Kent merkezinde seçim çalışmalarını yürüten Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, yatırımcılar ile bir araya geldiği bir toplantıda Van Belediyesi’nin fiziki sorumluluğa sahip olmasına rağmen sorunları çözmediğini belirtti. Hükümet olarak birçok ödenek çıkarmalarına rağmen birçok sıkıntının devam ettiğini söyleyen Orhan; “Kendi işlerini üstlenmiyorlar. Neden üstlenmiyorlar? Çünkü yaptıkları işler sorgulanmıyor.” Dedi.

Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, 30 Mart’ta yapılacak seçimler öncesi kent merkezindeki ziyaretlerini sürdürüyor. Kent merkezindeki ziyaretleri kapsamında son olarak İŞGEM’i ziyaret eden ve burada yatırımcılar ile bir araya gelen Orhan burada ilk olarak Van İŞGEM Müdürü Mahmut Gedika be buradaki yatırımcıları ziyaret etti.

“VAN BELEDİYESİ KENDİ İŞİNİ SORGULAMIYOR”

İŞGEM ziyaretlerinde ilk olarak Gedik’i ziyaret eden Orhan burada, Van Belediyesi’ne eleştiriler yönelterek, Van Belediyesi’nin vatandaşa hesap verme gereği duymadığını belirtti. Orhan konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Biz milletvekilleri gerek genelde gerekse de en önemlisi olan yerelde insanlarımızın sıkıntılarını dinlemek ve bunlara çözüm bulmak ya da bu sıkıntılar ilgili mercilere iletmek ile mükellefiz. Belediyeler ise fiili ve fiziki sorumluluğa sahiptir. Bu nokta bizim sıkıntılarımız var. Kendi işlerini üstlenmiyorlar. Neden üstlenmiyorlar? Çünkü yaptıkları işler sorgulanmıyor. Bu her yerde geçerlidir. Bir ailede yaşayan birinin sorunlarını ve yaptığı yanlışları sorgulamaz iseniz bu onu kendine alışkanlık haline getirir. Bu durumda onun gibidir. Bu yüzden halkın bunu çok iyi bir şekilde bilmesi gerekiyor. Ama onlar bunu yapmıyorlar, onlar ideolojik bir siyaset yapıyorlar. İnsanlar soruyor; su, yol, kanalizasyon, arıtma, park bahçe, temizlik, spor tesisleri nerede? Verdikleri cevap ise Kürt sorunu deniliyor. Bu sizin birinci sorununuz değil. Zaten Kürt sorununu ilk kez iktidarımız sayesinde bu kadar geniş kapsamlı çözüyor ve konuşuyoruz. Senin milletvekilleriniz buna çözüm geliştirsin katkı sunsun. Sizin kendi işinize bakmanız gerekiyor. Bunun üzerinden oy topluyor diğer kanaldan da baskı kurarak, tehdit ederek, taşlayarak, oy potansiyeli oluşturuyorlar. Dolayısıyla vatandaşa hesap verme ihtiyacı duyulmuyor. Halkın, demokrasinin sancısı budur, herkesin bunun çok iyi bir şekilde farkında olması gerekiyor.”

ORHAN; “BELEDİYEYE MİLYONLARCA LİRA AKTARILDI”

Konuşmasını Van Belediyesi’ne aktarılan ödeneklerle ilgili bilgiler vererek devam eden Gülşen Orhan, ellerindeki kaynaklara göre Van Belediyesi’ne sadece 2012 yılında belediyeye 50 trilyonluk (milyonluk) bir ödenek geldiğini söyledi. Orhan ayrıca; “Belediyenin borçları olsa dahi o para hiçbir şekilde kesilmiyor. 2013’te ise belediyeye 50 trilyondan daha fazla bir ödenek aktarıldığını belirtti. Bu sadece merkez hükümetten gelen bir paradır. Merkezi hükümet her ilin nüfusuna göre bu paraları vermektedir. Bunun yanı sıra belediyeye su gelirinden gelen bir para var, imar planından gelen bir para var, inşaat sektöründen, yapılaşmadan gelen bir para var ve bu paralar bunun kat kat üzerinde bir gelir söz konusu demektir. Ama şuan çok büyük bir borçtan bahsediliyor. Bu da gösteriyor ki hükümetin muhalif belediyelere bir ayrım yapması söz konusu değil. Çünkü iller bankasının verdiği para belli. Ancak hükümet ile beraber çalışan, projeler geliştiren belediyelerin avantajı var, gelip bire bir muhatap oluyorlar ve çalışıyorlar. Bu belediyeler ise gelmiyorlar. Bunun üzerinden de hükümet bize gelmiyor, yardım etmiyor diyorlar. Hangi kuruma, bakanlığa kaç tane proje getirilmiştir Van belediyesi tarafından? Van Belediyesi bugüne kadar hükümete tek bir proje götürmemiştir. Bildiğiniz üzere biz geçen senelerde Van Gölü’nün temizliği ile ilgili bir çalışma yaptık. Sayın başbakan hemen ilk etapta 400 trilyon para aktarımında bulunulmasını istedi ve sadece Van değil tüm illerde bu başlamış oldu. Bu kapsamda yüzde 70 hibe ile birçok şartlar olumlu yönde ilerledi. Bu doğrultuda, Erciş, Muradiye, Gevaş, Gürpınar, Bahçesaray, Edremit belediyeleri bu çalışmaya dahil oldu şimdi kanalizasyon arıtma işlerini tamamlıyorlar. Ama büyükşehir belediyesi bunu sürdürmedi. Başkan ile birkaç defa bir araya geldik ancak kurum olarak bunun devamı getirilmedi. Defalarca aradık ve bir araya gelip projenin hayata konulmasını istedik ama dediğim gibi kurumdan her hangi bir adım atılmadı. Kanalizasyon, ilk yıllarda bizim dönemimizde yapılan kanalizasyonlardır bunun dışında kanalizasyon anlamında hiçbir şey yapılmamıştır. Onlar buna rağmen bu destekleri almadılar. Birçok ilçemiz bu konuda bu desteleri aldı ve çalışmalarına devam ediyor. Belediye bu destekleri alsaydı bugün Göle dökülen suların %50’si arıtılıyor olabilirdi. Neden tamamı arıtılmasın. İmkânın var, devlette sana bu destekleri veriyor ve bu geri ödemeyi yaklaşık 30 yıla da yayıyorlar. Bir memlekette bu sorunlar çözülmez ise memleketin ayağa kalkması çok zor olur. 5 yıl beklediler ve sonbaharda kalkıp asfalt döktüler, o yolların alt yapısı da yok.

SIKINTIYA ANINDA MÜDAHELE

Ardından İŞGEM’de yürütülen bir proje ile ilgili bilgiler veren Gedik, bu proje ile ilgili sıkıntıları Orhan’a ileterek konu hakkında destek istedi. Projeninin bazı sıkıntılardan dolayı geçirilmeme riski olduğunu belirten Gedik, proje ile ilgili şu ifadelere kullandı; “İŞGEM ile ilgili bizim bir projemiz bulunmaktadır. Projemizin adı, Van İŞGEM Büyüyor projesidir. Bütçemiz 8 milyon 200 bin Euro’dur. Bu proje kapsamında Sanayi Bakanlığından yana bir sıkıntımız yok ancak AB delegasyonundan dolayı sıkıntılarımız bulunuyor. Bu kapsamda projemiz riske girmeye başladı. Her seferinde bizlere mazeretler üretiyorlar, her seferinde projenin şurası burası eksik diyorlar. Tam 4 aydır biz bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Projemiz 2 ay içeresinde ihaleye girmez ise iptali bile söz konusu olabilir. Şu an İŞGEM’de yüzde 100’lük bir doluluğumuz var. Sırada bekleyen yatırım yapmak isteyen 60 firma bulunuyor. Bu projemiz gerçekleştiği zaman yaklaşık olarak 30 yatırımcı için yeni yerler oluşacaktır. Bu proje geçekleştiği zaman hem İŞGEM konusunda hem de yatırımcılar konusunda çok önemli bir yere sahip olacaktır. Buda başta İŞGEM’e daha sonra tüm ilimize katkılarda bulunacaktır. Bu konuda birçok eğitimler verilecek ve bu kapsamda yatırımcılara büyük katkılar sağlanacak. 2 ay içerisinde bu ihalemizi yapamaz isek ve iptal söz konusu olacak. O bahsettiğimiz parada maalesef geri gitmiş olacak” Bunun üzerine hemen devreye giren Orhan, burada ilgili bakanlıkları arayarak çözüm için talepleri iletti. Konun çözümü için girişimlerini sürdüreceklerini belirten Orhan, ayrıca diğer yatırımcıları ziyaret ettikten sonra İŞGEM’den ayrıldı.

Editör: TE Bilisim