ŞEHRİVAN HABER-  Van’ın kangren haline gelen Çevre Yolu ile ilgili Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı tarafından ortak bir bildiri yayımlandı.

Van’ın kangren haline gelen yatırımlarından en önemlisi Van Çevre Yolu gündemde kalmaya ve tamamlanmayı beklemeye devam ediyor. 2010 yılından bu yana Van’ın en önemli gündem maddesi olan ve 2011 depremi sonrası süreci tamamıyla değişen Çevre Yolu’nun bitmesi şu sıralar ise Vanlılar’ın kararını bekliyor. 2014 yılında Van’ın Büyükşehir olması sonrasında yapım yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilen çevre yolu için 18’inci madde işlemlerinin ve itiraz sürecinin bir çoğu tamamlandı. Fakat yol ile ilgili son süreçte yapılan itirazlar nedeniyle yolla ilgili mevcut çalışma bir türlü başlayamadı. Halihazırdaki itirazlar yüzünden yapım startı bir türlü verilmeyen yolun 18’inci madde boyutu tartışılmaya devam ederken Van için kritik tarih de gelip çattı. Bakanlığın yolu yapma yetki süresinin sonuna gelinirken geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü eliyle yapılan çağrıyı bu kez Van Ticaret Sanayi Odası, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Van Organize Sanayi Bölgesi yeniledi. 3 önemli kuruluş Van’ın geleceği için vatandaşlara hassasiyet çağrısı yaparak itiraz sürecinin bir an önce bitirilip yolun çalışma startının verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

BÖYLE GİDERSE HİÇ BİTMEYECEK!

2010 yılında konuşulmaya başlanan Van Çevre Yolu 2011 yılında yaşanan deprem ile sekteye uğrarken ilerleyen süreçlerde yolu yapma yetkisi de Van Büyükşehir Belediyesi’nden alınıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verildi. O dönem Van için özel bakanlar kurulu kararları da çıkarılırken yol ile ilgili sil baştan yeni bir sürecin startı verildi. 19 Ekim 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile 6000 hektarlık bir alanda her türlü imar planı ile arazi düzenleme yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verildi. Bu yetki alanı içerisinde Van Çevre Yolu'nun yaklaşık 32 km’lik kısmının da yer aldığı Çevre Yolu, İmar planlarının akabinde 18’inci madde uygulaması ile açılacağı belirtildi. Ardından çok çetrefilli bir sürece girilen yol için yapılan tüm girişimlere rağmen bürokratik çalışmalar oldukça ağır işledi. Yolun yapıldığı bölgede kamulaştırılma kararı alınan arazi sahiplerinin mahkemeye başvurmaları nedeni ile sürekli ertelenen yol çalışmaları bir türlü tamamlanamadı. Kentte bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı’ndan ise mahkeme yoluna başvurarak sürecin uzamasına neden olan vatandaşlara çevre yolunun tamamlanması için bir çağrıda bulunuldu.



 

“BİRÇOK GİRİŞİMDE BULUNULDU EMEKLER VERİLDİ”

 

Yapılan açıklamada çevre yolu ile ilgili çalışmaların başlatılması için çok emek verildiğini belirten kuruluşlar “Van’ın son 10 yılda en çok konuşulan ve tartışılan konusu olan çevre yolu sorunu ne yazık ki devam ediyor. Çevre yolu projesinin tamamlanamaması şehrimizin gelişiminin önündeki en büyük engellerden biridir. Şehrimizin gelişimine katkı sunacağına inandığımız çevre yolu projesinin ilk günden bu yana kamulaştırma yöntemi ile gerçekleşmesi hususunda gerek bizler gerekse paydaşlarımız birçok girişimde bulunduk ve emek verdik. Bölgenin yöneten ve yönlendiren kenti konumunda bulunan ilimizin gelişmesi ve kalkınmasında önem arz eden çevre yolunun önündeki en büyük engelin 18. Madde uygulaması olduğunu, deprem yaşamış bu kentte ekonomik daralmanın önüne geçmek için kamu kaynaklarının etkin kullanılması gerektiğini, bu nedenle de çevre yolunun yapılması için kamulaştırma yapılarak hemen çalışmalara başlanması gerektiğini ifade ettik. Ancak gelinen noktada ne yazık ki kamu yararı gözetilerek 18.madde marifetiyle yapılması yoluna gidilmiştir. Artık bu noktadan geri dönülmesi mümkün değildir.” Şeklinde ifadeler kullandı.

“VATANDAŞLARIN MAHKEMEYE BAŞVURMASI SÜRECİ ENGELLİYOR”

Çevre yolu üzerinde yapılacak olan tesisler için kamulaştırılan arazilerin sahiplerinin mahkemeye başvurması ile sürecin tamamlanamadığını belirten kuruluşlar “Van'ın adeta kanayan yarası haline gelen çevre yolu konusunda, mülk sahiplerinin fedakârlığına ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak mülk sahiplerinin dava ve itiraz yoluna başvurmaları süreci uzatmaktadır. Çevre yolu kapsamında yapılacak imar uygulaması sırasında vatandaşların dinlenme, ulaşım, güvenlik, sosyal ve kültürel faaliyetlerini karşılamak amacıyla park, dinlenme tesisi gibi yapıların inşası için uygun olan yerlerin özel mülkiyetten çıkarılıp kamu mülküne dönüştürülmesini kabul etmeyen vatandaşlarımızın süreci mahkemeye taşımaları çevre yolu projesinin hayata geçmesini engellemektedir.” Dedi.

ÇEVRE YOLUNUN BİTMESİNIN KATKISI VATANDAŞA DAHA BÜYÜK OLACAK!

Çevre yolunun tamamlanması için başlatılan sürecin bu şekilde engellenmesi neticesinde Van’ın kent gelişimi açısından da bir kayıp yaşadığını ifade eden kuruluşlar “Yıllardır kamuoyunun gündemini meşgul eden çevre yolu yapımının gecikmesi Van'ın ekonomik, sosyal hayatının yanı sıra kent gelişimini de olumsuz etkilemektedir. Ülkemizde bırakın illeri birçok ilçede hayata geçen çevre yolu projelerinin ilimizde kangren haline dönüşmesi neticesinde, çevre yolu ile birlikte gerek kent gelişimi, gerekse ekonomik gelişmeler için atılacak adımlar askıya alınmaktadır. Hâlbuki çevre yolunun tamamlanması neticesinde ilimizde çok ciddi gelişmeler olacak, kentimiz yeni bir kimliğe yeni bir vizyona sahip olacaktır. Bu gelişmelere paralel olarak çevre yolunun bulunduğu bölgede arazileri olan vatandaşlarımızda bu durumdan fazlasıyla yararlanacaklardır. Ancak hem kentimiz hem de vatandaşlarımız için önemli katkılar sunacak olan bir projeye karşı durulması ve sürecin sürekli mahkemelere taşınması geleceğimiz için büyük bir kayıptır.” Açıklamalarında bulundu.

“ŞEHRİN GELECEĞİ SİZİN FEDAKÂRLIĞINIZA BAĞLI”

Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği ve Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklama şu şekilde sonlandırıldı: “Bizler Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği ve Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı olarak çevre yolu güzergâhında mülk sahibi olan hemşerilerimize seslenmek istiyoruz. Şehrimizin geleceği sizlerin fedakârlığına bağlıdır. Dava ve itirazlar, maalesef yolun yapım sürecini uzatmaktadır. Bu konuda şehrimizi önceleyen tutumunuz, ortak geleceğimizi belirleyecektir.”

Editör: TE Bilisim