Tam anlamıyla yılan hikayesine dönen, defalarca toplantılar ve açıklamaların da yapıldığı çevre yolu hikayesine Büyükşehir Belediyesinden flaş açıklama geldi. Uzun süredir bu konuda sessizliğini koruyan Büyükşehir Belediyesi yazılı bir açıklama yaparak, “Bahse konu yolun yapımının henüz proje aşamasında olduğu süreçte, kentteki tüm bileşenler olarak Van’da yapılacak olan çevre yolunun tüm ülkede yapıldığı gibi burada da halkın mağdur edilmemesi için “kamulaştırma” suretiyle yapılması kararlaştırılmıştır. Çevre Yolunda toplam yatırımın ¼’üne dahi tekabül etmeyecek bir kamulaştırma bedelini Vanlılara ödememek için, kanunu ve mevzuatı eğip bükmelerinden dolayı bu projenin tüm etapları hak sahiplerince açılan davalar sonucunda iptal edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

 

“VAN HALKI DAHA AZ KIYMETLİ DEĞİL”

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bilindiği üzere, 18.04.2013 tarihli ve 6091 sayılı Bakanlık Oluru ile kesinleşen Van Merkez ve Çevresi İlave ve Revizyon İmar Planına istinaden yapılan, Van İli Çevreyolu Güzergahı kentimiz için tam bir muammaya dönüştürülmüştür. Özellikle bahse konu yolun yapımının henüz proje aşamasında olduğu süreçte, kentteki tüm bileşenler olarak Van’da yapılacak olan çevre yolunun tüm ülkede yapıldığı gibi burada da halkın mağdur edilmemesi için “kamulaştırma” suretiyle yapılması kararlaştırılmıştır. Nitekim bu taşınmazlar halkımızın alın terinin ve kutsal emeğinin bir semeresidir. Yine Van halkı diğer kentlerde bu amaçla taşınmazları kamulaştırılarak hakkı ödenen hiç kimseden daha az kıymetli değildir.” Denildi.

 

“AYRIMCI BİR YAKLAŞIM SERGİLENDİ”

Belediye tarafından yapılan açıklanın devamında şu ifadelere yer verildi; “Gelinen noktada 2013 yılından bu yana planlanan ve fakat bir türlü başlanamayan bu yatırımın müsebbipleri, kendi beceriksizliklerini başkaca kurumları hedef göstermeye çalışarak örtmeye çalışmaktadırlar. Temel sorunun, bu kişilerin halkımıza yönelik ayrımcı yaklaşımlarından ileri geldiği bilinciyle, belirtmek isteriz ki Van halkı doğruyu çok iyi deneyimlemiştir. Çevre Yolunda toplam yatırımın ¼’üne dahi tekabül etmeyecek bir kamulaştırma bedelini Vanlılara ödememek için, kanunu ve mevzuatı eğip bükmelerinden dolayı bu projenin tüm etapları hak sahiplerince açılan davalar sonucunda iptal edilmiştir. Buna rağmen bile özür dileyip yapılan hatayı düzeltmek yerine, çıkıp fütursuzca gerçeği çarpıtmaya çalışmakta beis görmemekte, aksine sorumlunun Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri olduğunu söyleyebilmektedirler”

 

“YAZIŞMALARIMIZA BİLE CEVAP VERİLMİYOR”

Sürecin başından beri yapılan çalışmaların hak, hukuka ve yasaya aykırı olduğunu bu şekliyle bu yatırımın gerçekleştirilemeyeceği uyarısını defalarca yaptıklarına değinen Büyükşehir Belediyesi, “Ancak başına buyruk, merkeziyetçi ve ayrımcı yaklaşımlarını değiştirmek ne yazık ki mümkün olmamıştır. Yaklaşık iki yıldan bu yana Çevre Şehircilik Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Van Valiliği bu yanlıştan dönmek bir tarafa, işbirliğine dahi gelmemektedirler. Özellikle Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü bu konuda çözüm önerilerimiz için randevu vermemekte, usul ve yasaya aykırı olarak, yazışmalarımıza dahi cevap vermemektedirler. Bu çerçevede en son 06.01.2016 tarih ve M.65.1.VBB.0.13-03/8/36 sayılı yazımız ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına İmar 18. Madde geri dönüşüm ve yeni uygulamaların tamamının tarafımızca yapılacağına dair yazımız da 15 gün içerisinde cevaplandırılması gerekirken, halen cevap verilme gereği duyulmamıştır. Tüm bu gerçeklik karşısında, sorunun çözümü için gösterilen gayretin görmezden gelinerek, yalan ve saptırma anlayışının terk edilmesi ve yerelin sorunlarının yerel ile beraber çözülmesi anlayışının hakim olacağına dair inancımızla kentimize dair bu önemli sorunun çözümü için, çalışmalarımızın devam ettiğini saygıdeğer kamuoyu ile paylaşırız” İfadeleri kullandı.

 

 

Editör: TE Bilisim