ŞEHRİVAN HABER:ÖMER FARUK TOKTAŞ / MERAL YILDIZ-  İlk olarak 17 Kasım 2016 tarihinde hakkında yürütülen soruşturmalar sebebi ile eski Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya döneminde kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi’nde dün itibariyle yeniden kayyum dönemi başladı. 31 Mart seçimleri ile birlikte Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na gelen Bedia Özgökçe Ertan ise dün İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile hakkında yürütülen soruşturmalar gerekçe gösterilip görevden alındı. Sabahın erkan saatlerinde gündeme bomba gibi düşen haberi Diyarbakır ve Mardin’de de başkanların görevden aldığı haberleri izledi. Görevden almaların ardından belediyelerde de operasyon başlarken, gözaltılar flaş bir şekilde kayyum atamaları izledi. Van’da görevden alınan Ertan’ın yerine Van Valisi Mehmet Emin Bilmez Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak atandı. İçişleri Bakanlığı tarafından yeni görevinin tebliğ edilmesi ile birlikte Van Büyükşehir Belediye Binası’na gelerek görevi devralan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez daha önceden Büyükşehir Belediye Başkanlığı Makamında olan ve sonradan indirilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resminin bulunduğu tabloyu yeniden astırdı ve tüm belediye kaynaklarının halkın refahı için kullanılacağının altını çizerek göreve resmen başlamış oldu.

Önceki gecenin ilk saatlerinde görevden alınacağı iddialarıyla şehrin gündemine bomba gibi düşen Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan, dün sabah sabah İçişleri Bakanlığı’nca yapılan bir açıklama ile görevden alındı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimi neticesinde göreve gelen Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk hakkında ‘Terör örgütü propagandası yapmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, suçu ve suçluyu övmek’ gibi soruşturmalar olduğu belirtildi.

ÖZGÖKÇE HAKKINDA 10 AYRI SORUŞTURMA NEDENİYLE GÖREVDEN ALINDI!

Yapılan açıklamalara göre var olan soruşturmaların yanında göreve başladıkları günden itibaren halkın mahalli ve müşterek ihtiyaçlarını karşılamak yerine bölücü terör örgütünün amaçları, ideolojik söylemleri ve eylemlerini destekler mahiyette uygulamalara başladıkları, davranış ve söylemlerde bulundukları, belediyenin imkânlarını terör örgütünü destekleyecek şekilde yönlendirdiklerine ilişkin ihbarlar alındığı ifade edildi. Tüm bunların üzerine hakkında 7 ayrı soruşturma bulunan ve İçişleri Bakanlığı’nca da ayriyeten başlatılmış 3 soruşturma olan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan görevden alınarak yerine Van Valisi Mehmet Emin Bilmez Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak atandı.

BELEDİYE BİNASINDA ARAMA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sabahın ilk saatlerinde Van Büyükşehir Belediye Binasını abluka altına alan emniyet güçleri ekipleri belediye binasında geniş çaplı bir arama gerçekleştirdi. Pazartesi mesaisine gelen ve tüm olanlardan bihaber Van Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının girişine belli bir süre izin vermeyen emniyet güçleri ekipleri aramaların sona ermesi ile birlikte binaya yapmış oldukları ablukayı kaldırdı. Öte yandan aramalar ve personellerin meraklı bekleyişi sürerken Büyükşehir Belediye Binası’na gelen Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ise dün sabah saatlerinde görevi resmen devralmış oldu.

BİLMEZ GÖREVİ DEVRALDI O RESMİ YENİDEN ASTIRDI

Görevi devralır almaz daha önce de gündemde yer alan Belediye Başkanlığı makamında bulunan ve daha sonradan kaldırılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resminin bulunduğu tabloyu yerine astıran Bilmez görevi devralmasının ardından ilk açıklamalarını gerçekleştirdi. Bilmez yaptığı açıklamalarda “Büyükşehir Belediye Başkanı hakkındaki terör kanunu kapsamındaki adli soruşturma ve kovuşturmalardan dolayı görevden uzaklaştırıldı. Onay bugün sabah saatlerinde kendisine tebliğ edildi. Yine bana gelen tebliğ ile de İçişleri Bakanlığı tarafından Van Valisi olarak Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği’ne görevlendirildim.” İfadelerini kullandı.

“BELEDİYENİN KAYNAKLARI HALK İÇİN KULLANILACAK”

Belediye binasına gelerek göreve başlamış olduğunu belirten Bilmez “Bugün buraya gelerek göreve başlamış bulunmaktayım. Belediyemizin imkânları ve kaynaklarını Van Halkının hizmetine sunacağız. Vatandaşlarımız arasında hiçbir ayrım yapmayacağız. Çalışanlarımızın aşıyla ekmeğiyle oynamayacağız. Derdi aşı Van halkına hizmet olan herkesle birlikte Van Halkına hizmet edeceğiz. Kaynaklarımız tamamıyla Van Halkının hizmetlerine sunulacak ve şeffaf bir yönetim oluşturup herkesi kucaklamaya çalışacağız. Tüm çalışanlarımızla Van Halkının hizmetindeyiz. Allah yar ve yardımcımız olsun.” Şeklinde konuştu.

“BAZI BELEDİYELER TERÖR FAALİYETLERİNDE YER ALMIŞTIR”

İçişleri Bakanlığı tarafından 3 Büyükşehir Belediye Başkanı’nın görevden alınmasına ilişkin gerekçelerin de yer aldığı o açıklamada ise “Son yıllarda teröre karşı yürütülen kararlı mücadele sonucunda büyük bir acziyete düşen PKK/KCK terör örgütü ve uzantıları; bazı belediye başkanları aracılığıyla belediyelerin imkânlarını illegal amaçlar için kullanmışlardır. Anayasa ve kanunlarda görev ve sorumlulukları tanımlanan, Devletin bütünsel organizasyonunun bir parçası ve temel görevi vatandaşların mahalli ve müşterek nitelikli ihtiyaçlarını karşılamak olan bazı belediyeleri terör faaliyetlerinin desteklenmesi için militan kaynağı, mali kaynak ve araç-gerecin temin edildiği lojistik merkezlere dönüştürmeye çalışmışlardır.” Şeklinde ifadeler yer aldı.

“BELEDİYE BAŞKAN VEKİLLERİ GÖREVLENDİRİLDİ”

Açıklamanın devamında ise şu ifadeler yer aldı: “Bu durumun adli ve idari soruşturmalar ile tespit edilmesi sonucu; Bakanlığımızca terör örgütleri ile iltisak-irtibatı olan, terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunan belediye başkanları Anayasanın 127. maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 47. maddesine istinaden görevden uzaklaştırılmış, yerlerine Belediye Kanununun 45. maddesi uyarınca belediye başkan vekilleri görevlendirilmiştir.”

İŞTE GÖREVDEN ALMALARIN GEREKÇELERİ

Var olan soruşturmalar neticesinde ise görevden alınan Belediye Başkanları’nın görevden alınma gerekçeleri ise şu şekilde sıralandı: “Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye başkanlarının göreve gelir gelmez; Halkın oylarıyla Belediye Başkanı olarak seçildiklerini göz ardı ederek bölücü terör örgütü yöneticilerinin talimatları doğrultusunda belediye mevzuatında dayanağı olmayan sözde “eş başkanlık” uygulamaya ve mevcut belediye başkanının tüm yetkilerini sözde eş başkan sıfatı verilmiş kişilerle birlikte kullanmaya başladıkları, ne şekilde kim tarafından yetkilendirildiği ve seçildiği belli olmayan eş başkanlara yasadışı olarak fiilen belediye başkanlığı yaptırdıkları, belediyeleri ülkenin bütününden farklı bir idari yapıya dönüştürmeye çalıştıkları, Terör örgütü ile iltisak, irtibat ve aidiyetleri nedeniyle görevine son verilen eski belediye çalışanlarını hiçbir resmi sıfatları bulunmamasına rağmen çeşitli isimlendirmeler adı altında fiilen bu belediyelerde çalıştırmaya başladıkları ve belediyeleri yeniden bölücü terör örgütü ile iltisaklı, irtibatlı kişilerin bulunduğu bir merkez haline getirmeye çalıştıkları,

Belediye çalışanı olmayan bu kişilerin, belediyenin yatırımlarını, personel alımlarını, meclis ve encümen gündemini belirlemeye kadar tüm işlere müdahil olmalarına göz yumdukları, ayrıca 2019 seçimlerinde HDP listelerinden belediye meclis üyesi seçilen ancak kamu görevinden ihraç edildiği için mazbataları verilmeyen kişilerin, sanki görevdelermiş gibi belediyelerde fiili olarak görev yapmalarına ve belediye personeline emirler vermelerine müsaade ettikleri,Terör örgütüne katılımın son derece azalması nedeniyle, örgüte katılımın desteklenmesi için terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonlarda etkisiz hale getirilen PKK’lı teröristlerin yakınlarına iş imkânı ve ailelerine maddi destek sağlamaya çalıştıkları, bunun için de şehit yakınlarına mobbing uyguladıkları, baskı yaptıkları, görev yerlerini değiştirdikleri ve/veya işten çıkardıkları,

Vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet üretmek yerine Devletimizin bölünmez bütünlüğüne kasteden, insafsızca birçok asker, polis, jandarma, güvenlik korucusu, öğretmen, diğer kamu görevlilerimizi ve vatandaşlarımızı şehit eden teröristlerin cenazelerine katılarak ve bu teröristlerin mezarlarını ziyaret ederek terör örgütüne ve teröristlere alenen destek verdikleri,

2019 yerel seçimleri sonrasında milli manevi geçmişimizi hatırlamamıza yardımcı olan cadde, sokak veya park isimlerini, terör örgütü üyeliğinden hapis cezası almış örgüt mensuplarının isimleri ile değiştirmeye başladıkları, Belediye başkanlarının ölen teröristler için esas duruşa geçerek saygı duruşunda bulundukları, bölücü terör örgütü mensupları tarafından çok sık kullanılan Örgüt Marşının bu saygı duruşu esnasında söylendiği tespit edilmiştir.”


 

ÖZGÖKÇE HAKKINDA HANGİ SORUŞTURMALAR VAR?

Söz konusu gerekçeler ile görevden alınan belediye başkanları hakkında devam eden soruşturmalar ve alınan karar ise açıklama içerisinde yer alan şu ifadelerle kamuoyuna duyuruldu: “Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk MIZRAKLI; adli makamlarca hakkında yürütülen “Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme” ‘‘Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” “Terör Örgütü Propagandası Yapmak, Suçu ve Suçluyu Övmek” suçlarından yürütülen (9) ayrı soruşturma ve/veya kovuşturma ile Bakanlığımızca yürütülen 3 ayrı soruşturma,

2017/279 Esas numaralı dosya kapsamında “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” suçundan tutuklu yargılanırken sağlık nedeniyle adli kontrol kararıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet TÜRK, bahse konu dosyanın haricindeki adli makamlarca hakkında yürütülen “Terör Örgütü Propagandası Yapmak” “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak ve Silahlı Terör Örgütüne İsteyerek Yardım Etmek” “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Görevi Kötüye Kullanma, Terör Örgütü Kurma ve Yönetme” suçları ile birlikte toplam (6) ayrı soruşturma ve/veya kovuşturma ile Bakanlığımızca yürütülen 3 ayrı soruşturma;

“SORUŞTURMALARIN SELAMETİ İÇİN GÖREVLERİNDEN UZAKLAŞTIRILDI”

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia ÖZGÖKÇE ERTAN; adli makamlarca hakkında yürütülen “Terör Örgütü Propagandası Yapmak” “Suçu ve Suçluyu Övme, Terör Örgütü Propagandası Yapmak” “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak, Terör Örgütü Propagandası Yapmak” suçlarından (7) ayrı soruşturma ve/veya kovuşturma ile Bakanlığımızca yürütülen (3) ayrı soruşturma kapsamında, Yürütülen adli/idari soruşturma/kovuşturmaların selameti için Anayasanın 127’nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 47’nci maddesi gereğince geçici bir tedbir olarak görevlerinden uzaklaştırılmış ve aynı Kanunun 45 inci maddesi uyarınca yerlerine belediye başkan vekilleri görevlendirilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”




 

Editör: TE Bilisim