ŞEHRİVAN ÖZEL: YUNUS EMRE AYKAÇ - ÖNDER ALTINAL - Van tarihinin hizmet noktasındaki en hareketli günlerini geçirmeye devam ediyor. Büyükşehir belediyesi eliyle 1,5 yıl gibi bir süredir yıllardır çözülmeyen, çözülemeyen sorunlar ardı ardına nihayete erdiriliyor. Özellikle Van Valisi Murat Zorluoğlu’nun Van Büyükşehir Belediye Başkan vekilliğine gelmesinden bu yana her Vanlı’nın özlem duyduğu işler bir bir hayata geçiriliyor. Bunların başını ise Atık Su Arıtma Tesisi, Kent Meydanı, Katık Atık Dönüşüm servisi gibi birbirinden önemli işler geliyor.

 

VAN BÜYÜKŞEHİR OLDUĞUNU FARKETTİ!

 

Bir yıl gibi bir süre önce KHK’lar ile birlikte belediye başkanlıklarına Vali ve kaymakamların vekaleten atandığı Van’da o tarihten sonra bir hizmet devrimi başladı. Büyükşehir ve merkez ilçelerde tam anlamıyla hizmet seferberliği yaşanırken kent resmiyette aldığı Büyükşehir ünvanına yakışır hizmetleri yine son 1 yılda almaya başladı. Başkan vekilliklerinin başlamasının üzerinden bir yılı aşkın zaman geçmesine rağmen kısa süredir Van’da olan Vali Murat Zorluoğlu eliyle ise Büyükşehir adeta şaha geçti. Van’a kentin en önemli sorunlarını çok iyi bilerek gelen ve hemen Çevre Yolu, Hafif Raylı Sistem, Atık Su Arıtma Tesisleri, Katı Atık sıkıntısı gibi büyük problemlerle gelen Zorluoğlu, tüm bu meseleleri 1 yıl geçmeden gündemine aldı. Bir çok projeyi başlatan, 2017’ye tam 1000 kilometre gibi bir asfalt rekoru sığdırarak tarihe geçen Zorluoğlu yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi, bunun dışında hem Van Gölü’nın korunması hem de katı atık tesislerinin inşası için adımları attı. Projeler inşa aşamasına geldi. Van’ın hayali olan Kent Meydanı için Van’a özel bakanlar kurulu kararı çıkarılarak bu projenin ilk kazması da vurulurken kentin ulaşımı için can damarlarına da dokunulmaya başlandı. Daha bunun gibi bir çok anlamda adımlar peş peşe gelirken Van sadece 1 yıl gibi bir sürede bir büyükşehire layık hizmetlerle şaha kalktı. Bu sürecin mimarı Zorluoğlu da yapılanlar ile kısa sürede Van halkının gönlüne taht kurdu. İşte henüz Van’da bir yılını bile doldurmayan Zorluoğlu başkanlığında Büyükşehir’in yaptığı hizmetler:

 

 

7 AYDA ASFALT REKORU KIRILDI

 

Büyükşehir Belediyesi, kentte cumhuriyet tarihinin en büyük yol ve asfalt yatırımını gerçekleştirdi. Asfalt sezonu boyunca belediyesi, 7 aylık süreçte yaklaşık 211 milyon TL harcayarak, 962 kilometrelik yolu alt yapısıyla tamamladı. Belediye, kent merkezi ve 13 ilçede 7 aylık süreçte 962 kilometre yol yapımı gerçekleştirdi. Yaklaşık olarak 948 bin 800 ton asfaltı yollarda buluşturan Büyükşehir, yol yapımında bir rekora imza attı. Bu sayede 100’lerce yerleşim birimi yolunun ilk defa sıcak asfaltla buluştu.

 

BELEDİYE VOTAŞ’I DEVRETTİ

 

Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait Van Organize Tarım İşletmeleri A.Ş.’nin (VOTAŞ) hisseleri, Van Ticaret ve Sanayi Odası iştirakçisi Van Asya Tarım Hayvancılık İnşaat A.Ş.’ye devredildi. Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce kiralama usulü ile Van Ticaret Borsası’ndan devraldığı VOTAŞ’ın hisse devri yapılarak Van halkına mal edildi. Van Asya Tarım Hayvancılık hisseleri tek tek satarak Vanlıları VOTAŞ’a ortak etti.

 

 

 

BÜYÜKŞEHİRDEN EĞİTİME BÜYÜK DESTEK

 

Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, eğitime verdiği önemli destek ile Sürekli Eğitim Merkezi kurdu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortak çalışması sonucu eğitime kazandırılan 12 derslikli 750 öğrenci kapasiteli sürekli eğitim merkezi öğrencilerin umudu oldu. Çoğunluğu dar gelirli öğrencilerin oluşturduğu sürekli eğitim merkezine Zorluoğlu’da büyük önem veriyor. Belediye ayrıca kent genelinde 238 okulda bakım ve onarım seferberliği başlattı. Bu kapsamda okullardaki onarım ve bakım tamamlanarak eğitim sezonuna yetiştirildi. Büyükşehir belediyesi eğitimin de en büyük destekçisi olurken kısa sürede Van sürekli eğitim merkezi, kültür merkezi, aile destek merkezleri gibi sosyal belediyeciliğin zirveye çıktığı bir kent oldu.

 

ULAŞIM RAHATLADI, DENETİM ARTTI, İŞLER KOLAYLAŞTI...

 

Van’ın önemli sorunlarından bir tanesi olan ulaşım adına önemli adımlar atıldı. Bu adımlardan bir tanesi akıllı bilet oldu. ‘Belvan Kart’ olarak hizmete başlayan akıllı kart sistemi ile hem Vanlılar hem de belediye otobüslerini çok daha rahat kullanmaya başladı. Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi Kurulu (UKOME) tarafından alınan önemli bir kararla toplu taşıma araçlarının Cumhuriyet Caddesini kullanmasının önüne geçildi. Belediye ayrıca toplu taşıma araçları denetimlerini de artırdı. Ulaşım Daire Başkanlığı Trafik Zabıta ekipleri toplu ulaşım araçlarına yönelik çok sayıda denetim yaptı. Kentte minibüs ve otobüslerin duraklara giriş ve çıkışları denetleyen belediye yaşanan sorunların önüne geçti.

 

VAN HAYALİ OLAN RAYLI SİSTEMİNİ KONUŞMAYA BAŞLADI

 

Van Büyükşehir Belediyesi, kentin trafik sorununu büyük ölçüde çözecek olan hafif raylı sistem ile ilgili de adım attı. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Toplu Taşıma Etüd Fizibilite Değerlendirme Toplantısı ile hafif raylı sistemi Van’da tartışmaya açtı. Belediye 4 aydır yürüttüğü çalışmaların ilk sonuçları kamuoyu ile paylaşarak, Kayseri Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu ve Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Toplu Taşıma Hizmetleri (MOTAŞ) Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı yapılan fizibilite çalışmaları ile ilgili birer sunum gerçekleştirdi.

 

 

İŞTE VAN İŞTE MEYDAN DEDİ, MEYDANI VAN’A KAZANDIRDI!

 

Van şehir merkezi için planlanan kent meydanı için Vali Murat Zorluoğlu başkanlığında önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Cumhuriyet Caddesi ile Müze Sokak arasında belirlenen 25 dönüm arazi üzerinde hayata geçirilecek proje ilk konuşmalar başladı. Şehrin vizyonu açısından projenin çok önemli olduğunu kaydeden Vali Zorluoğlu, proje paydaşlarından kısa süre içerisinde fizibilite çalışmasının tamamlanmasını ve uygulama projesinin hazırlanmasını istemişti. Bu gelişmelerin hemen ardından çevredeki işyeri sahipleri ile yapılan görüşmeler kapsamında kent meydanının ciddiyeti ortaya koyuldu. Van’a özel bakanlar kurulu çıkan meydan için ilk kazma vuruldu 2019 Temmuz’nda bitirilmesi planlanan meydan için yakın zamanda temel atılması bekleniyor.

 

PRESTİJ CADDE: İKİNİSAN CADDESİ, DEVAMI GELİYOR!

 

Van Büyükşehir Belediyesi, İkinisan Caddesi’nde uyguladığı Prestij Cadde Projesi ile adeta kentin çehresini değiştirdi. Belediye tarafından yenilenen İkinisan Caddesi yeni yüzüyle Vanlıların beğenisini topladı. Yeni kaldırımları ve özel ışıklandırmalarıyla modern bir cadde kimliğine büründürülen cadde, iki ay gibi kısa bir süre içerisinde muhteşem bir görüntüye kavuştu. Yapılan çalışmalar kapsamında 2 kilometrelik cadde de, 4.5 ton sıcak asfalt, bin 500 metrekare bazalt kaldırım döşeme ve 10 bin metre bordür taşı döşendi. İkinisan Caddesi dışında kentteki diğer caddelerde de yenileme ve ışıklandırma çalışması yapıldı. İskele Caddesi içinde çift yön müjdesi veren belediye bu sezon İskele Caddesini tamamlamayı hedefliyor.

 

VAN GÖLÜ KİRLİLİKTEN KURTULACAK

 

Türkiye'nin en büyük gölü olma özelliği taşıyan ve turkuaz rengi görüntüsü ile görenleri kendine hayran bırakan Van gölü için önemli bir adım atıldı. Büyükşehir Belediyesi, mevcut arıtma tesisinin bulunduğu alana yapılacak olan yeni tesis ile Van gölü kirlenmekten kurtaracak. Belediye yapılan görevlendirmeni ardından ilk iş olarak arıtma tesisini ele aldı. Arıtma tesisi için kararlı olan belediye, ihaleye çıktı. İlk ihalede yüksek fiyat olmasından dolayı ihale iptal edildi. Kısa bir sürenin ardından yeniden yapılan ihale ile arıtma tesisinin yapılması ihalesi bir şirkete verildi. 2019 yılına kadar yapımı tamamlanacak olan arıtma tesisiyle Van Gölü büyük bir tehlikeden kurtulmuş olacak.

 

AKDAMAR’A KIBRIS MODELİ UYGULANACAK

 

Büyükşehir Belediyesi, Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) olarak Van için büyük bir öneme sahip olan Akdamar Adasına su götürülmesine karar verdi. Van'ın Gevaş ilçesinden Akdamar Adası'na kadar gölün altından geçirilecek 3,8 kilometre uzunluğundaki hat ile adaya tatlı su verilmesi hedefleniyor. Büyükşehir Belediyesi, Gevaş ilçesinde "hayal proje" olarak adlandırılan "Akdamar Adası'na tatlı su götürülmesi" düşüncesini yakın zamanda hayata geçirecek. VASKİ tarafından hazırlanan proje kapsamında Gevaş ilçesinden Akdamar Adası'na kadar gölün altından Kıbrıs modeliyle, geçirilecek 3,8 kilometrelik hat aracılığıyla, adaya tatlı su verilecek. Turizm açısında önemli bir yere sahip olan Akdamar Adası bu sayede yeşil kalacak.

 

ALTERNATİF YOLLAR AÇILIYOR

 

Büyükşehir Van’ın önemli sorunlarından bir tanesi olan alternatif yollar içinde adımlar attı. Hastane Caddesi ile Akköprü Mahallesi arasında açılması planlanan alternatif yol için başta Vali Murat Zorluoğlu ve belediye ekipleri çalışmalara başladı. Göreve geldiği günden bu yana Van’da trafiğin rahatlaması ve alternatif yolların kente kazandırılması için vizyon projeleri kente kazandıran Zorluoğlu, Akköprü Deresi üzerinden Akköprü Mahallesine bağlayacak alternatif yol güzergahına büyük önem veriyor. Caddenin açılmasıyla Beşyol trafiğinin ciddi şekilde rahatlayacağı görünüyor. Belediye trafiği rahatlatma adına ayrıca parkomat uygulamasını da hayata geçirdi. Kentin işlek caddelerinde uygulanan parkomat sistemi ile kent trafiğinde önemli bir rahatlatma sağlandı.

 

SON GELEN MÜJDE: KATI ATIK TESİSİ DE TAMAM!

 

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Van’da göreve başlamadan kentin önemli sorunlarından biri olarak tespitini yaptığı ve ilk mesai gününde kamuoyuna sözünü verdiği, Van Katı Atık Tesisi’nin ihale tarihini 18 Nisan 2018 olarak açıkladı. Zorluoğlu, Van kent merkezi ve civar ilçelerden toplanan katı atıkların, şimdiye kadar vahşi depolama şeklinde Özalp yolu üzerindeki araziye gelişi güzel döküldüğünü, böylelikle hem insan hem de çevre sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini aktardı. Zorluoğlu, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Hükümetimizin Van’a verdikleri önem ve özel desteklerle, büyükşehir belediyesi yapılmayan projeleri bir bir hayata geçiriyor. Halen günlük 600 ton katı atık yani çöp, şehir merkezine çok yakın bir bölgede vahşi şekilde depolanmaktadır. Günden güne hem kendisi hem de nüfusu gelişip büyüyen Van’ımıza yakışmayan bu manzaranın tespitini, 2017 Temmuz’unda görevlendirildiğim Van’a gelmeden, buradaki kurum yetkililerinden edindiğim bilgiler doğrultusunda yaptık. Çözülecek meseleler sıralamasında en üst basamaklarda yer verdiğim kentin katı atık sorununu, çok şükür modern ve uzun vadede Van’ı önemli bir sorundan kurtaracak projeyi hazırlayarak ve Nisan ayının 18’inde de ihaleye çıkarak çözüyoruz” dedi.

 

BU TESİS KATI ATIKTAN ÇOK ÖTESİ...

 

Kısa süre içerisinde hayata geçirilecek projeyle; mevcut çöp alanının rehabilite edileceğini ve buradan enerji de elde edileceğini kaydeden Vali Zorluoğlu, “Van’dan pek çok kesime, gerçek anlamda çevreciliğin icraatla olabileceği mesajını veren vizyon projelerimizden ‘Katı Atık Tesisi’ bünyesinde; ayrıştırma ve fermantasyon tesislerinin yanı sıra, yeni düzenli depolama sahası ve 4 transfer istasyonu faaliyet gösterecek. Bu istasyonlar vasıtasıyla ilçelerimizdeki çöpler de toplanacak ve böylece günlük 1000 ton çöp, katı atık tesisimizde bertaraf edilecek. Yeni kuracağımız tesiste çöpten enerji elde edilecek ve bu büyük yatırımın tüm finansmanı bu enerji satılarak karşılanacak. Bir başka deyişle bu yatırımın 50 Milyon Liraya yakın maliyeti için belediyemizin kasasından bir kuruş çıkmayacak” diye konuştu.

 

DEVAMI GELECEK DEDİ!

 

Vali Murat Zorluoğlu, açıklamasının sonunda Van halkına şu mesajı verdi: “Vanlı kardeşlerimizin, vatandaşlarımızın; devletimize, hükümetimize desteği devam ettikçe, Van çok daha büyük projelere ve yatırımlara kavuşacak; huzur ortamı, birlik ve beraberliğimiz sürdükçe turizmiyle, sanayisiyle, tarım ve hayvancılığıyla Van çok daha gelişmiş bir şehir haline gelecektir.”

 

VAN ONU ÇOK SEVDİ

 

Van’a, Van’ı çok iyi çalışarak gelen, kentin yıllardır konuştuğu konuları tam anlamıyla hakim bir şekilde hızlıca çalışan Zorluoğlu, bu anlamda dev projeleri kısa zamanda hayata koymasıyla gönülleri fethetti. Çevre Yolu gibi belirsiz süreçleri de hızlandırma noktasında büyük adımlar atan ve tramvay gibi konuları Van ile istişare ederek hayata geçirme yoluna giden Zorluoğlu, vatandaşa yakın ve ulaşılabilir bir yönetici olması ile de Van halkının takdirini aldı. Hem Valilik hem Büyükşehir Belediyesi eliyle kentin tüm sorunlarına dokunan Zorluoğlu bu anlamda daha şimdiden uzun yıllar unutulmayacak yöneticilerden biri olmayı başardı.

Editör: TE Bilisim