ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ/HAMİT KARAKUŞ- Edremit ziyaretinde kentle ilgili önemli konulara değinen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, burada çevre yolu ve şehrin planlaması noktasında önemli konulara değindi. Ak Parti olarak hedeflerinin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek olduğunu söyleyen Bakan Kurum, “Bizler daha iyi çalışmalar için çabalamaya devam ediyoruz. İnşallah 31 Mart seçimlerinde kazanıp gönül belediyeciliği yapacağız ve herkesin kalbine gireceğiz. Yapılması gereken her türlü projeyi de destekleyeceğiz. Takva’nın seçim ofisinde de yine Çevre Yolu gibi konulara değinen Kurum, Çevre Yolu ile ilgili önemli bir toplantı da gerçekleştirdiklerini söyledi.

KURUM: ÇEVRE YOLU YAPIMI İÇİN BÜTÜN ENGELLERİ ORTADAN KALDIRDIK

Necdet Takva’nın Seçim ofisi açılışında açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Türkiye’ye milletimize, şehirlerimize halka hizmet, hakka hizmet anlayışıyla ve gönül işi memleket işi, önce millet, önce memleket anlayışıyla 31 Mart seçimleri için yola çıktık. Bugün kurtuluş şehri, serhat şehri Van’dayız. Bugün Van için çok önemli olan çevre yolu ile alakalı bir toplantı gerçekleştirdik. Çevre yolu toplantısıyla alakalı arkadaşlarımızla Vanlı hemşerilerimizle onların dertlerini dinledik, çözüm bulmaya gayret gösterdik. Onların talepleri doğrultusunda da 3 tane talepleri var. Bir yoğunluk talebi, iki düzenleme ortaklık payı ve tam ortaklık payı kesintilerinin aşağıya çekilmesi diğer ise, yükseklikle alakalı talepleri vardı. Hepsini makul, mantıklı ölçüler çerçevesinde kabul edip uygulamaya geçirmeye gayret göstereceğiz. İnşallah bir buçuk ay veya iki aylık süreçte bu uygulamayı da bitirmek sureti ile Van’ın çevre yolunu yapılması için önündeki problemleri kaldırmış olacağız. Çevre yolunun yapımı için şu an bütün engelleri ortadan kaldırdık. Müttehidimiz var, Müttehidimiz hızlı bir şekilde yer teslimi yapmak sureti ile çevre yolu yapımını hızlı bir şekilde gerçekleştirecek.” dedi.

KURUM: ARAZİLERİMİZLE BU PAYLARI DÜŞÜRMEYE ÇALIŞACAĞIZ

Kurum’un Çevre Yolu’nu ele aldığı ikinci bir yer Edremit idi. Kurum aynı konuya Edremit’te de değinirken: Uzun zamandık çevre yolu ile ilgili bir imar mevzumuz vardı. Ve bu kangren haline geldi. Artık bu uygulamaya ilişkin belli bir mesafe kat ettik. Van’ın 50 yılını hesap edecek hakkaniyet çerçevesinde bir uygulama yapmak istiyoruz. Bu uygulamaya ilişkin ilk etabı askıya çıkardık. Ve sürecimizi yürütüyoruz. İtirazlar vardı bu uygulamaya. Bu itirazlardan ilki DOP ve KOP idi. Bu oranların yüksek olduğunu söylüyor vatandaşlarımız. Gerekli görüşmeleri yaptık ve bu sayıyı aşağıya çekmek adına hazine arazilerimizi kullanacağız. Bu arazilerimizle bu payları düşürmeye çalışacağız.” Diye belirtti.

“HER TÜRLÜ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİNİN YANINDAYIZ”

Takva’nın ofisinde kentsel dönüşüme de değinen Kurum, 2011 yılında yaşanan Van depreminde çok büyük acıların yaşandığını hatırlattı. Kurum: “2011 yılında Van depreminde birçok kaybımız, birçok yaralımız oldu. Hala onun etkilerini Van ilimiz atabilmiş değil, Devletimiz buraya yapılması gereken tüm yatırımları yaptı ve TOKİ eliyle adeta yeniden imar etti. Ancak bu yetmez, bizim kentsel dönüşümle ilgili Van’ın bir Metropol şehir olması lazım. Van’ın bir marka şehir olması lazım. Bu marka şehir adına, Metropol şehir adına, bölgenin istihdam kapısı, turizm kapısı olması adına Çevre Şehircilik Bakanlığınca yapılması gereken her türlü kentsel dönüşüm projesinin yanındayız.” ifadelerini kullandı.

KURUM: YENİ STATLA ALAKALI YER ÇALIŞMASI YAPIYORUZ

Van’a 1 ay önce ziyaret ettiklerini hatırlatan Kurum, “Van ile ilgili yapılması gereken ‘Millet Bahçesi’ eski stadyum alanın taşınarak millet bahçesi çevrilmesine buna ilişkin yeni arsa tahsisi, inşaatla ilgili yapım süreciyle ilgili desteği burada istişare ettik. Yeni statla alakalı yer çalışması yapıyoruz. Van’a çok kısa zamanda kazandırılacak ve yeni statla mevcut stadın yerine de ikinci bir millet bahçesi yapmak istiyoruz.” dedi.

“5 KATIN GEÇİLMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

Kurum, “İkinci konumuz emsal ve yoğunluk. Biz bu emsal ve yoğunluğu her iki alanda da eşit olmasını doğru buluyoruz. Buna ilişkin çalışmalar yapıldı. Ve her iki alanda da eşitlik sağlanacak. Diğer bir konu 2-4 kat meselesi. Bizler bu konuda kararlıyız. Yüksek binalar bize uygun değil. Hele ki Van gibi doğa güzelliği yüksek olan bir ilde yüksek binaya ihtiyacımız yok. Katların sayısını gözden geçireceğiz. Burada zemin dahil 5 katı hiçbir şekilde geçilmesine müsaade etmeyeceğiz. Türkiye’nin hiçbir yerinde buna müsaade etmeyeceğiz. Her vatandaşın canı ve malı bize emanettir ve o çerçevede binaların sağlam olması gerekiyor. Yeni yapılacak imar planlarında sosyal donatı alanlarını yeterli bırakmak zorundayız. Biz devlet olarak bu konuda üzerimize düşeni yapacağız ve vatandaşımızın üzerine yük bindirmeyiz.” Diye konuştu.

KURUM: HERKESİN GÖNLÜNE DOKUNMAK İSTİYORUZ

81 ilde riskli binaların tespiti ve kentsel dönüşüm için gerekli yazıları yazdıklarını ifade eden Bakan Kurum, “Bu uygulamamızı 81 ilde takip edeceğiz. Biz hiçbir zaman vatandaşımızın rızası olmadan bir şey yapmayız ve de yaptırmayız. Biz Van’ı, Erciş’i bulunduğu noktadan daha iyi bir noktaya çekmek adına birçok projeyi de inşallah gerçekleştireceğiz. Seçimler yaklaşıyor. Başkan adaylarımız burada. Başkan adaylarımıza desteklerinizi esirgemeyin. Siz üzerinize düşeni yapın bizde Van için daha güzel işler yapalım. Herkesin gönlüne dokunmak istiyoruz.” Dedi.

Editör: TE Bilisim