ŞEHRİVAN ÖZEL: ERDAL ERBAŞ/HAKAN İZGİ

Covid-19 salgını sürecinde önlemlerle birlikte kentin geleceği adına çalışmaları da ara vermeden sürdüren Van’da ikinci bir yenileme atağı başladı. Geçtiğimiz yıllarda Van’ın çehresini değiştiren önemli dokunuşların ardından iki yıl sonra yeniden kolları sıvayan Büyükşehir yeni bir görünüme kavuşacak Van için önemli çalışmaların startını verdi.

Van’da son olarak 2017-2018 yılında Van Büyükşehir Belediyesi ve İpekyolu Belediyesi ile başlatılıp hayata konan değişim-dönüşüm çalışmaları 2 yıl sonra yeniden start aldı. Covid-19 salgın sürecinde dört bir koldan salgınla mücadele çalışmaları yapılmaya çalışılırken, Van Büyükşehir Belediyesi bir taraftan da kentin geleceği anlamda önemli çalışmalar için kolları sıvadı. Özellikle sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemlerde gerek mevcut sorunların giderilmesi gerek yeni projelerin hayata geçirilmesi noktasında çalışmaların hazırlığını yapan Büyükşehir Belediyesi Van’da ikinci bir değişim-dönüşüm dönemi olacak çalışmaların startını verdi. Önceki dönemlerde yapılan İkinisan ve İskele Caddeleri’nin prestij caddesi olarak düzenlenmesinden sonra Cumhuriyet Caddesi’nin devamı olan, Soydan Kavşağı ile Sebze Hali Kavşağı arasındaki 2 buçuk kilometrelik alanı prestij caddesi yapacak projenin ihalesini yapıp çalışmalara başladı. Bununla birlikte birçok yeni cadde ve sokakta dönüşüm başlarken, son olarak da yıllardır dile getirilen ve Şehrivan Gazetesi’nin geçtiğimiz aylarda da yeniden gündeme taşıdığı Sebze Hali arkasındaki yıkık dökük işyerlerini yıktı. Doğu Caddesi gibi birçok cadde ve sokakta asfalt tamir, bakım ve onarım çalışması başlatan Büyükşehir, Van Otogarı’ndaki harabe yapıları da yıktı.

İLK İŞ YENİ PRESTİJ CADDE OLDU

İkinisan ve İpekyolu’ndan sonra üçüncü prestij caddesinin duyurusunu geçtiğimiz aylarda yapan Van Büyükşehir Belediyesi Soydan Kavşağı ile Sebze Hali Kavşağı arasındaki 2 buçuk kilometrelik alan Van Büyükşehir Belediyesi tarafından baştan aşağı yenilenerek prestij cadde için start verdi. Bu kapsamda Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülecek olan çalışmalarda cumhuriyet caddesinin soydan kavşağı kısmından başlayarak sebze hali kavşağına kadar olan yaklaşık 2 buçuk kilometrelik cadde baştan aşağı yenileneceği duyuruldu. Cadde de peyzaj çalışmaları, refüj, ışıklandırma, ağaçlandırma ve kaldırım çalışmaları yapılacak ve Yaklaşık olarak 8 milyon TL’ye mal olacak proje ile şehrin güney girişine yeni bir görünüm kazandırılırken aynı zamanda caddenin de ticari potansiyeli arttırılacağı belirtildi. Öte yandan aynı proje kapsamında 2 bin 300 metrelik Şabaniye Caddesi de baştan sona onarılarak, orta refüj aydınlatmaları sıfırdan yapılacağı da ifade edildi.

KANGREN HALİNE GELEN O YAPILARA MÜDAHALE EDİLDİ! İŞE SEBZE HALİNİN BİTİŞİĞİNDEKİ İŞYERLERİ YIKILARA BAŞLANDI

Şehrivan’ın da geçtiğimiz yıllarda defalarca gündeme getirdiği Sebze Hali bitişiğindeki küçük iş yerleri büyükşehirin değişim-dönüşüm sürecindeki ilk hamlesi oldu. Bu kapsamda Soydan Kavşağı ile Sebze Hali Kavşağı arasındaki 2,5 kilometrelik alanda uygulayacak prestij caddenin yapımına başlamadan önce yıllardır kötü bir görüntüye neden olan sebze ve meyve halinin bitişiğindeki dükkanların akıbeti belli oldu. 2000’li yılların hemen başında yapılan 70 adet işyerinin yıkımı için Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez talimat verdi. Yapılan çalışma sonrasında bazıları halen kullanılan işyerlerinin boşaltılması yönünde tebligatlar yapıldı. Ardından da Fen İşleri Daire Başkanlığının gözetiminde işyerlerinin yıkımına bugün başlandı.

MİLLİ EGEMENLİK DE DÖNÜŞÜMDEN NASİBİNİ ALDI!

Van Büyükşehir Belediyesi’nin prestij cadde projeleri kapsamında Milli Egemenlik Caddesinde de yenileme çalışmaları başladı. Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen prestij cadde projelerinden biri olan Milli Egemenlik Caddesine ilk kazma vuruldu. Caddesinin Endüstri Meslek Lisesi önünden, Hayat Hastanesine olan 1,2 kilometrelik ilk etabında yenileme çalışmalarının startı verildi. İlk etapta çalışmalar tamamlandıktan sonra 500 metrelik Kültür Sarayı- Çohaz Petrol arasındaki ikinci etap çalışmaları başlayacak. İki etabında birkaç ay içinde tamamlanması hedefleniyor.

DOĞU CADDESİ'NDE ONARIM ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Van Büyükşehir Belediyesi, Doğu Caddesi başta olmak üzere kentteki birçok cadde ve sokakta asfalt tamir, bakım ve onarım çalışması başlattı. Koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan 2 günlük sokağa çıkma kısıtlamasında çalışmalarını hızlandıran Yol Yapım Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı 70 personel ve 16 araçla Doğu Caddesi, Selimbey Mahallesi Yunus Sokak ve Eminpaşa Mahallesi Kaptan Sokakta asfalt onarımı ve kaldırım tamir çalışması yürüttü. Yasak günlerinde ve insanların caddeyi kullanmadığı günlerde çalışmaları yürüten Büyükşehir, bu caddedeki yenileme ile birlikte önemli dokunuşlardan birisini daha hayata geçirmiş olacak.

VAN OTOGARINDAKİ ESKİ BİNALAR DA YIKILDI

Van Büyükşehir Belediyesi, Şehirlerarası Otobüs Terminalinde harabe görünümüne sahip yıllardır atıl durumdaki eski sosyal tesislerin yıkımına başladı. Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nın koordinasyonunda yıkım çalışmaları sabah saatlerinde başladı. Kontrollü bir şekilde sürdürülen yıkım çalışmalarından çıkan molozlar hafriyat alanına kamyonlarla taşınıyor. Kısa süre içerisinde yıkımı tamamlanarak kötü görüntüden arındırılacak olan sosyal tesis ve ilçe otogarının yerine, Büyükşehir Belediyesi tarafından daha modern ve vatandaşın hizmet ihtiyaçlarına cevap verecek yeni yapılar inşaa edilecek. Öte yandan otogardaki yenileme çalışmalarının önümüzdeki günlerde başlanacağı kaydedildi.

BEŞYOL’U RAHATLATACAK YOL İÇİN DE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Öte yandan son yıllarda iyice çıkmaz bir hal alan Beşyol trafiğinin rahatlatılması noktasındaki ilk adım da geçtiğimiz günlerde atıldı. Van Büyükşehir Belediyesi, Hastane Caddesi ile Akköprü yolunu birbirine bağlayacak olan Sağlık Sokağı'nda çalışmalara başladı. Bu kapsamda Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı tarafından yapımına başlanan Sağlık Sokak'taki çalışmalar sürüyor. Çalışmaların tamamlanması ile Urartu Oteli'nin karşısındaki 500 metrelik Sağlık Sokağı, Akköprü yoluna bağlanarak, Beşyol trafiğinin daha akıcı hale getirilmesi sağlanacak.

İPEKYOLU BELEDİYESİ DE YENİ YOLLAR AÇARAK CADDELERDE RAHATLAMAYA KATKI SUNUYOR

Büyükşehir Belediyesi ile birlikte kentin en büyük belediyesi İpekyolu Belediyesi de süreçte yeni cadde ve sokaklar için tam bir seferberlik uyguluyor. Edve kalma süreci başladığından bu yana yıllardır kapalı halde olan cadde ve sokakları açma çalışmaları başlatan İpekyolu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri ilçe sınırlarında girilmedik sokak ve cadde bırakmıyor. Bu kapsamda ekipler Buzhane Mahallesinde, Hafıziye Mahallesi, Halilağa Mahallesinde’nde şu ana kadar yüzlerce metrelik yeni yol açma çalışmaları tamamlandı. Yeni cadde ve sokaklar ile kente nefes aldıran İpekyolu Belediyesi ayrıca İpekyolu Belediyesi ekipleri merkeze uzaklığı 10 km olan Bakraçlı Mahallesi Karpuzalan Mahallelerinde genişliği 10 m ve uzunluğu 1.000 Metre olmak üzere iki yeni yol açma çalışmasını daha sürdürüyor. İpekyolu Belediyesi yetkilileri, ‘Yol Medeniyettir’ anlayışı ile kalkınma ve alt yapı sorunlarını tümden halletmek için sezon boyunca yol yapım-bakım ve onarımlarına devam edeceklerini bildirerek çalışmaların devam edeceğini de ifade ediyor.

Editör: TE Bilisim