Önder ALTINAL – Şehrivan ÖZEL


Şehrivan’ın da defalarca gündeme getirdiği Cumhuriyet Caddesi’nin tarihi yapılarından olan Tekel Binası için yetkili isimler sonunda harekete geçti. Özellikle ek binaları madde bağımlıları tarafından mesken tutulan ve sürekli olarak ateşe verilen o yapıyla ilgili yıkım çalışmaları başladı. Önceki gün yıkımına başlanan binanın yıkımı cadde üzerindeki esnaf ve vatandaşları mutlu ederken, sadece cadde üzerindeki tarihi bölüme dokunulmayacağı kalan bölümlerin yıkılacağı öğrenildi. Tarihi yapı ile ilgili nasıl bir yaptırım uygulanacağı ise henüz bilinmiyor.

Tekel binası sonunda yıkılıyor. Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunana tarihi binanın yıkımı Pazar günü başlandı. Esnafın, parkta oturan vatandaşın, akşam saatlerinde evine gitmek için oradan geçen vatandaşın korkulu rüyası olan ve yıllardır bir kangren haline gelen binanın yıkımı özellikle çevredeki esnafı çok mutlu etti. Çevre esnafından ve yıkımı gerçekleştiren taşeron işçilerden aldığımız bilgilere göre binanın yıkımı mülkiyet tarafından yapıldı.

“YIKIMI GERÇEKLEŞTİRMEK ZOR OLDU”

Konu ile ilgili gazetemize konuşan yıkım işçileri, binanın yıkımı için Cumartesi akşamı çalışmalarına başladıklarını ancak içerde kalan gençlerin tepkisi üzerine yıkım yapamadıklarını belirtildi. Yıkım yapan işçiler şu sözlere yer verdi: “Yıkım için akşam buraya geldik ama içeride gençler ve çocuklar var. Tehlikeli oldukları için her hangi bir şey yapamadık ve Pazar sabahından itibaren yıkıma başladık. İçerideki oda da kalan birçok genç vardı. Yıkımı gerçekleştirmek bizim açımızdan çok zor oldu. Şimdi de yıkım devam ediyor ve bir hafta içerisinde bu yıkımı gerçekleştirmiş ve burayı düzeltmiş olacağız. O gençler ve çocuklar burada barınıyordular. Bundan sonra nereye giderler ve çevreye bir zararları olur mu bilmiyorum ama bu binanın yıkımında çevredeki esnaf tarafından teşekkür temennileri adlık. Şehrin merkezinde böyle bir binanın olması ciddi anlamda kötü bir durumdu. Bundan sonra tam olarak ne olur bilmiyorum ama inşallah burası güzel bir şekilde değerlendirilir” dedi.

ESNAF YIKIMDAN MEMNUN

Vatandaşların her defasında tepki gösterdiği, gazeteniz Şehrivan’ın da defalarca gündeme getirdiği o binanın yıkımı civardaki esnafı da mutlu etti. Yıkım gerçekleşmesinden sonra görüştüğümüz civardaki YYÜ İş Merkezi Yöneticisi Şerif Ulutaş yıkımın yapılmasından dolayı çok mutlu olduklarını belirtti. Ulutaş, “Buranın temizlenmesi daha doğrusu bu şekilde yıkılması biz esnaflar açısından çok önemli bir adım oldu. Ancak biz buranın sadece yıkılıp boş bırakılmasını da istemiyoruz. Hemen bu yıkılan alanın önünde tarihi eser bir Tekel binası bulunmaktadır. O tarihi eser bina ile bu yeni yıkılan ve boşalan bölgenin iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekiliyor. Biz buradaki işletmeler ve esnafına yanı sıra yıkılan bu bina parkta oturan insanlardan tutun akşamüzeri evine gitmek için buradan geçen insanlara kadar herkes mutlu oldu. Bu yıkımı sağlayan her kim olursa olsun biz kendisine ve burada taşeronluk yapan, bu binanın yıkımı için emek harcayan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz” sözlerine yer verdi.

ULUTAŞ: HERKES TOPU BİR BİRİNE ATTI

Yıkımdan önce defalarca başvurularda bulunduklarını ve bunun için Ankara’ya kadar gittiklerini belirten Ulutaş şu sözlere yer verdi: “Bu yıkımın yanı sıra ayrıca bir konuyu da sizlerle paylaşmak istiyorum. Biz önceki Vali Münir Karaloğlu ile bu bina konusunda birkaç kez bir araya geldik. Kendilerine bu binayı, daha doğrusu bu bölgeyi kiralamak istediğimizi ve buraya bir çay bahçesi yapmak istediğimizi ilettik. Ancak Vali bizi başka bir yere gönderdi. Oradan başka bir yere yönlendirildik. Son olarak ise Ankara’ya kadar gitti. Ama sonuç olarak herkes topu bir birine attı ve hiçbir şey elde edemedik. Biz esnaflar olarak bura da ki işletme sahipleri olarak burada çok zor zamanlar geçirdik. Akşamları buradaki esnaf kardeşlerimizin dükkanları defalarca soyuldu. Akşam saat 5 gibi insanlar aileleri ile birlikte burada geçemez hale geldik. Ama sonuç olarak konuşacak olursak, kim olduğunu bilmiyorum ama biri buraya el attı ve bu çöplük artık daha güzel bir görünüme sahip olacak ve insanlarımız artık burada rahat edecekler.”

ŞEVLİ: GÜVENLİĞE İHTİYACIMIZ VAR

Konu ile ilgili görüştüğümüz Hüsamettin Şevli adlı vatandaş ise yıkımın güzel olduğunu ancak bundan sonra atılması gereken adımların olduğu belirtti. Yıkımdan sonra gençlerin parklara ve yakın iş merkezlerine gireceğini belirten Şevli, “Tarihi Tekel binamız tam anlamıyla bir tarihi eser olarak günümüze kadar gelen bir binadır. Ben yaklaşık olarak 40 yıldır bu bölge de esnaflık yapıyorum. Ancak son 2-3 yıl içerisinde bu bina ve çevresi inanılmaz bir çöplüğe, bir bataklığa battı. Bu bina ve bu bölge artık çocukların ve gençlerin kirli bir yuvası haline geldi. Bizde diğer esnaf arkadaşlarımız gibi bura için defalarca başvurularda bulunduk ancak her hangi bir sonuç alamadık. Sonuç olarak bugün bu yer yıkılıyor. Yıkılmasına yıkılıyor ancak bu binanın tamamıyla yıkıldıktan sonra ne gibi sorunlar yaşayacağımızı tam olarak bilemiyoruz. Çünkü bu binaya sığınına, bu binada uyuşturucu kullanan o gençler bu sefer akşam saatlerinde bu parkta ya da buradaki iş merkezlerinde yapacaklar. Bizim binamızda güvenlik görevlisi var. Ancak bu park için yetkili kişilerin güvenlik görevlisi göndermelerini istiyoruz. Özellikle de belediyeden bunu istiyoruz. Böyle bir önlem alınmadığı zaman bu sefer artık parkı kullanmaya başlayacaklar. Bu parkta sadece sabah saatlerinde değil akşam saatlerinde de aileler ile doluyor. Bu yüzden yıkımın bitiminden hemen sonra bunun için de önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyorum. Ama az önce belirttiğim gibi böyle bir yerin yıkılması çok iyi oldu” sözlerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim