Basın-Yayın ve Enformasyon Bursa İl Müdürlüğü'nün "Gazeteci Değişim Programı" çerçevesinde Vangölü Gazeteciler Cemiyeti (VGC) ile birlikte düzenlediği gezi programına katılan 25 Bursalı gazeteci, VGC Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Sevinç ve beraberindeki bazı yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı 3 günlük gezi programı düzenlenmişti. Memleketlerine dönen Bursalı gazeteciler, 3 gün gibi kısa bir geziyi unutamayıp, kimi manşetine kimi ise köşesine taşıdı. Van gezisine katılan Bursalı gazeteler döndükleri günden bu yana Van izlenimlerini okuyucularına aktarıyorlar.

İşte Bursa’da yayınlanan o gazetelerin Van’a dair attıkları manşetlerin bazıları:

PEMBE PUSULA GAZETESİ:

Geziye katılan bazı gazeteciler ise, köşelerinde haklarında “çakma gazeteci” diye beyanat veren meslektaşlarına tepki gösterirken, Bursa’nın ilk ve tek kadın gazetesi olan “Pembe Pusula” gazetesi ise aşağıdaki yazı ile olaya tepki gösterdi; “Van gezimize katılmayan, katılmak istemeyen bazı arkadaşlarımız da oldu. Ama sırf kendileri bu geziye katılmadıkları için bizleri eleştiren ve heyette bulunanlara “çakma gazeteci” diyecek kadar kendilerini sinirlendiren kişilerin, söylemleri pek çok arkadaşımızı üzdü. Tabi, bu kişilerle ilgili hukuki ve adli işlemler başlatıldı. Başlatılacak. Bu hakaretlerle ilgili konu sanırım Adliye’de çözümlenecek. Çözümlenmeli. Çünkü hiç kimse, bir başkasının mesleği ile dalga geçemez. Geçmemeli. Onları, meslekten olup olmadığına karar veremez. Çünkü, ülkemizde kanun var. Nizam var. Kanun bu kişileri gazeteci kabul etmişse, gazeteci kimliği verilmişse, ifadem biraz amiyane olacak ama mazur görün, başkalarına sanırım boş konuşmak düşer.

YENİ MARMARA GAZETESİ:

"Doğubeyazıt’a giderken bir ihtiyaç molası verdiğimiz Soğuksu köyündeki insanların, çocukların bizlere sıcak yaklaşımları bölge insanının hiçbir ayrım düşünmediğinin en güzel örneğiydi. Van’daki sivil toplum temsilcilerinin ’sıcak bir dokunuşa ihtiyacımız var’ diyerek Türkiye’nin değişik coğrafyalarından insanları bölgeye davet etmeleri de anlamlıydı. Hiçbir güvenlik problemi olmadan çok rahatça bölgede gezmek, yabancı turistlerle karşılaşmak, bölgede hayvancılığın yeniden canlandığını görmek bizleri mutlu etti" ifadelerine yer verildi.

BURSA ŞEHİR GAZETESİ:

Ziyarette duygu dolu anlar yaşayan Bursalı gazeteciler ise, Çaldıran ilçesindeki Soğuksu köyünü unutamayacaklarını belirterek, “Doğubeyazıt’a giderken bir ihtiyaç molası verdiğimiz Soğuksu köyündeki insanların, çocukların bizlere sıcak yaklaşımları bölge insanının hiçbir ayrım düşünmediğinin en güzel örneğiydi. Van’daki sivil toplum temsilcilerinin ‘sıcak bir dokunuşa ihtiyacımız var’ diyerek Türkiye’nin değişik coğrafyalarından insanları bölgeye davet etmeleri de anlamlıydı. Hiçbir güvenlik problemi olmadan çok rahatça bölgede gezmek, yabancı turistlerle karşılaşmak, bölgede hayvancılığın yeniden canlandığını görmek bizleri mutlu etti” dediler.

Gazeteciler meşhur Van kedisi de aldı. Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesindeki İslam Âlimi Ahmet Hani Hazretlerinin türbesini ziyaret edip, İshakpaşa Sarayı’nın muhteşem odalarında dolaşan Bursalı gazeteciler, bölgenin insanı ile orada da diyalog imkanı buldu. Yabancı turistlerin yanı sıra yurt dışında veya Türkiye’nin değişik bölgelerinde yaşayan bölge insanının da yaz tatilinde bölgeye gelmesi dikkat çekiyor” ifadelerine yer ver verildi. 

Editör: TE Bilisim