ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ - ÖNDER ALTINAL - Cumhuriyet Caddesi’nin en eski yapılarından birisi olan Belediye eski hizmet binasının yıkımı sonunda gerçekleştirildi. Depremde zarar gören ve uzun süredir yıkılmayı bekleyen fakat bina altındaki dükkanlardan dolayı durumu arapsaçına dönen Belediye Binası’nın yerinde yapılacak olan yapı Van’a yakından ilgilendiriyor. Top belediyede olsa da halk da bu binanın yerine kent için işlevsel bir yapı yapılmasından yana.

 

Van’da 2011 yılında 23 Ekim ve 6 Kasım tarihlerinde yaşanan 2 yıkıcı depremin ardından 6 yıl geçti ve Van yaralarını sardı. Depremde hasar gören onlarca bina kentsel dönüşümden yararlanarak yeni ve daha sağlam bir şekilde inşa edildi. Depremde ağır hasar gören binalardan bir tanesi de Van Belediyesinin eski ana binasıydı. Bir süre önce binanın altında bulunan belediye pasajı esnafı da binayı boşaltında yıkıma başlandı. Yıkılan binanın yerine ne yapılacağı merak konusu iken Şehrivan Gazetesi olarak yıkılan binanın yerine yapılması gerektiğini Vanlı esnafa sorduk. Van esnafı Van’ın en işlek caddelerinden bir tanesine vatandaşın daha rahat vakit geçirebileceği bir mekân yapılmasının uygun olacağını söyledi.

 

BALKAN: AVM YAPILSIN

Van’da eczacılık yapan Cengiz Balkan, yıkılan binanın konumunun çok önemli bir noktada olduğuna dikkat çekerek, “Yıkılan belediye binasının yerine çok güzel bir AVM yapılabilir. Ailece gidilecek bir olsa gerçekten çok güzel olur. Van AVM çarşıya çok uzak bir noktada bulunuyor. Herkes gidemiyor haliyle. Buraya kent merkezinin kalbi olan Cumhuriyette bir AVM’nin olması çok iyi olacaktır. AVM olmasa park yapılabilir. Kütüphane yapılması için isteklerde var tabi ki ama kütüphaneden ziyade bir AVM’nin olması Van’a canlılık katacaktır.” Dedi.

 

KÜLTÜR MERKEZİ ÖNERİSİ

Van’da esnaflık yapan Alper Ertan kent merkezinin kalbinde bir AVM’nin şart olduğunu dile getirdi. Kent merkezinde büyük bir alışveriş merkezinin yapılması Van’a ayrı bir katkı sunacağını ifade eden Ertan, “Tabi alışveriş merkezi dışında farklı bir mekânın yapılması da güzel olabilir. Örneğin bir kültür merkezinin yapılması da hiç fena olmaz. Van’ın bu açıdan eksiklikleri var. Bu tarz bir çalışma yapılırsa da memnun oluruz.” Diye belirtti.

 

“İÇİNDE ONLARCA SANAT DALININ OLDUĞU GALERİ OLABİLİR”

İnşaat sektörünün kendileri için önemli olduğunu söyleyen esnaflardan Muhammed Tuci, “Ekonomik açıdan bakarsak inşaat alanında çok büyük bir canlanma yaşandı ve hala devam ediyor. Sınır kapısının açılmasıyla Van’a gelen İranlılar da çok büyük bir etki yarattı. İranlılar Van ekonomisine yön veren en önemli etken. Bu yüzden onların burada daha güzel vakit geçirebileceği mekânların oluşturulması şart. Belediyenin eski binası yıkıldı ve yerine ne yapılacağına yönelik şimdilik somut bir şey yok. Bu yüzden kültür merkezi yapılırsa yerine çok memnun oluruz. İçinde her şeyin olduğu büyük bir kültür merkezi düşünsenize. Alt katında el sanatlarının yapıldığı mekânlar olsa oraya her cenahtan insan gelir. Böyle devam ettiğinde Van kültürel olarak büyük bir çıkış yakalayacaktır.” Şeklinde konuştu.

 

ÖLMEZ: KUYUMCULAR AVM’Sİ OLSUN

Van’da kuyumculuk yapan Faruk Ölmez, belediyenin yıkılan binasının yerine kuyumculara ait bir AVM yapılmasını talep etti. Ölmez, “Orada biz kuyumculara ait bir yer olsa kuyumcularda çok sevinir. Van Citi’de bize yer vermişler ama biz gitmeyi düşünmüyoruz. Sadece en alt katını bize veriyorlar. Bizim öyle bir yerde iş yapmamız imkânsız. Bu yüzden için yeni bir mekânın yapılması güzel olacaktır. Bu yerde belediyenin yıkılan binasının yerine yapılacak yeni yerde bizim için AVM tarzı bir yer yapılabilir. Hatta kadınlar içinde farklı bir mekân oluşturulabilir oraya. Kültür merkezi yapılacaksa alt katı kadınların el sanatlarının yapıldığı pazarlandığı bir yer olabilir. Kadınlarda bu sayede memnun kalır. Onların el emekleri böyle bir mekânda sergilense çok güzel olur.” Diye konuştu.

 

YEŞİL ALANA İHTİYAÇ VAR

Muhittin Asağ da Van’da inşaat sektöründe büyük bir canlılık söz konusu olduğunu ifade ederek, bu inşaattaki canlılıkla Van’ın durmadan güzelleştiğini belirtti. Asağ, “Ancak yeşil alan sıkıntısı çekiyoruz. Yıkılan binaların yerine parklar yapılabilir. Yeşil alana ihtiyacımız var.” Dedi. 

 

İŞ MERKEZİ VE AVM TALEBİ

Veysel Kardaş da yıkılan belediye binasının yerine iş merkezi yapılacağı taktirde daha memnun kalacaklarını ifade ederek, “Üst iş merkezi alt katlar ise AVM olabilir. AVM olmazsa da kütüphane yapılabilir. İnsanların bilinçlenmesi çok önemli. Kültür mekanlarına gerçekten ihtiyaç var.” İfadelerine yer verdi.

 

YÜKSEL: CADDENİN CANLILIĞI BİTMESİN

İdris Yüksel isimli esnaf ise yaptığı konuşmada Van’da kapasitenin çok üstünde bir inşaatın yapıldığını söyledi. Yüksel, “hemen yanı başımızda belediyeye ait eski bina yıkıldı. Hasarlıydı yıkılması güzel oldu. Maazallah bir depremde yıkılması halinde onlarca cana mal olabilirdi. Yıkılması isabet oldu. ama tabi o şekilde boş kalması yanlısı değiliz. Van’da kültür konusunda zor durumdayız. Oraya bir kültür merkezinin yapılması çok güzel olur. Bizim gerçekten kültür merkezine ihtiyacımız var. Van’da gidebileceğimiz tek bir tane kültür merkezi yok. Hatta üst katlar kültür merkezi alt katı ise esnafa verilsin ki caddenin canlılığı bitmesin.” Dedi. 

 

BİNANIN YERİNE NE YAPILACAK?

Eski hizmet binasının zemin katında bulunan pasajda 52 iş sahibi bulunuyordu. Dükkânların boşaltılmasının ardından belediye binası ve pasajın yıkım işlemleri tamamlandı. Yıkılan pasajın yerine kentin ihtiyacına göre yeni bir binanın yapılacağı ve tarihi pasajda geçimlerini sağlayan 52 iş yeri sahibine de yapılacak olan yeni binada iş yeri imkânı tanınacağı öğrenildi.  

Editör: TE Bilisim