ŞEHRİVAN HABER-  Kent merkezindeki kaldırım ve park işgali başta olmak üzere birçok konuda faaliyet yürüten Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ile İpekyolu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nün ekipleri, yaşanır bir kent için işe el attı.

Şehrivan Gazetesi olarak daha önce defalarca gündeme getirdiğimiz kentteki seyyar satıcı sorunlarına Van Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri el attı. Yapılan haberlere sessiz kalmayan büyükşehir zabıta ekipleri kısa sürede el atarak denetimleri sıklaştırdı. Kaldırımları işgal ederek, yaya trafiğini güçleştiren, tabure, semaver, mangal gibi malzemelerle doldurdukları parkları oturulamaz duruma getiren seyyar satıcılar, son günlerde kentin gündemini sık sık meşgul ederken, kent merkezindeki kaldırım ve park işgali başta olmak üzere birçok konuda faaliyet yürüten Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ve İpekyolu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nün ekipleri ise zaman zaman seyyar satıcıların saldırısına uğrayıp, ağır tehdit ve hakaretlere maruz kalıyor.

SEYYAR SATICILARIN UYARILARI DİKKATE ALMIYOR

Zabıtanın, halktan gelen şikayetler doğrultusunda gerekli müdahaleyi yapmak, çevre koruma kanunu ile düzenlenmiş maddelere dair denetim mekanizmasını yönetmek, sokak satıcılığı ve dilenciliğini önlemek gibi bir çok görevi bulunduğunu hatırlatan Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Zeynep Karakoyun, yaşanır bir Van için kentin sokaklarında gece gündüz çalıştıklarını söyledi. En son intihar girişimiyle gündeme gelen seyyar satıcıların durumunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini dile getiren Karakoyun, kanun ve yönetmeliklere aykırı faaliyetlerde bulunan seyyar satıcıların uyarıları dikkate almadıklarını vurguladı.

ZABITA EKİPLERİ SIK SIK SALDIRIYA UĞRUYOR

Zabıta ekiplerinin sık sık bıçak, keser, falçata gibi yaralayıcı aletler kullanan kimi seyyar satıcıların saldırısına uğradığını paylaşan Karakoyun, “Kaldırımları işgal ederek, kentin esenliğini, estetiğini, huzurunu bozan şahıslar defalarca uyarıldı. Şahıslara bu işi terk etmeleri gerektiği, yasal çerçeve içerisinde çalışmaları hususunda defalarca ikaz yapıldı; ancak ikazlarımızı dikkate almayarak tutum ve davranışlarını devam ettirdiler. Yasal görevini yapan ekiplerimize her türlü mukavemeti gösteriyorlar. Bu şahıslar ekiplerimize bıçaklarla saldırı başta olmak üzere tehdit, küfür ve hakarette bulundular. Kentimizin düzeni için yasal çerçevede faaliyetlerimiz aralıksız devam edecektir.” Dedi.

“MÜSAMA GÖSTERMEYECEĞİZ”

Yaya trafiğini engelleyen seyyar satıcıların yarattığı görüntü kirliliğine işaret eden Karakoyun, seyyar satıcıların mağdur olmaması için semt pazarları kurulduğuna vurgu yaptı. Karakoyun, “Cadde üzerinde semaver çayı, cızbız, su satışı yapılamaz. Kaldırımlar pazar yeri değil, olamaz da. Kaldırım işgali hak gaspıdır. Biz artık ne müsamaha edeceğiz ne de taviz vereceğiz. Bu şehirde yaşayan herkes daha konforlu bir hizmeti hak ediyor. Seyyar satıcılar, onlar için kurduğumuz semt pazarlarında satışlarını yapsınlar. Şehrin ana caddeleri ve sokaklarda faaliyetlerine devam etmesinler. Bundan sonra el koyduğumuz hiçbir ürünü ya da malzemeyi geri vermeyeceğiz. Van’da oluşan bu kültürü bertaraf edeceğiz. Bunu tekrar eden satıcılara yaptırım uygulayacağız” diye konuştu.

“KİMSEYE YER KONUSUNDA SÖZ VERMEDİK”

İntihar girişimi sonrası bazı basın-yayın organlarında yer alan haberlere de açıklık getiren Karakoyun, “Bir seyyar satıcı intihar girişiminde bulundu. Bu çok üzücü bir olay. Böyle olayların yaşanması hepimizi üzüyor. Kimse bunu tasvip etmiyor. Biz de isteriz herkes evine ekmek götürsün; ama bu şekilde değil. Yasal çerçeveler içerisinde olsun. Bazı yayın kuruluşlarında intihar girişiminde bulunan seyyar satıcıya yer tahsis edileceği konusunda haberler yer aldı. Bizim öyle bir söylemimiz olmadı. Böyle bir şey olursa artık önümüzü göremeyiz. Kafasına esen intihar girişiminde bulunsa ne yapacağız? Bundan dolayı bizim kimseye göz yumma lüksümüz olamaz” ifadesinde bulundu.

“KİMİ SEYYAR SATICILARLA SAĞLIKLI BİR İLETİŞİM KURULAMIYOR”

Büyükşehir Belediyesi’nin zabıta ekipleri ile ortaklaşa çalışma yürüten İpekyolu Belediyesi Zabıta Müdürü Ezgi Arslan ise yaklaşık 120 zabıtanın şehir merkezinde görev aldığını söyledi. Kaldırım işgalinin özellikle kadınlar açısından yarattığı duruma vurgu yapan Arslan, kentin kimi noktalarından örnekler verdi. Görev ve sorumluluklarının bilincinde olduklarını, bu çerçevede denetimlerini sürdürdüklerini belirten Arslan şöyle devam etti: “Özellikle gıda ekiplerimiz haftanın 5 günü alanda hizmet veriyor. Ekiplerimizle koordineli bir iletişim içerisindeyiz. Ekiplerimiz zorluklarla karşı karşıya kalabiliyor. Özellikle seyyar satıcılarla sağlıklı bir iletişim kuramıyoruz. Görevimizi yaptığımızda bize saldırılarda bulunuyorlar. Halkımızın hakkını kimseye gasp ettiremeyiz. Özellikle cadde ve kaldırımlarda olan kirliliğin önüne geçmek için vatandaşı bilinçlendirmek adına el broşürlerini dağıtıyoruz. Halkımız bu konuda bize yardımcı olmalı. Bu tür girişimlere fırsat vermemeli.”

Caddelerde su satan çocuklara da değinen Arslan, “Biz bir yere kadar götürürüz işi ama Aile, Çalışma ve Sosyal Müdürlüğü aileleri bilgilendirmeli ve ona göre çalışmalar yapmalı. Çocukların sokaklar değil. Küçücük çocuk daha şimdiden yollarda su satmaya çalışıyor” dedi.

Editör: TE Bilisim