van ile birlikte 30 büyükşehirde yapılan ankette halkın başkanlık sistemini ne kadar desteklediği soruldu. Van'ın vereceği destek ile ilgili şaşırtıcı sonuçların çıktığı ankette Türkiye'de başkanlık sistemine en büyük desteği veren ilin Konya olduğu gözlendi. Başkanlık sistemine en az destek veren il ise Diyarbakır.

 

EN KAPSAMLI BAŞKANLIK ANKETİNDE VAN KAÇINSI SIRADA?

ORC Araştırma yapılacağı aylardır konuşulan, gelen son açıklamayla da neredeyse kesinleşen referandum için nabız tuttu.10-16 Ekim tarihleri arasında, 30 büyükşehirde 21980 kişi ile ‘‘CATI-Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi’’ ve yüz yüze anket yöntemiyle yapılan "seçmen tercihleri araştırması" başkanlık sistemiyle ilgili yapılan en büyük saha çalışması oldu. Referandum demek gerek iktidarın, gerekse muhalefetin şehir şehir dolaşarak seçmenleri "evet" ya da "hayır" seçenekleri için ikna etmeye çalışması demek. İşte bu anket siyasetçileri sahada nasıl bir yöntem izleyeceklerini belirlemesine yönelik yol gösterecek en büyük kaynaklardan biri olacak;

 

ORC Araştırma'dan başkanlık sistemi anketi

ORC Araştırma'dan başkanlık sistemi anketi

 

VAN SONDA...

ORC'nin Büyükşehirlerde sık sık gerçekleştirdiği anketlerde çarpıcı sonuçların çıktığı Van, Türkiye'de başkanlık sistemine en az destek veren 3 il arasında yer aldı. 32,0'lık 'Evet' oranı ile Diyarbakır ve Mardin ile birlikte yeni sisteme en olumsuz görüş bildiren kent olan Van'da, 57,1'lik 'Hayır' oranına karşılık kararsızların yüzdesi ise 10,9 civarında gözlendi. ORC'nin yaptığı büyükşehir anketlerinde en başarılı büyükşehirler arasında da son bir kaç yıldır hep 'en başarısız belediye' olarak gösterilen Van'ın, olası bir seçimde nasıl bir tavır göstereceği ise merakla bekleniyor.

Editör: TE Bilisim