Van İdare Mahkemesi Hükümet-Cemaat kavgasından dolayı 20 Temmuz 2016 tarihinde kapanarak Erzurum’a taşınıyor. Van Bölge İdare Mahkemesinin taşınacağı Resmi Gazetede yayımlandı ve taşınacağı karara bağlandı. Şehrivan Gazetesi olarak Bölge İdare Mahkemesi’nin taşınması ile Van’ın ve bölgenin ne gibi sorunlar yaşayacağını derledik. Konuya dair Şehrivan’a konuşan Van Baro Başkanı Murat Timur, Van TSO Başkanı Necdet Takva, Doğu Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu ve Feridun Irak Bölge İdare Mahkemesinin taşınmasının bölgeye ve Van’a büyük sıkıntı yaratacağına dikkat çekti.

 

Van’ın Ferit Melen, Kinyas Kartal gibi önemli parlamenterler ile temsil edildiği dönemlerde elde ettiği ‘Bölge’ müdürlükleri şu sıralar Van’ın elinden adeta bir bir alınıyor. Van’ın Ankara’da ağır temsiliyet elde ettiği bir dönem Van’a kazandırılan bir çok kurum bölge müdürlüğü şu sıralar sahipsizlik kurbanı ediliyor. Gelişmişlik anlamında olmazsa olmazlardan olan bölge müdürlükleri, önemli merkezler elimizden kayıp giderken Van’ın son kaybettiği kurum da Bölge İdare Mahkemesi oldu. Van bu mahkemeyi, bu noktada en güçlü rakiplerinden olan ve bürokratik lobisi çok kuvvetli olan Erzurum’a kaptırırken bu şimdiye kadar kaptırdığı bir çok önemli kuruluşlardan sadece birisi oldu. Nüfusu Van’ın yarısı bile olmayan ve her gün biraz daha güç veren Erzurum güçlü demokrasisiyle bölge müdürlükleri ile gelişmişliğini sürdürürken Van adeta sahipsizlik kurbanı oluyor... Şehrivan’ın gündeme getirdiği bu konu ile ilgili Van Baro başkanı bu gidişin ciddi bir sıkıntı yaratacağını dile getirirken 20 Temmuz itibariyle Van’da resmen bir dönemin biteceğini dile getirdi. Van’ın önde isimleri ise bu gidişleri değerlendirirken, Van TSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu durumu adeta gözleri dolarak “Van neden bu kadar sahipsiz…” tepkisiyle dillendirdi. Van TSO Başkanı Necdet Takva, politikacıların duruma el atması gerektiğini belirtirken, Van Ticaret Borsası eski başkanı Feridun Irak ise; “Nereden icap etti anlamadım” yorumunu yaptı…

 

BİR BÖLGE’Yİ DAHA KAYBETTİK…

20 Temmuz’dan sonra tamamen kapanacağı belirtilen Bölge İdare Mahkemesinin paralel yapıdan kaynaklı taşındığı öğrenildi. Konuya dair Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Van Baro Başkanı Murat Timur, “İnsanlar 400 kilometre yol gitmek zorunda kalacak. Gidiş gelişle birlikte 2 günü alacağı anlamına geliyor. Sürekli vurguladığımız diğer önemli başlıkta adil yargılanma açısından hak arama hürriyetidir. İnsanlar hak arama hürriyetinin önüne fiili engeller çıkardığı zaman bunun hak arama hürriyeti de engellenmiş oluyor. Bu yüzden de çevre illerden gelen vatandaşların hakları ihlal edilmiş oluyor. Adil yargılanma açısından da ciddi bir problem yaşanıyor.” Dedi.

 

TİMUR: BUNDAN SONRA ERZURUM’DA İTİRAZLAR YAPILACAK

Van Barosu Başkanı Murat Timur, Bölge İdare Mahkemesinin taşınacağının Resmi Gazetede yayımlandığını ifade ederek, “Bölge İdare Mahkemesi uzun zamandır Van’da hizmet veriyordu. Bu mahkemeye bağlı bölgede Bitlis, Muş, Hakkâri gibi illere de hizmet veriyordu. Ancak bölge idare mahkemelerinin yeniden yapılandırılması kapsamında bölgede hem Van hem de Diyarbakır’daki idare mahkemeleri kapatıldı. Bizler bundan sonra Erzurum’a bağlı olacağız. Diyarbakır’da Antep’e bağlı olacak. Şu açıdan problem yaratacak. O da bölge idare mahkemesi daha çok özellikle idare hukuku çerçevesinde vatandaşın itiraz yaptığı bir itiraz merciiydi. Şimdi itirazlar burada değil de bundan sonra Erzurum’da itirazlar yapılacak.” İfadelerini kullandı.

 

“CİDDİ BİR PROBLEM YAŞANIYOR”

Vatandaşların mahkemelerle ilgili dosyasını incelemek istediğinde ve ya avukatların dosyayı incelemek istediğinde buradan Erzurum’a gitmek zorunda kalacağına işaret eden Timur, “Daha önce Bitlis, Muş ve Hakkâri’den dosya sahipleri burası yakın olduğundan dosyalarını rahatlıkla inceleyebiliyorlardı. İnsanlar 400 kilometre yol gitmek zorunda kalacak. Gidiş gelişle birlikte 2 günü alacağı anlamına geliyor. Sürekli vurguladığımız diğer önemli başlıkta adil yargılanma açısından hak arama hürriyetidir. İnsanlar hak arama hürriyetinin önüne fiili engeller çıkardığı zaman bunun hak arama hürriyeti de engellenmiş oluyor. Bu yüzden de çevre illerden gelen vatandaşların hakları ihlal edilmiş oluyor. Adil yargılanma açısından da ciddi bir problem yaşanıyor.” Dedi.  

 

CEMAAT VE İKTİDAR KAVGASI TAŞINMA SEBEBİ

Mahkemenin taşınma sebebine değinen Timur, yargının yıllardan bu yana siyasal iktidarın emrinde olduğuna dikkat çekti. Timur, “Siyasi iktidarlar Cumhuriyet tarihinden bu yana kendi iktidar biçimlerine göre bunları yapılandırıyor. Son bölge idare mahkemeleriyle ilgili yeniden yapılandırma Cemaat ve Ak Parti iktidarı arasındaki çatışma sonrası ortaya çıktı. AKP’nin kendi kadrolaşmasını yeniden sağlama çerçevesinde yeniden yapılandırdı. Tabi bu yeniden yapılandırma yapılırken, bölgenin durumu, kişilerin hak arama hürriyetleri gibi noktalar gözetilmedi. Bu anlamda bu sorunun temel çıkış noktasında siyasi iktidarın cemaati tasfiye süreci çerçevesinde yapılan bir çalışmadır.” Şeklinde konuştu.  

 

TİMUR: 20 TEMMUZ İTİBARİ İLE BU MAHKEME KAPANIYOR

Kararın doğru olmadığına dikkat çeken Timur, “Sın derece hukuki olmayan bir yaklaşım. Yargı tamamen bağımsız olmalı. Yargıyla ilgili düzenlemeler yapılırken yargı bağımsızlığını zedeleyecek düzenlemeler yargıyı yargı olmaktan çıkarır. Buradaki düzenlemeyi de bu şekilde değerlendiriyoruz. Her ne kadar düzenleme yapılmış olsa da kişilerin hak arama hürriyetini ortadan kaldırmamak için bölgede bu mahkemelerin yeniden kurulması gerekiyor. Önümüzde 5-6 aylık bir süreç var. 20 Temmuz itibari ile bu mahkeme kapanıyor. Buradaki siyaset kurumunu oluşturan milletvekillerinin mahkemenin yeniden kurulması için çaba göstermeleri gerektiğini düşünüyorum. Daha öncede bakanlık nezdinde bir takım girişimlerde bulunduk. Bunun dışında da kısa bir zaman sonra yeniden bakanlıkla bir araya gelip Van ile ilgili sorunları dile getireceğiz.” Diye belirtti.

 

TAKVA: BU DURUM KESİNLİKLE POLİTİK BİR YAKLAŞIM DEĞİL

Mahkemenin taşınma sebebi ile ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva’da kararın yanlış olduğuna dikkat çekti. Takva, “Van bir bölge kentidir. Bu durumu kesinlikle kabul etmiyoruz. Alınan karar kesinlikle etik bir karar değil. Bölgenin en sosyal, en turistik, en güvenli ve en yaşanılır kenti olmamıza rağmen bölge idare mahkemesinin Erzurum’a taşınma sebebini anlayamıyorum. Erzurum’da insanlar zaten yaşamıyor. Bu durum kesinlikle politik bir yaklaşım değil. Politikacılar bu duruma acil olarak el atmalı.” İfadelerini kullandı.

 

KANDAŞOĞLU: VAN NEDEN BU KADAR SAHİPSİZ!

Doğu Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu ise alınan kararı sert bir dille eleştirdi. Kandaşoğlu, “Taşındığını öğrendiğimde çoğu kişiyi aradım. Defalarca dile getirdim. Çözüm acil bir şekilde şart oldu. Bu ilin uzun yıllara dayanan bir tarihi ve kimliği var. Bizlerde buna sahip çıkmalıyız. Bizim bir iddiamız vardı. Van’ı bölgenin cazibe merkezi yapacağımıza dair. Bizim ilimiz, kentimiz gerçekten çok kıymetli ve değerlidir. Buna sahip çıkmalıyız. Kurumlar bir bir Van’dan alınıyor. Biz bu durumu kabul etmiyoruz. İlimize değer katsınlar, sürekli bir şeyler alıp götürmesinler. Polis okulu da vardı onu da taşıdılar. Mahkemenin taşınması tam bir rezalet. Bir mahkeme için 4 günü gözden çıkarmak zorunda kalacağız. Siyasiler bu duruma acil olarak el atmalı. İlimiz bunu kesinlikle hak etmiyor. Daha iyi çalışmalara ihtiyacı var kentimizin. Bu il bunu hak etmiyor. Böyle bir süreçte hangi akla mantıkla mahkemeyi Erzurum’a taşırlar. Allah aşkına bizim kentimiz neden bu kadar sahipsiz. Neden mecliste Van’ın yaşadığı bu sıkıntılar dile getirilmiyor. Yetkili merciler acil olarak bu duruma el atmalı ve çözüm üretmeli.” Diyerek sitem etti.

 

IRAK: NEREDEN İCAP ETTİ TAŞINMASI

Bölge İdare Mahkemesi’nin Erzurum’a taşınmasıyla ilgili görüştüğümüz TSO ve TB eski Başkanı Feridun Irak şu ifadelere yer verdi: “Bölge İdare Mahkemesinin Van’da kaldırılarak Erzurum iline götürülüyor olmasını duymak son derece üzüntü verici bir durumdur. Bölge İdare Mahkemesi ilimizde son derece önemli fonksiyonları olan ve adalette son derece katkıları olan bir kurumdur. Bu kurumun Van’da önemli hizmetleri olduğu muhakkaktır. Nereden icap etti de Bölge İdare Mahkememiz Erzurum’a taşınıyor. Unu anlayabilmek mümkün değil. Kaldı ki Van nüfus olarak da Erzurum’dan çok daha büyük bir ildir. Bu anlamda Van’ın buna daha çok ihtiyacı var. Van ayrıca çok merkezi bir il olması münasebetiyle diğer komşu illere de hizmet veriyor.”

 

“BAŞKA İLE TAŞINMASINA RIZAMIZ YOKTUR”

Daha öncede Van’da bulunan müdürlüklerin taşındığına dikkat çeken Irak, bu taşınmaların yanlış olduğunu dile getirdi. Irak, “Bunun yanı sıra dönüp geçmişe baktığımız zaman yine Van’da çeşitli kurumların bir başka ile taşınmasının gördük. Ziraat Donatım Kurumları faalken, çok iyi bir şekilde işlerken bu şekilde Van’dan alınıp başka bir ile taşınmıştı. Anadolu Ajansı bir ara başka bir ile gidiş dönüşü oldu. Aynı şekilde TRT müdürlüğü başka bir ile gönderildi. Bu işin ihtiyacı var ki Van’da bu kurumlar kuruldu ve bunun götürülmesine karşı olduğumuz gibi kazanmış bir ile hizmet yapan ve bu yüzden kurulmuş olan hiçbir kurumumuzun Van’dan alınarak bir başka ile taşınmasına rızamız yoktur.” Dedi.

 

RESMİ GAZETE KARARINA GÖRE SON GÜN 20 TEMMUZ

Kasım 2015 tarihli resmi gazetede yayımlanan karara göre, 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 25'inci maddesi uyarınca Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun olumlu görüşü alınarak bölgelerin coğrafi konumları ve iş yoğunluklarına göre kurulan İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Samsun, Adana, Erzurum ve Diyarbakır bölge adliye mahkemelerine ek olarak Antalya, Gaziantep, Kayseri, Sakarya, Trabzon ve Van bölge adliye mahkemeleri kurulmuştu. Ayrıca, "Bölge İdare Mahkemelerinin Kurulmasına ve Yargı Çevrelerinin Belirlenmesine İlişkin Karar" ve "Bölge Adliye Mahkemeleri ve Bölge İdare Mahkemelerinin Tüm Yurtta Göreve Başlayacakları Tarihe İlişkin Karar" da Resmi Gazetede yayımlanmıştı.

 

VAN ARTIK ERZURUM’A BAĞLI OLACAK

Karara göre, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nin yargı çevresi İstanbul, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Kocaeli ve Sakarya. Bursa Bölge İdare Mahkemesi'nin yargı çevresi Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Bilecik, Kütahya, Yalova ve Eskişehir. İzmir Bölge İdare Mahkemesi'nin yargı çevresi İzmir, Manisa, Uşak, Denizli, Aydın ve Muğla. Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin yargı çevresi Ankara, Çankırı, Kırıkkale, Çorum, Kırşehir, Yozgat, Nevşehir, Sivas, Kayseri, Kastamonu, Karabük, Bartın, Zonguldak, Düzce ve Bolu. Konya Bölge İdare Mahkemesi'nin yargı çevresi Konya, Adana, Karaman, Niğde, Mersin, Aksaray, Antalya, Burdur, Isparta ve Afyonkarahisar. Samsun Bölge İdare Mahkemesi'nin yargı çevresi Samsun, Sinop, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize. Erzurum Bölge İdare Mahkemesi'nin yargı çevresi Erzurum, Artvin, Ardahan, Gümüşhane, Bayburt, Kars, Iğdır, Ağrı, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van ve Hakkâri. Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'nin yargı çevresi Gaziantep, Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay, Kilis, Malatya, Elazığ, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak olarak belirlendi.

Kurulan ve yargı çevreleri belirlenen bölge idare mahkemeleri, 20 Temmuz 2016'da tüm yurtta göreve başlayacak.

 

HSYK KARARI

Resmi Gazetede yayımlanan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararında ise yeni kurulan 6 bölge adliye mahkemesiyle 15 bölge adliye mahkemesinin yargı çevreleri de belirlendi. Buna göre, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nin yargı çevresinin İstanbul, Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi'nin yargı çevresinin Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Bilecik ve Yalova. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi'nin yargı çevresinin İzmir, Manisa, Uşak, Aydın, Denizli ve Muğla. Konya Bölge Adliye Mahkemesi'nin yargı çevresinin Konya, Afyonkarahisar, Aksaray ve Karaman. Adana Bölge Adliye Mahkemesi'nin yargı çevresinin Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'nin yargı çevresinin Ankara, Eskişehir, Karabük, Kastamonu, Çankırı, Kırıkkale ve Kırşehir. Samsun Bölge Adliye Mahkemesi'nin yargı çevresinin Samsun, Sinop, Amasya, Tokat, Ordu ve Çorum. Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi'nin yargı çevresinin Erzurum, Erzincan, Tunceli, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan ve Bayburt. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi'nin yargı çevresinin Diyarbakır, Elazığ, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak ve Bingöl. Antalya Bölge Adliye Mahkemesi'nin yargı çevresinin Antalya, Burdur ve Isparta. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi'nin yargı çevresinin Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Kilis ve Şanlıurfa. Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi'nin yargı çevresinin Kayseri, Malatya, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat. Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi'nin yargı çevresinin Sakarya, Bartın, Bolu, Düzce, Kocaeli ve Zonguldak. Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi'nin yargı çevresinin Trabzon, Artvin, Giresun, Gümüşhane ve Rize. Van Bölge Adliye Mahkemesi'nin yargı çevresinin Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerinin mülki hudutlarını kapsayacak şekilde belirlenmesi kararlaştırılmıştı. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

 
Editör: TE Bilisim