Van'da güvenlik güçlerine yönelik bombalı saldırılara katılan ve kent merkezinde saldırı hazırlığındayken yakalanan PKK’lı D.K'nın ağırlaştırılmış müebbet ile 435 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

 

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 21 Mayıs 2016'da Van Valiliği yakınlarındaki Beşyol Meydanı'nda saldırı hazırlığındayken gözaltına alınan ve üzerinde 2 el bombası ile “Glock” marka tabanca bulunan şüpheli D.K ile ilgili soruşturmayı tamamladı.

 

HAZIRLANAN İDDİANAME KABUL EDİLDİ

İddianamede, 21 Eylül 2015'te 13 askerin yaralandığı askeri konvoya bombalı saldırı ile geçen yıl Bebleşin Jandarma Karakoluna yönelik bombalı saldırıya katılan D.K'nın “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “kasten öldürmeye teşebbüs”, “tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma”, “ruhsatsız tabanca ve mermileri taşımak” ve “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 435 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. PKK'nın, “cebir ve şiddet kullanarak, baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemleriyle, Anayasa'da belirtilen cumhuriyetin niteliklerini, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak” amacıyla kurulduğu ifade edilen iddianamede, bu amaç için birçok silahlı eylem gerçekleştirdiği vurgulandı.

 

SALDIRI HAZIRLIĞINDAYKEN YAKALANDI

PKK’lı D.K’nın yakalanması ve faaliyetlerinin tespitine yönelik çalışmalar kapsamında Saray ilçesi kırsalındaki “Bahoz” kod adlı D.K'nın ilçeye bağlı bir köye geleceği, üzerinde bomba ve silah bulunduğu yönünde bilgi alındığı aktarılan iddianamede, araştırmalarda şüphelinin Van'da MİT binası civarında dolaştığı, silahlı ve bombalı eylem yapabileceği değerlendirilerek takip edildiği kaydedildi. İddianamede, D.K'nın, Beşyol Meydanı'na giderek Van Valiliğine doğru yürüdüğü sırada kamu kurumları ile emniyet mensuplarına yönelik silahlı eylemde bulunabileceğini değerlendiren özel harekat şubesi ekiplerince yakalandığı bildirilerek, şüphelinin yanındaki silahı ve üzerindeki patlayıcıyı kullanmaya çalıştığı, üzerinden 2 el bombası, “Glock” marka tabanca ve 28 fişek ele geçirildiği belirtildi.

 

BOMBACI OLARAK TANINIYOR

Terör örgütünden kaçarak güvenlik güçlerine teslim olan bazı teröristlerin, şüpheli D.K'yı teşhis ettiği, örgüt içinde “bombacı” ve “mayıncı”, bölgedeki sabotaj eylemlerinden sorumlu olarak tanındığı belirtilen iddianamede, 21 Eylül 2015'te yola döşenen patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 13 askerin yaralandığı saldırıda olay yerinden alınan parmak izi örneklerinin şüphelinin parmak izleriyle aynı olduğu tespitine yer verildi.

 

BOMBA EĞİTİMİ ALMIŞ

İddianamede, D.K'nın, Van-Hakkari karayolundaki menfeze teröristlerce yerleştirilen patlayıcıyı askeri aracın geçişi sırasında infilak ettirdiği, Bebleşin Jandarma Karakoluna bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısına da katıldığı belirtilerek, görevinin silahla ateş etmek olduğunu anlattığı bildirildi. Şüphelinin PKK/KCK içinde aktif faaliyet yürüttüğü, bomba yapımı konusunda eğitim aldığı ve örgütün eylemlerine katılarak hiyerarşik yapısına dahil olduğu aktarılan iddianamede, D.K'nın yeni eylem hazırlığındayken yakalandığı, bu nedenle sevk maddelerince cezalandırılması talep edildi.

Editör: TE Bilisim