ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Van Büyükşehir Belediyesi, kentte son bir yılda park sorununu, kaldırım işgalini ve seyyar sorununu bitirmek için radikal adımlar attı. Son dönemlerde ardı ardına yapılan hamleler ile kentin kangren haline gelmiş sorunlarına dokunmaya başlayan Büyükşehir, kentteki işgallerle ilgili kısa vadedeki hamlelerin ardından dün de seyyar satıcıların kentin merkezinden kaldırılması için operasyonun startını verdi.

 

Van Büyükşehir Belediyesi ile İpekyolu Belediyesi Van’ın kangrenleşmiş seyyar sorununa ilk bıçağı vurdu. Özellikle önceki belediyelerin bir türlü dokunamadığı bölgede dün operasyon ile seyyarlar kaldırldı. Yıllardır seyyar satıcılar ile ilgili sıkıntıların bitmediği kentte Van Büyükşehir Belediyesi dün İpekyolu Belediyesi ile önemli bir çalışmaya imza attı. Gelmiş geçmiş birçok belediyenin çalışma yapmak bir yana bir çok dönem hiç müdahale etmeye cesaret etmediği bölgeye operasyon yapıldı. Van Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü görevlileri Vali Mithat Bey Mahallesi’nde (Zırhlıoğlu AVM arkası) bulunan seyyar satıcılar kaldırıldı. Bugüne kadar birçok belediyenin çalışma yapmak istediği ancak yaklaşamadığı o bölgeye Zabıta Daire Başkanı Osman Sevinç’in getirilmesi ile müdahale edildi. İpekyolu Belediyesi’nin de önemli çalışma yürüttüğü alanda yayalar ve araç trafiği artık daha rahat bir şekilde sağlanacak.

 

SEVİNÇ: SORUNLARA EL ATTIK

Yapılan çalışmayla ilgili bilgiler veren Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Osman Sevinç, Van’ın kangrenleşmiş sorununa el atıldığına dikkat çekti. Sevinç şunları söyledi: “Van’ımızda kronikleşmiş, kemikleşmiş sorunlar var. Bunlardan bir tanesi seyyar sorunudur. Bu bağlamda bütün seyyar satıcılara göz yumulduğu için vatandaşın sağlığı ve huzuru etkileniyordu. Denetimsiz ve sağlıksız gıdalar bu seyyarlar tarafından satılıyordu. Bunun yanı sıra kaldırım ve yollarda işgal ediliyordu. Belediye olarak göreve geldiğimiz günden itibaren var olan sorunlara el attık. Başta kaldırımlar olmak üzere denetimsiz gıdaların satıldığı yerlerde çalışmalar yaptık.”

 

“SEMT PAZARLARI KURDUK”

Seyyar satıcılar için alternatif olarak semt pazarlarının kurulduğuna işaret eden Sevinç, bazı seyyarların semt pazarlarını kullanmadığını söyledi. Sevinç, “Şehrimizde seyyarlar için alternatifte oluşturduk. Denetime tabi semt pazarlarımız var. Bütün seyyarlar satıcılarımızın bu pazarlarda çalışması gerekiyor. Biz bunu seyyarlarımıza da söyledik. Ancak bazıları bu iyi niyetimizi suiistimal ediyor. Bunu yapan seyyarlar kaldırım ve yolları da ne yazık ki işgal ediyor.” Diye konuştu.

 

İLK BIÇAK EN SORUNLU BÖLGEYE

İlk olarak Zırhlıoğlu AVM arası olarak bilinen bölgede çalışma yaptıklarını söyleyen Sevinç şöyle devam etti: “Van’ın kangren haline gelmiş ve Zırhlıoğlu arkası olarak tabir edilen meşhur seyyarları bugün İpekyolu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü çalışanları ve Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü çalışanlarıyla birlikte çalışma yaptık. Van’da 100 kişiden 99 kişinin Van’ın en büyük sorun olarak gördüğü İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü civarındaki seyyar sorununu bugün çözdük. Orada vatandaşa sağlıksız ve denetimsiz gıda satan seyyarları kaldırdık. Kazancı ve aileleri bizim için önemli olan seyyar arkadaşları da semt pazarlarımıza davet ettik. Semt pazarlarımızda veteriner hekimlerimiz, gıda tekniker ve hekimlerimiz var. Burada gıdaların rutin kontroller yapılıyor. Van halkı semt pazarlarında alışveriş yapmaya devam etsin.”

 

SEVİNÇ: ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Kaldırılan seyyarların geri gelmemesi için çalışmaların devam edeceğini kaydeden Sevinç, “Burada Emniyet Müdürlüğümüz ile ortaklaşa bir ay boyunca çalışmanın yapıldığı bölgede yer alacağız. Çünkü alışkanlığın kırılması zordur. Siz bir yerde çalışma yaptıktan sonra orayı boş bıraktığınız zaman yeniden geri geleceklerdir. Bu bağlamada zabıta olarak ciddiyetimizi koruyacak ve oradaki yeniden seyyar olmaması adına mücadele etmeye devam edeceğiz.” İfadelerine yer verdi.

 

100 KİŞİLİK EKİPLE OPERASYON

Çalışmada 100 kişilik ekibin görev yaptığını söyleyen Sevinç şunları söyledi: “Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığından 10, İpekyolu Belediyesi Zabıta Müdürlüğünden 50 ve emniyet güçlerimizden ise 30 polis ve ek olarak 10 kişilik bir grupla yani toplamda 100 kişilik bir ekiple bu çalışmayı yaptık. Bugün yapılan çalışmada ben şahsım adına İpekyolu Belediyesi Zabıta Müdürlüğüne çok teşekkür ederim. İpekyolu’nun burada büyük emekleri oldu. İpekyolu Zabıta Müdürü Ali Karaca ve ekibine teşekkür ederiz.”

 

“KARARLILIKLA ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Van için çalışmalarının devam edeceği mesajını veren Sevinç, tüm ilçelerde ilçe belediyeleri ile koordineli çalıştıklarını söyledi. Sevinç son olarak, “Biz Van Büyükşehir Belediyesi olarak Van’ın Erciş’ten Özalp’e, Bahçesaray’dan Gürpınar’a kadar tüm sorunlar bizim sorunlarımız. Büyükşehir olarak ilçe belediyelerimizle koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Kentimin refah seviyesini artırma adına tüm çalışmalarımızı kararlılıkla yürütmeye devam edeceğiz.” Dedi.

 

VATANDAŞ ÇALIŞMADAN MEMNUN

Yapılan operasyon ile birlikte Zırhlıoğlu AVM arkasında kaldırılan seyyar satıcılar vatandaş tarafından da takdir edildi. Çalışmanın yapıldığı alanda konuşan vatandaş şunları söyledi: “Belediyenin bu çalışması çok iyi oldu. Buradaki sorun büyük bir sorundu, belediye bu anlamda önemli bir adım attı. Gerek insanların gerekse de araçların gidiş gelişi konusunda ciddi sorunlar yaşanıyordu. Belediyenin bu çalışmasından dolayı çok mutlu olduk. Belli başlı bölgelerde bu sorunlar var. Belediye zabıtanın bunları da çözmesini bekliyoruz.” 

Editör: TE Bilisim