Yıllarca yol olduğu için büyük mücadelenin verildiği, olayın yargıya taşındığı Cumhuriyet Caddesi’ndeki ‘Bian’ mağazası ‘yol’ ihlali nedeniyle yıkıldı. Yıllarca mahkemelik olan o bina son imardaki cadde ve sokak sınırları ile birlikte Van Belediyesi tarafından yıkıldı. O binanın olduğu mevkide yeni bir tali yol olması gerekirken aynı mevki şimdi yine kapalı. Zira bir bina gitti, yerine yenisi geldi ama yol yine ‘yok’ sayıldı. Çünkü Van’da daha birçok cadde ve sokak mevcut sınırları aşarak adeta cadde ve sokakları işgal ediyor…

 

 

YILLARCA SÜREN BİR BİAN KRİZİ!

Van’da uzunca süre bir kriz meselesi olan ‘Bian’ adlı mağazanın işgali yıllarca Van’da önemli bir mesele olarak tartışıldı. Cumhuriyet Caddesi Çarşı Mahallesi’nde bulunan 181 ada ve 32 sayılı parsel taşınmazın yapımı için AK Partili Belediye döneminde yapımına uygun olduğu yönünde ruhsatla yapım izni verildi. Yapının yapılışı sırasında Cumhuriyet Caddesi’nden Ercişli Emrah Sokağı’na doğru çıkan yol da işgal edildi. Yola BİAN alışveriş merkezinin yapılması üzerine büyük mağduriyet yaşayan çevre esnafı yargı yoluna başvurarak yolun işgaline son verilmesi için gerekli hukuki mücadeleyi başlattı. Bunun üzerine Van İdare Mahkemesi ve Danıştay 6. Dairesi söz konusu alana yapılan BİAN mağazasının yolu işgal ettiğine dair karar verdi. Karar üzerine harekete geçen belediye ekipleri 2011 yılında mağazanın yıkılması için yıkım ekipleriyle mağazanın bulunduğu alana geldi. Ancak yapılan itiraz üzerine yerel mahkeme son anda yıkımın geçici olarak durdurulmasına karar verdi. 2011 depreminden sonra imardaki değişiklikler ile birlikte bina yıkıldı. Bu yol işgalinin bitmesi umudu yeşerirken çevre esnafı yolun açılması için bekleyişe girdi. Fakat bu sürede aynı mevkide yol değil yeni bir bina yapıldı.

 

 

BİAN YIKILDI AMA SORUN ÇÖZÜLMEDİ!

Yıkımı ve sonrasında da büyük yankı uyandıran binanın yerine ne yapılacağı konuşulurken, geçtiğimiz yıl aynı binanın yerine yenisi dikildi. Belediyenin imar planında 7-8 metrelik yolun da yanında bulunduğu araziye yeni bina dikilmesi şimdilerde yeniden gündeme geldi. Ziya yeni imarla birlikte üzerinden büyük tartışmaların yapıldığı o sokak için imar ‘yol’ kararı verdi. İmar planında 7-8 metre genişliğinde bir sokağın bulunması gereken caddede ‘Bian’ mağazasına ait bina yıkıldı yerine koca bir bina dikildi. Fakat yolu işgal ettiği için yıkılan o binanın yapımından sonra ortada yine bir ‘yol’ olmadığı fark edildi. Yeni binanın yapılması ve orada bir sokağın olmaması geçmişte olduğu gibi civar esnafı tarafından bir kez daha tartışma konusu olurken, belediye yetkilileri olayı yeni ve eski imarı gösteren harita ile yanıtladı. Şehrivan’ın gündeme getirdiği konu ile ilgili bilgi veren belediye yetkilileri eski ‘Bian’ binasının yolu işgal ettiğini, yeni yapılan binada 2-3 metre uzunluğundaki bu işgalin ortadan kaldırıldığını söyledi. Buna rağmen ortada olması gerektiği gibi bir sokak ortaya çıkmazken, aynı haritada sadece Bian’ın değil hemen yanındaki binaların da aslında ciddi bir işgal yarattığını ortaya koydu. Yani yıllarca ‘Bian’ üzerinden bir işgal konuşulduğu ama ‘Bian’ın yıkılması meseleyi çözmedi. yaptırımların uygulanması ve imara aykırı olan yapıların yıkılması gerekiyor.

 

 

YOL MU DEĞİL Mİ?

İşin ilginç yanı ise şu anda İmar’a uygun olarak yapıldığı söylenen ve belediye yetkililerinin halen orada 7-8 metre genişliğinde bir yol olması gerektiği bölgede bir yol olmayışı ve yolun büyük bir kısmının da diğer binalar tarafından işgal edildiği… Olayı daha da karmaşık bir hale getiren durum ise imarın durumu. Zira yıllarca o yolun açılmasını bekleyen o yol için belediye yıllarca o mevkiinin eski imara göre yol olduğunu savundu. Yıkımı bunun için dile getirdi. Fakat 2013 yılında bina yıkıldıktan sonra yeniden ses yükselten çevre bir kez daha ayaklanarak yeni imarda buradaki yolun kaldırıldığını ve buranın artık yol olarak görünmediğini söyledi. O dönem toplanan esnaflar şu açıklamalara yer vererek; “Yıllardan beridir hakkımız olan yol BİAN mağazası tarafından işgal edildi. Yıllarca yetkililere seslendik ama sesimizi duyan olmadı. 10 yıldır bunun mücadelesini veriyoruz. Biz mücadelemizi sürdürürken yeni imar planıyla bu sorunun çözüleceğine ve huzura kavuşacağımıza inanırken daha kötü bir imar planıyla karşılaştık. Var olan yolda iptal edildi.”

 

“MERAK EDİYORUZ”

“Oysa yeni imar planının askıya çıkmasından sadece 15 gün önce elimize geçen yeni imar planında söz konusu bölge yine yol olarak geçiyordu. Ancak ne olduysa son dakikada bir değişikliğe gidildi ve yol iptal edildi. Mahkeme kararları var, bölge idaresi, Danıştay kararı var ama yol hala işgal altında. Şimdi biz adaleti nerede arayacağız?" diyerek sitem etti. Haliyle bir taraftan o bölgede bir yol olmadığını gösteren bir imarla olduğunu söyleyen bir kesim ile birlikte hali hazırda oranın yol olduğunu söyleyen, yeni imarın mevcut düzene uygun olarak yapıldığını ama halen orada bir sokak olması gerektiğini belirten bir imar hatasının olduğunu söyleyen bir büyükşehir belediyesi var. Vatandaş ise burada bir sokağın olup olmadığı, varsa bununla ilgili uygulamanın yapılıp yapılmayacağını merak ediyor!

 

 

YOL VAR AMA YOK!

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan belediye yetkilileri de orda bir yol olduğunu doğruluyor. Esnafın o dönem dile getirdiğinin aksine oranın ‘yol’ olduğunu doğruluyor. Yeni imar verileriyle de, haritalarla da o bölgede ‘sokak’ olduğu belirtiliyor. Belediye yetkilileri o bölgede şu anda yıkılan ‘bian’ın yerine yapılan binanın bir ihlal gerçekleştirmediğini fakat civardaki diğer binanın imara aykırı bir durumda olduğunu söylüyor. Zira paylaşılan haritalar da bunu doğruluyor. Büyük bir mücadele ile yıkılan Bian binasının yerine yeni yapılan binanın imara uygun yapılması olayı değiştirmiyor. Zira halen imar aynı bölgede resmen çiğneniyor. Çünkü ortada bir yol var olduğu görünüyor ama hali hazırda bir yol da yok…

 

NE DEĞİŞTİ?

Şehrivan’ın ulaştığı belediye yetkililerinin paylaştığı imar çizimleri ise olayın aslında farklı bir vahametini daha ortaya koyuyor. Zira yıllarca BİAN üzerinden yürütülen tartışmaların ve imar sıkıntısının kentteki daha birçok noktada olduğu görülüyor. Zira kentteki ara cadde ve sokakların genişlemesi için bunun gibi daha nice cadde ve sokaklarda yeni imar düzenine uygun bir şekilde bir uygulamaya gidilmesi gerekiyor. Kentin can damarı olan Cumhuriyet, Maraş gibi caddelerinde hali hazırda ciddi bir otopark, park ve trafik sorunu yaşanırken bunda yapıların yolları ve sokakları ciddi manada işgal ettiği gözleniyor. Daha geniş olması gereken yol, cadde ve sokakların aslında yapıların alanları fazlasıyla işgal ederek inşa edildiği şimdiye kadar da bu anlamda sadece birkaç yapıya müdahale ettiği görülüyor. Kentteki daha birçok cadde ve sokakta yaşanan durumda belediyenin harekete geçip geçmeyeceği tartışılırken bir diğer önemli sorun da binaların kat sorunu olarak ortaya çıkıyor. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - MERAL YILDIZ / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim