Başbakan Binali Yıldırım tarafından başlatılan Cazibe Merkezleri Destek Programı için ön başvurular başladı. Ön başvurulara 23 ilden 4 milyonun üzerinden başvuru yapılırken Van’da da başvurular umut verici.

 

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan ve ardından ön başvuruları başlatılan Cazibe Merkezleri Destek Programı’na yönelik ön başvurular alınmaya devam ediyor. Yapılan başvuruların sayısı henüz açıklanmazken, konuyla ilgili konuşanlar başvuruların fazla olduğunu söyledi. Düzenlenen bilgilendirme ve istişare toplantısında konuşan ve teşvik destek programı hakkında bilgi veren DAKA Uzmanı Sinan Sarıkaya, ön başvurulara ciddi katılımın olduğunu ifade ederken, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise, “Amacımız teşviklerden maksimum kazanç elde etmektir.” Şeklinde konuştu. Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Şemsettin Bozkurt, başvuru aldıklarını ve OSB olarak bu başvurular için yeterince yerler olduğunu söyledi.

 

4 EYLÜL’DE BAŞBAKAN YILDIRIM AÇIKLAMIŞTI

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) ev sahipliğinde, bilgilendirme ve istişare toplantısı yapıldı. Gerçekleştirilen toplantıya yatırımcının ve Vanlıları büyük katılımı oldu. Toplantıda konuşan Van TSO Başkanı Necdet Takva şunları söyledi: “Malumunuz 4 Eylül tarihinde Başbakan Binali Yıldırım Diyarbakır’da Türkiye’de ‘Cazibe Merkezleri Destek Programı’ oluşacağını ifade ederek, bunların detayları ile ilgili önümüzdeki aylar içerisinde bu desteklerin hangi koşullarda gerçekleşeceğine ilişkin bir açıklama yapmıştı. Daha sonrasında Kalkınma Bakanı Sayın Lütfü Elvan Van’a geldi. Orada da kısmi olarak genel hatlarıyla bu Cazibe Merkezleri Destek Programı’nın uygulamasına ilişkin bazı detaylar bizlerle paylaşıldı.”

 

TAKVA: ELEŞTİRİLERİMİZ OLDU

Tüm işlemlerin Kalkınma Bankası üzerinden yapıldığını ifade eden Takva, bunun için eleştirilerinin de olduğunu söyledi. Takva, “15-20 gün öncesinde ön taleplerin toplanmasına yönelik bir duyuru yapıldı. Cazibe Merkezleri Destek Programı’nın ilgili kuruluşu Türkiye Kalkınma Bankası’dır. Kalkınma Bankası malumunuz Ankara’da bulunuyor. Biz bunun için bir talepte de bulunduk. Bu kadar merkeziyetçi bir anlayışın ve tek bir kuruluş üzerinden 23 ili kapsayan programın reel olmayacağına ilişkin bir eleştiriyi de getirmiştik. Tabi onların da farklı bir bakış açısıyla, özellikle bunun kontrolünün tek elden yapılması ve Kalkınma Bankasının finansmanı ile gerçekleştirilmesi yönünde kolaylaştırıcı bir yaklaşım olduğunu ifade etmişlerdi.” Şeklinde konuştu.

 

“17 MİLYARLIK BİR KAYNAK KULLANILACAK”

İlk olarak 4 ilin merkez alındığı ardından bu illerin sayısının 8’e çıkarıldığını dile getiren Takva şöyle devam etti: “Kalkınma Bakanlığı olması nedeniyle de yerellerde Kalkınma Ajansları bu iş için görevlendirildi. Başlangıç itibariyle 4 il merkezli başlayan program daha sonra 8 merkez il olmak üzere toplam 23 ilinde yararlanıcı olarak biçimlenmesi gündeme geldi. Biz buna da itiraz ettik. Bu 4 il arasından Van, Kars, Diyarbakır ve Şanlıurfa vardı. Ardından bu sayı 8’e çıkarıldı. Buna bağlı olarak da 23 il bu programda yararlanabilecek. 2017 yılı bütçesi içerisinde 17 milyar liralık bir kaynağın kullanacağı ifade edildi.”

 

ÖN BAŞVURULAR İÇİN TOPLANTI YAPILDI

DAKA iş birliğiyle teşviklerden yararlanacaklar için bir bilgilendirme ve istişare toplantısı yaptıklarını söyleyen Takva, “Mevzuat çalışmaları henüz sonuçlanmadı ama ön taleplerin bağlı kuruluşları olan kalkınma ajanslarının marifetiyle toplanacağına dair duyurular yapıldı. Bu konuda uzman olan arkadaşlarımızdan ricada bulunduk ve ön talepler hakkında bilgi vermesini istedik. Bugün DAKA ile birlikte bu çalışmayı hayata geçirelim. Üyelerimiz ve bu konuda aklında soru işareti olanlar burada bu sorulara cevap bulsunlar. Eğer burada soruları karşılık bulmazsa dahi bu soruları uzmanımız gittiği yerde cevaplarını alarak soruların cevapsız kalmamasını sağlayacak. Amacımız teşviklerden maksimum kazanç elde etmektir.” Dedi.

 

BOZKURT: YER SIKINTIMIZ YOK

Yapılacak olan fabrikalar için yer sıkıntılarının olmadığı mesajını veren Başkan Bozkurt, “Cazibe merkezi dediğimiz zaman buraya sağlık üsleri kurulacak, binalar ve fabrikalar kurulacak. Bu inşa süreçlerinde piyasaya sürülecek olan nakit, yapılacak olan yatırımlarda kullanılacak olan ürünlerin bölge sanayisine ciddi bir ivme kazandıracağını ben düşünüyorum. Biz bunun sürekli takipçisi olacağız. Bu anlamda sürekli istişare içinde olacağız. Mantıklı önerilerimizi ilgililer ile kentin sorumluluk sahibi olan ve mevki makamda bulunan bütün yetkilileri ile ortaklaştırarak bakanlığımıza götüreceğiz. İlimiz için maksimumum düzeyden bu paketten faydalanmaya çalışacağız. İşsizlik ve yoksulluk sorununu minimize etmek için Van OSB olarak çalışacağız. Bu işin temel ayağı da bizler olacağız. Bu kapsamda yine bakanımızın belirttiği gibi yerleri OSB’ler tahsis edecek. Bu anlamda da yerlerimiz hazır. Her hangi bir yer eksiğimiz yok. Önümüzdeki süreçte ben Van’ın sanayisinin, üretiminin büyük bir atak yapabileceğini düşünüyorum, destekliyorum ve önemsiyorum.” Dedi.

 

“YATIRIM İÇİN BİZE TALEPLER GELİYOR”

Yapılacak olan yatırımlar için şimdiden talep aldıklarını ifade eden Bozkurt bu taleplerin daha çok il dışında geldiğini kaydetti. Bozkurt son olarak şunları söyledi: “Bu konuda bize gelen birçok talep var. Özellikle il dışından bize talepler geliyor. Kurumsal firmalar bizi arayarak bilgi almak istiyorlar. Yatırım yapmak istediklerini söylüyorlar. Bizde de bildiğiniz gibi yatırım yapmak için sıra bekleyen firmalar var. Tabi bölgenin siyasal gelişmelerden ve çatışmalardan etkilendiği durumlar ve ülkemizin atlatmış olduğu darbe girişimi belasından dolayı Türkiye’de ekonomi biraz durağan geçti. Bugün doların yükseldiğinin ve ekonomi psikolojisinin çokta iyi olmadığını bir zamanda bunu yapıyoruz. Bununla birlikte bunlarında geçici olduğunu düşünüyoruz. Kalıcı olan biz yatırım yaptıkça ve istihdam sağladıkça bunun karşısında hiçbir krizin ve olumsuzluğun durabileceğini ben tahmin etmiyorum. Çünkü dünyadaki bütün ihtilafların temelinde bu ekonomik krizler var. Ekonomik krizler minimize edildiği sürece inşallah diğer itilaflarda sona erecek diye düşünüyorum.”

 

GEDİK: BATIDAN 3 BAŞVURU ALDIK

Gazetemize açıklamalarda bulunan Van İş Geliştirme Merkezi (Van İŞGEM) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik ise, “Cazibe Merkezleri kapsamında şu ana kadar epeyce başvuru aldık. Bu başvuruları almaya da devem ediyoruz. Van halkı tarafından teşvikler için başvurular olumlu karşılandı. Yalnız başvuru yapanların aklında bir soru işareti var. Oda tek muhatabın Kalkınma Bankası olması. Tek muhatap Kalkınma Bankası olmasına rağmen paket içeriği ile ilgili olumlu görüşler aldık. Yerelden ve bölgedeki başvuruların dışında batı illerinden şu ana kadar 3 başvuru aldık. Özellikle yeni iş fikirleri için başvurular bulunmaktadır. Cazibe Merkezleri Destek Programı iş dünyası tarafından olumlu bir şekilde karşılandı.” İfadelerini kullandı.


ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / MERAL YILDIZ

 
Editör: TE Bilisim