ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ - 10 yılı aşkındır bir süredir Van’ın gündeminden bir türlü çıkmayan Van Çevre Yolu’nda yıllardır yapılan “Bitsin artık” çağrılarından ve son birkaç yıldaki yoğun girişimlerden sonra yoldaki çalışmalar ikinci kez kısmi bir alanda tekrar başladı. İmar işlemleri tamamlanan yolun Edremit tarafında yol inşa çalışmaları dün resmen start aldı.

VAN ÇEVRE YOLU’NDA ÇALIŞMALAR YENİDEN BAŞLADI

2009 yılında projelendirilerek çalışmaları start alan fakat başladıktan kısa bir süre sonra imar sorunları, kamulaştırma, 18’inci madde gibi nedenlerden dolayı düren Çevre Yolu 10 yılı aşkın zaman sonra yeniden başladı. Yıllardır yapımı beklenen ve son dönemlerde kent adına tam bir yılan hikayesine dönen Çevre Yolu’nda son bir yıldır yapılan yoğun girişimler sonra ikinci kez iş makinaların sesi yankılanmaya başladı. Kentte trafiğin çileye dönüştüğü ve araçların ilerleyemez haline geldiği süreçte Edremit etabındaki imar işlemleri tamamlanınca yolun yapımı resmen başladı. Elmalık etabını Kurubaş yoluna bağlayan 12 kilometrelik yolun bin 700 metrelik alanda iş makinaları çalışmalarını başlattı. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ve Van Milletvekili Abdullahat Arvas ve beraberindekiler çevreyolu çalışmalarını yerinde inceledi. İnceleme esnasında yol ile ilgili bilgilendirmeler yapan Bilmez ve Arvas yolun bir türlü bitmemesi sonrası çeşitli girişimler yapıldığını, son olarak da kentte komisyonlar kurularak bitirilmesi konusunda çaba sarfedildiğini duyurdu. Öte yandan incelemelerde 41 kilometrelik yolun dün itibariyle çalışmaları başlayan 12 kilometrelik civarındaki çalışmasının ardından tamamının ihale edilmesi ile ilgili sürecin takibi başlanacağı belirtildi. Vali Bilmez bu süreç için: “İhale edilmiş kısım bugün itibarıyla çalışmalara başlandı. Umarız 12 kilometrelik yolu yüklenici firma en seri şeklinde gerçekleştirir.” Dedi.

BİLMEZ: ÇEVRE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI OLAYA EL KOYDU

Çalışmaların start aldığı dün itibariyle beraberinde Van Milletvekili Abdulahat Arvas ile çalışmaların başladığı alanda hazır bulundu. Vekil Arvas ile birlikte Alanda inceleme yapan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, basın mensuplarına açıklama yaptı. Bilmez, Van çevre yolunun 10 yıldan fazla bir süredir Van gündemini meşgul ettiğini söyledi. 2011 yılında başlanılan ama açılan mahkemelerle sürecin başka bir kulvara yöneldiğini dile getiren Bilmez, “Ancak Milletvekillerimiz, Karayolu Ulaştırma Bakanlığı ve Müdürlüğü 2 yıldır Çevre Şehircilik Bakanlığı olaya el koydu.” Dedi.

“BU PROJE VAN’A HAYAT VERECEK”

Bilmez: “18 uygulaması bitti, birinci elmalık etabının tescilleri yapıldı. Kuzey Edremit kısmının da tescil işlemleri yapılmakta ve çalışmalar bitti. 10 yıl sonra ihale edilen çevre yolu tekrar yüklenici firmamız bugün itibarı ile bulunduğumuz bölgede çalışmaya başladı. Gecikmiş bir proje inşallah bundan sonra önümüzdeki süreçte herhangi bir engelle karşılaşmayı ve bu proje Van’a hayat verecek hem ulaşımını rahatlatacak hem de temel bazı sorunlarına çare olacak misal otogar, sebze hali ve stadyum gibi temel sorunlarına altlık oluşturan bu çevre yolu bittiğinde kentimiz rahatlanacak. Bunun bir kısmı ihale edilmiş bir proje değişikliğinden dolayı şuan 12 kilometre civarındaki yüklenici firmamız tarafından yapılacak.” Şeklinde konuştu.

“İHALE EDİLMİŞ KISIM BUGÜN İTİBARIYLA ÇALIŞMALARA BAŞLANDI”

Vali Bilmez konuşmasının devamında şunları söyledi: “Geri kalanı da önümüzdeki süreçte Kara Yolu Genel Müdürlüğü’nün ihale edilmesi sonucu yapılacağını bekliyoruz. İnşallah önümüzdeki sezon ile birlikte yolun tümü ihale edilir. Yolumuz iki etaptan oluşuyor, Van çevre yolu yaklaşık 40 km civarındadır. Fakat çevre yolunun dört dörtlük devreye girebilmesi için Edremit kısmının da yapımı gerekiyor. Onun için biz bundan sonra geri kalan kısmı bir bütün olarak Edremit çevre yolunun da içine alacak şeklinde ihale edilmesi talebimiz var. Milletvekillerimiz, bakanlık nezdinde girişimlerde bulundular. Bugüne kadar Ulaştırma Bakanlığı’nın bize söylediği çevre şehircilik bakanlığı bize yer teslim ettiği andan itibaren biz çalışmalara başlarız. Diğer ihale sürecini de başlatırız. İhale edilmiş kısım bugün itibarıyla çalışmalara başlandı. Umarız 12 kilometrelik yolu yüklenici firma en seri şeklinde gerçekleştirir.”

BİLMEZ: ÇEVRE YOLUNUN TAKİBİ İÇİN BİR KOMİSYON OLUŞTURDUK

Karayolu Genel Müdürlüğü’nden yolun geri kalan kısmın Edremit bölümüyle birlikte ihale edilip bütün yolun biran önce bitmesi halinde çevreyolunun Edremit şehir merkezi ile birleşeceğini belirten Bilmez, “Kısmen rahatlama sağlar fakat sıkıntıları tekrar başlar. Abdullahat Arvas Ankara da bunun takipçisi olacak, bize de ne sorumluluk düşerse takipçisi olacağız. Çevre yolunun takipçisi içinde Ali Özvanlı başta olmak üzere bir komisyon oluşturduk. Komisyonda hem karayolu hem devlet su işleri hem çevre şehircilik hem de belediye temsilcileri var. Hem Van’daki hem de Ankara’daki süreci takip ediyorlar. İnşallah hep birlikte bu çevre yolunun bitimini sağlayarak Van halkının hizmetine sunacağız. 10 yıldır gümden de olan kronikleşen bu sorun çözülmüş olur.” Şeklinde konuştu.

ARVAS: ÇALIŞMALARIMIZI ÖNEMSEDİK

Vali Bilmez’den sonra kısa bir açıklama yapan Van Milletvekili Abdullahat Arvas, çevre yolunun startını vermek için bulunduklarını belirterek, “Van’ın 2010 yılında Büyükşehir’in yapabileceği bir proje fakat Büyükşehir muvaffak olamayınca işler çözülemedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı buna el koydu. Çalışmaları hızlı bir şekilde devam etti. Seçildiğimizden bu yana iki defa çevre ve ulaştırma bakanlarını Van’a getirdik. Bütün sorunları kendilerine ilettik, çevre yolu bizim için çok önemli. Çünkü Van’ın vizyoner bir yolu 42 km olan yol daha sonra çalışmalarda 2 artı 2 olan 3’e çıkartıldı. Yani bu yolu 3 artı 2’ye çıkardık. Bu da 60 km’lik bir yola tekabül ediyor. 3 etaptan oluşan yolun 1 ve 2’ci etabı bitti. Çalışmalarımızı önemsedik ve geri kalan kısmı mevsim şartları el verirse yapılacak, emeği geçen herkese teşekkür ederim. Van’a hayırlı uğurlu olsun.” Dedi.

ARSLAN: VAN ÇEVRE YOLU 41 KİLOMETREDEN OLUŞMAKTADIR

Alanda inceleme yapan Vali Bilmez ve vekil Arvas’a bilgi veren Karayolları 11’inci Bölge Müdürü Hasan Ali Arslan, Van çevre yolunun toplulaştırma ve 18’inci madde uygulamalarıyla ilgili yapılan çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Arslan, “Van çevre yolu 41 kilometreden oluşmaktadır. 2 çarpı 3 şeklinde, Edremit çevre yolumuzda 19 kilometreden oluşmakta o da toplamda 60 kilometre gibi bir yol ağını teşkil etmektedir. Bunların tamamı 2 çarpı 3 şeklinde projelendirilmiş, bunun yapımını Allah nasip ederse problemlerinin çözülmesi halinde yapımına bu günden itibaren başlayacağız. Hayırlı olsun diliyorum.” Dedi.

Editör: TE Bilisim