ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ - Bir gün trenle Kars’a gitmek üzere yola çıkmak için sözleşen, ardından da çığ gibi büyüyen bir akının parçası olan gençler, yüzünü Van’a döndü. Kış boyunca Doğu Ekspresi ile Kars’a akın eden gençler, Van ile ilgili yapılan çağrılara duyarsız kalmadı. Şehrivan’ın da defalarca yazdığı ve Vangölü Ekspresi ile gelme konusunda kentteki birçok isimle birlikte gündeme taşıdığı o talep gençlerin yeni durağını Van haline getirdi. Kışın bitmesiyle birlikte Vangölü Ekspresi ile Van akın eden gençler, kentin doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile tanışınca işi ileri boyutlara taşıdı. Aylar önce Van’da GezginFest adıyla bir buluşmanın startını veren gençler Türkiye’nin en büyük festivallerinden birisinin adımını attı. Birbirinden önemli sanatçıları Van’da buluşturmak üzere harekete geçen grup ‘Birlikte Güzel’ sloganıyla Van Gevaş’ta 7-9 Eylül tarihinde hem onbinleri Van’a taşıyacak hem de Van Denizi manzarasında kamp yapacak. Kente bir yerli turist akını sağlayacak buluşma öncesi son hazırlıklar tamamlanırken kentin turizm dinamiklerinden de festivale tam destek geldi.

 

 

Van’a Vangölü Ekspresi ile gelmeye başlayan ardından kenti sürekli bir destinasyon merkezi haline getirecek gençlerin hazırladığı Gezgin Fest Van’da başlıyor. İstanbul gibi mega kentlerden sonra Van’da da yapılacak olan ve dikkatleri Van’a çekecek olan 3 günlük festival için tüm hazırlıklar tamam. ‘Birlikte Güzel’ sloganıyla 7-9 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek olan GezginFest Van, Van Gölü manzarası eşliğinde, Athena’dan Kardeş Türküler’e, Fatma Turgut’tan Cem Adrian’a, Kurtalan Ekspres’ten Can Bonomo’ya kadar önde gelen sanatçı ve grupları ağırlayacak. Vanlı turizmciler yapılacak olan festivalden dolayı Van’ın Türkiye’de ön plana çıktığına dikkat çekerek, Van’ın ekonomik olarak büyük kazanç elde edeceğini vurguladı. Van’da ilk kez gerçekleştirilmesi nedeniyle özel bir önem taşıyan festival, Azerbaycan, Ermenistan gibi ülkelerden sanatçıların katılımıyla bölgesel öneme sahip bir etkinliğe sahne olacak.

 

BİR BİRİDEN ÜNLÜ SANATÇI GELİYOR

 

Athena, Mohsen Namjoo, Teoman, Kardeş Türküler, Selda Bağcan & Boom Pam, Ezhel, Manga, İlyas Yalçıntaş, Cem Adrian ve Can Bonomo’nun da aralarında bulunduğu 24 sanatçı ve grubun sahne alacağı festivalin, Van’ın tanıtımına da büyük katkı sağlaması bekleniyor. Son dönemlerde yerli turist patlamasının yaşandığı bölgede Van’a da ciddi katkı sunması beklenen festival kentin yakaladığı turizm kendi imajını güçlendirecek. GezginFest Van’da konserlerin yanı sıra oyunlar, atölyeler, film gösterileri, sabah sporu gibi etkinlikler de olacak. Festivalin geri sayımı yapılırken Vanlı turizmciler festivalin kente katkılarını Şehrivan Gazetesi’ne anlattı.

 

 

ÖZGÖKÇE: EKONOMİYE DİREK KATKI SUNACAKLAR

 

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Van Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe Şehrivan’a yaptığı açıklamada, 7-8-9 Eylül tarihlerinde Van’da yapılacak olan GezginFest’in Van’a büyük katkı sunacağına vurgu yaparak, “Festivalin Van’a katkısı olacaktır. Çevre illerden katılım sağlanacaktır. Çünkü bu sanatçılar arasında Türkiye’de bilinen çok sayıda insan katılacak. İran’dan da katılım olacaktır. Yoğun bir talebin olduğunu düşünüyoruz. Gelen insanlar konaklama yapacak. Alışveriş yapacak yiyip içip eğlenecek. Van’ın tüm esnafı bundan faydalanacaktır. Seksen bin ile yüz bin arasında katılımın olacağını düşünüyoruz. Gelen insanlar neticede Van’a çok fazla katkı sunacak kimseler. Ekonomiye direk katkı sunacaklar.” Şeklinde konuştu.

 

 

YEŞİLAĞAÇ: OTELLERİMİZ DOLDU TAŞTI

 

GezginFest Van’a dair Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Vanlı turizmci Reşat Yeşilağaç, Mart ayından Ağustos ayına kadar turizmciler olarak zor zamanlar geçirdiklerini belirterek, “Otellerimizdeki doluluk oranı yüzde 30’lara kadar düşmüştü. Festivalin gündeme gelmesiyle birlikte otellerimiz doldu taştı. Festivale katılımın ise iyi olacağını düşünüyoruz. En az 40-45 bin kişinin katılmasını bekliyoruz. Bu çok ciddi bir rakam ve aynı zamanda Van’a ciddi bir paranın gireceği anlamına geliyor. Ayrıca ayinde var. Aynı tarihe denk gelmesi tüm otellerin dolmasına vesile oldu. Esnafın yüzü gülüyor. Sonuçta 3-4 ay zor bir dönem geçirdik. Van için çok güzel geçeceğini düşünüyoruz.” Dedi.

 

 

JANDARMA CİDDİ TEDBİRLER ALDI

 

Yeşilağaç, “Festivale çok ünlü sanatçılar geliyor. Geniş bir katılım var sanatçı anlamında. Dünyaca ünlü İranlı sanatçı katılacak. Kardeş Türküler, Kurtalan Ekspres gibi tanınan önemli sanatçılar geliyor. Ayrıca festivale katılacak olan kitlede kaliteli bir kitle. Gençliğin yoğun olacağı bir festival. Belki de gelecek olan gençlerin çoğu ilk defa Van’a geliyor. Yerelde ve ulusalda Van’ın adı ciddi anlamda dönüyor. Bu bizim için muhteşem bir durum. 3 gün boyunca Türkiye bizi konuşacak. Bizler çok umutluyuz. Jandarma güvenlik konusunda ciddi olarak tedbir alıyor. Festivale ciddi anlamda destek veriyorlar. Bu da bizi ayrıca sevindiriyor.” Diye belirtti.

 

 

“MUTLULUK PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR”

 

İnterrail Türkiye&Hayal Kahvesi ortaklığı yetkililerinden yapılan açıklamada, “Doğu’nun ilk ve tek gençlik müzik festivali olma özelliğine sahip “GezginFest Van” 7-8-9 Eylül tarihlerinde Dokuzağaç köyünde yer alan Ada Gevaş İskelesi’nde gerçekleşiyor. İnterrail Türkiye&Hayal Kahvesi ortaklığı ile organize edilen GezginFest Van’da konserler dışında; oyunlar, atölyeler, film gösterileri, geri dönüşüm atölyesi, su savaşı, kütüphane, açık mikrofon, yoga, pilates, meditasyon, sabah sporu, robot Show, jonglör atölyesi, ateş gösterisi, baloncuk partisi, lunapark, school of samba, Gencer Savaş ile ritim atölyesi ve jam session sahnesi gibi etkinlikler insanların sıkılmadan üç gün boyunca güzel vakit geçirmesini sağlayacak. 80 binden fazla doğa, kamp, seyahat severin buluşacağı GezginFest Van, insanı ve doğayı seven hayvan dostlarımıza saygı gösteren ‘Mutluluk paylaştıkça güzeldir’ felsefesini benimseyen festival topluluğunun katılımını hedefliyor.” Denildi.

 

 

“3 GÜNDE 22 SANATÇI”

 

Bölgenin ilk ve en büyük gençlik festivali olan “GezginFest Van” da 3 günde 22 sanatçı ve grup sahne alacak. Doğu batı kültürünün sosyal etkileşiminin arttırılması amacı ile yola çıkan festival’de Athena, Teoman, Selda Bağcan, Kardeş Türküler, Ezhel, Mnaga, Ahmet Aslan, İlkay Akkaya, Melek Mosso, Can Bonomo, Sena Şener, Shantel, Emir can İğrek, Fatma Turgut, Yener Çevik, Kurtalan Ekspres, Gazapizm, İlyas Yalçıntaş gibi sanatçılar festival ruhunu yaşamak ve yaşatmak için bir araya geliyor. Festival’de ayrıca; 9 yıl sonra Akdamar Kilisesi’nde gerçekleşecek ayine İran, Gürcistan, Azarbeycan, Ermenistan gibi civar ülkelerden onbinlerce kişinin katılamını beklenirken, Amerika’da yaşayan dünyaca ünlü İran’lı müzisyen Mohsen Nomjoo’da performansını sergileyecek. O bölgede yapılan ilk festival olmasının dışında, Interrail grubunun bu denli bilinir hale getirdiği Kars Treni’nin (Doğu Ekspresi) aynı hat uzunluğuna sahip olan Van Ekspresi ile ulaşımının sağlanabiliyor olması katılımcılara unutamayacakları bir ulaşım imkanı da sağlıyor.

 

 

Editör: TE Bilisim