ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ / HAMİT KARAKUŞ-  Van Çevre şehircilik İl Müdürlüğünde Van Çevre Yolu ve Civarı Planlama süreci bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Vali Yardımcısı Sinan Aslan’ın katımıyla gerçekleştirilen toplantıda Van Çevre yolu ve yol çevresinde uygulanacak imar çalışmasının detayları konuşuldu.

Van’ın son 10 yılda en çok konuşulan ve tartışılan konusu olan Çevre Yolu gündemde kalmaya devam ediyor. Kamulaştırması, 18’i ile birlikte belediye ile bakanlık arasındaki yetki devri gibi nedenlerle yıllardır tamamlanamayan Çevre Yolu’nda son 1 yılda önemli kat etildi. Geçtiğimiz haftalarda yolun birinci etabı olan Edremit Elmalık etabı askıya çıkarken Van Valiliği’nde Van Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünde bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda şu ana kadarki süreç, an itibariyle Çevre Yolu’nun durumu, itiraz süreçleri, bundan sonra atılacak adımlar konuşuldu. Çevre Yolu ile ilgili konuşan Çevre ve Şehircilik İl müdürü Ali Kemal Atlı, ikinci ve üçüncü etapları da Ekim ayına kadar bitirmeleri gerektiğini fakat her askı sürecinde ciddi itirazlar aldıklarını söyledi. Atlı, “Çok fazla itirazların gelmemesini umut ediyoruz ki, planın netleşmesi gerekiyor. Çünkü onuncu ayda bizim bakanlığımızın plan yapma yetkisi sona erecek.” Şeklinde konuşurken askı süreçlerinin tamamlanması halinde Ekim ayı sonrasında tapu devirlerinin yapılması, karayollarının yol çalışmasını başlatmasını beklediklerini söyledi. Atlı, Çevre Yolu’nun 18’inci madde ile yapılmasının Van için olumsuzluk değil bir avantaj olduğunu da belirterek bu kararın Van’a tanınmış bir ayrıcalık olduğunun altını çizdi.

2010 yılında Van’da Çevre Yolu yapım çalışmaları konuşulmaya başlandı ve başlayan çalışmalar 2011 yılında meydana gelen depremler sonucunda sekteye uğradı. O süreçte yolun yapımı ile birlikte tüm detayları da değişirken Van’da imar çalışmasına gidildi. Depremde yolu yapma yetkisi de Van Büyükşehir Belediyesi’nden alınıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verildi. O dönem Van için özel bakanlar kurulu kararları da çıkarılırken yol ile ilgili sil baştan yeni bir sürecin startı verildi. 19 Ekim 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile 6000 hektarlık bir alanda her türlü imar planı ile arazi düzenleme yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verildi. Bu yetki alanı içerisinde Van Çevre Yolu'nun yaklaşık 32 km’lik kısmının da yer aldığı Çevre Yolu, İmar planlarının akabinde 18’inci madde uygulaması ile açılacağı belirtildi. Ardından çok çetrefilli bir sürece girilen yol için yapılan tüm girişimlere rağmen bürokratik çalışmalar oldukça ağır işledi. Geçtiğimiz yıl hızlandırılan çalışmalar geçtiğimiz aylarda iyice hızlandı. Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Van’a yaptığı vatandaşların ve paydaşların da katılımıyla yapmış olduğu toplantıda kat yükseklikleri, taban alanı kullanımı ve emsal hakkında değerlendirmeler yapmış ve iyileştirmeler yapılacağını söylendi. Kısa bir süre sonra da Edremit 1’inci etabın askıya çıktığı ve yapılan değişiklikler için son sürecin başladığı duyruldu. Tüm bu gelişmeler konuşulmaya devam ederken Van Valiliği’nde yapılan toplantıda Çevre Yolu’na dair tüm detaylar kamuoyu ile paylaşıldı.

YENİ İMAR PLANININ TÜM DETAYLARI KONUŞULDU

Yapılan toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yetki alanı içerisindeki bu 6000 hektarlık alanda 3 etap halinde planlama çalışmaları devam ederken, 1’inci etap olan Elmalık Etabı ve 2’inci etap olan Kuzey Edremit etaplarına ilişkin planların askı süreci başlatıldı. 3’üncü etap olan İpekyolu etabı ise Çevre ve Şehircilik bakanlığınca imar plan çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Bakanlıkça onaylanan ve askıya çıkarılan imar planları ile plan sınırı içindeki taşınmazlara ait imar hakları ve yapılaşma koşullarında düzenlemeler yapıldı. Yeni onaylanan Elmalık Etabı ve Kuzey Edremit Etabı imar planında çevreyolu kenarında bulunan konut alanları 5 kat olarak ve emsalleri 1.20 olarak sabitlenmiş, diğer kalan alanda ise yürürlükteki imar planında 2-3 kat olan yükseklikler tamamı 4 kat olarak belirlendi. Bununla birlikle 0.20 olan taban alanı kullanımı 0.30 olarak, 0.60- 0.90 olan emsaller ise 1.20 olarak arttırıldı. Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde Van Çevre Yolu ve Civarı Planlama süreci bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Vali Yardımcısı Sinan Aslan’ın katımıyla gerçekleştirilen toplantıda Van Çevre yolu ve yol çevresinde uygulanacak imar çalışmasının detayları konuşuldu.

ASLAN: VATANDAŞLARIMIZIN MAĞDURİYETLERİ GİDERİLDİ

Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Sinan Aslan, Van’ın 2011 yılında büyük bir deprem yaşadığını hatırlatarak, “Bunun akabinde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, imar planları uygulaması ve parselasyon çalışmaları başlatıldı. Ancak idari davalar ve diğer bir takım anlaşmazlıklar sebebiyle bu çalışmalar iptal edildi. Daha sonrasında bunun zaruri bir ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Bakanlar kurulu kararıyla, 2016 yılında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına burada her türlü imar çalışması hakkı tanındı. 19 Ekim 2016 tarihinden itibaren, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 6 bin hektarlık alanda, her türlü imar çalışması yapmaya başladı. Hepinizin zaten bildiği üzere, bu çalışma 3 etapta olacak. Birinci etap Elmalık, ikinci etap, Kuzey Edremit ve üçüncü etapta İpekyolu etabıdır. İmar hakları ve yapılaşma koşullarında düzenlemeler yapılarak, hem vatandaşlarımızın mağduriyetleri giderildi, hem de çevre ve şehircilik ilkelerinden taviz verilmeden, en uygun ve ekonomik arazi kullanım planlaması yapıldı.” Şeklinde konuştu.

“ŞEHRİMİZİN DOĞAL, TARİHSEL VE KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ KORUNACAKTIR”

İl müdürü Ali Kemal Atlı’yla projeye dair görüşme yaptıklarını kaydeden Aslan, “Bu parselasyon ve imar çalışması, gerçekten Van tarihine damga vuracak. Bu Van’ımızın geleceğini önemli bir derecede etkileyecektir. Van’ımıza, şehrimize, ülkemize çok büyük katkıda bulunacak bir çalışma olarak tarihe geçecektir. Benim ve teknik arkadaşların değerlendirmesi, bu yönde. Sonuç olarak arkadaşlar, yapılan çevre yolu ve civarı revizyon imar planı ile, şehrimizin doğal, tarihsel ve kültürel zenginlikleri korunacaktır. Aynı zamanda güvenli, sağlıklı ve yaşanabilir yeni yerleşim yerleri alanları oluşturularak, şehrimizin marka değeri artırılması amaçlanmakta ve bu sağlanacaktır. Ben bu projenin şehrimize, kentimize, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

ATLI: VAN’A ÖZEL BİR KARAR

Daha sonra toplantıda bir konuşma yapan Çevre Ve Şehircilik İl Müdürü Ali Kemal Atlı ise 2011 yılında Van’da yaşanan depremi hatırlatarak, afet bölgesinde yaşadıklarını belirtti. Atlı, “Ondan önce yaşadığımız ilimizin, çevre illerden ve köylerden hiç beklenmedik bir anda almış olduğu göçüde, bir afet olarak değerlendirecek olursak, şehrin alt yapısının, kentsel planlamasının, hazırlıksız yakalandığı bu depremden sonra iyice gün yüzüne çıkmıştı. Bakanlığımız bu anlamda yaptığı çalışmalarda, tabi ki bizim kuruluş kararnamemizin 644 sayılı kuruluş kararnamemizin ikinci ve yedinci maddelerinde bizim resmen plan yapma yetkimiz oluyor. Fakat bu bakanlar kurulu, Van’a özel, Van’a pozitif ayrımcılık yapan, iltimas göstererek kararı alınmış bir bakanlar kurulu kararıdır. Öncelikle bunu herkesin iyi bilmesinde fayda var.” Diye konuştu.

“BU ASLINDA VAN İÇİN BİR AYRICALIK”

30 ilde çevre yolunun kamulaştırma yapılarak açıldığını kaydeden Atlı, “Burada neden kamulaştırma yapılmıyor, şeklinde talepler geliyor. Burada bakanlığımız, Van için yeni bir Van düşünerek, böyle tasavvur ederek, düşündükleri bir kent planlamasını hayata geçirmek istediler. Bunun içinde gene ulaşım ihtiyacı olan çevre yolunu da bu plan kapsamında değerlendirmeyi düşündüler. Bu aslında Van için bir ayrıcalık. Kamulaştırma paralarını ya da burada bir kamulaştırma yapılmasını çok önemseyen bazı vatandaşlarımıza, arkadaşlarımıza biz bunları ısrarla anlatıyoruz. Biz burada, 40-50 yıllık bir Van planlaması yapıyoruz. Bu planlama aşağı yukarı 400-500 bin nüfusun barınacağı, yani Van’ın üçte birine sözünü ettiğim tarihlerde tekabül edecek, yeni bir kent planı düzenliyoruz. Bu plan niye yapılıyor? Bunun amacı sadece, burada çevre yolu yapmak, bir çevre yolu geçirmek değil. Tabi ki ana hedeflerinden biri budur. Ancak asıl amaç, az önce bahsettiğim altyapı ve kentleşme problemlerini, Van’da biz bunu hızlı bir şekilde devlet eliyle nasıl çözebiliriz.” Diye konuştu.

ATLI: BAKANLIĞIMIZ VAN İÇİN BURAYA ÖZEL BİR ÇALIŞMA SERGİLİYOR

Bakanlığın sürdürülebilir çevre ve marka şehirler misyonuyla harekete geçildiğini söyleyen Atlı, “Bakanlığımız Van için buraya özel bir çalışma sergiliyor. Bu çalışma çeşitli zamanlarda bazen sekteye uğramış. İtiraz süreçleri çok fazla. Şu plan askılarımız, altıncı askılarda ki bu plancılık tarihinde çok yaşanan bir durum değil. Genelde üçüncü askıdan sonra bizim planlarımız kesinleşiyor. Fakat bu planın altıncı askıya çıkması, Van’da başlarda ciddi bir mukavemet ve itiraz olduğunu gösteriyor. Şu an geldiğimiz nokta, çok olumlu bir nokta. Çünkü şöyle bir şey var, 6 bin hektarlık alan, 60 milyon metrekareye tekabül ediyor. Çok büyük bir alandan oluşuyor. Üç etap halinde çalışılıyor. Birinci etap Elmalık, ikinci etap, Kuzey Edremit ve son büyük etabımız İpekyolu etabıdır. Bu etaplar çeşitli zamanlarda askılara çıkmışlar, 18’leri itiraza uğramış, mahkeme kararıyla iptal olmuş. Geldiğimiz nokta, Mart ayında Sayın Bakanımızın Van’ı ziyaretleri sırasında, Elmalık’ta yapılan bir halk toplantısında, Bakanımızın vermiş olduğu sözler, şu an Edremit ve Elmalık etabında tamamen plana yansımış durumda.” Dedi.

“6’INCI ASKI SÜREMİZ 18 TEMMUZ İTİBARİYLE BAŞLADI”

Vatandaşların talebine değinen Atlı, “18’inci maddede DOP dediğimiz bir düzenleme ortaklık payı adı altında, planlayacağınız alanların yollarını, ulaşım akslarını, parklarını, eğitim, sağlık, spor tesislerini kamu adına kesintilerle ayırdığınız ve tabi ki bu çevre yolumuzu da yüzde 40’dan ayırarak, bir planlama hikâyemiz var. Bununla ilgili vatandaşların talepleri, Elmalık toplantımızda özellikle kat artırımları, yoğunluk artırımları üzerine gelişti. Ben şu an ilk etap için konuşayım. Birinci etap, aynı zamanda bizim çevre yolumuzun, 7 kilometrelik kısmının geçtiği bir etap konumunda. Bin yüz hektarlık bir alandan oluşuyor. 6’ıncı askı süremiz 18 Temmuz itibariyle başladı. Şu an ikinci haftamızdayız. Çok fazla itirazların gelmemesini umut ediyoruz ki, planın netleşmesi gerekiyor. Çünkü onuncu ayda bizim bakanlığımızın plan yapma yetkisi sona erecek. Bunun içinde yeni bir çalışma yapmak gerekecek. Birinci etapta bizim, burada yaşamasını düşündüğümüz nüfus, aşağı yukarı yüz beş bin civarı bir nüfus.” İfadelerine yer verdi.

ATLI: YENİ BİR PLANLAMAYI HAYAL ETTİK

Ada etüt denilen çalışma ile yapılaşmaların yoğunlaştığını söyleyen Atlı, “Şu an orada kaldırımlar dahi kullanılamıyor. Biz Van’ın bu yoğunluğunun güneyden başlayarak, doğusunu tarayıp kuzeyine ulaşarak bir kentleşme aksı ile içinden çevreyolunu da geçirerek yeni bir planlamayı hayal ettik. İnşallah gerçekleştireceğiz. Bu planla diğer planlar arasında yapılan değişiklikle kat yüksekliği 2 kattı. Bu Elmalık bölgesi için bakanlığımız villa tarzı bir planlama düşünmüştü. Ancak vatandaşın ısrarı üzerine bakanımızda söz verdi. Böylece kat sayısı 2’den 4 kata çıkarıldı. Çevreyoluna denk gelen alanlarda ise 5 kata kadar çıkabiliyor. Toplam kullanılabilir inşaat alanımız 0,40’tan 1.20’ye çıktı. Bu da bu alanlar için ihtiyaç olan yeşil alanın artması. Daha fazla yol genişletilmesi ve daha fazla öğrenci okul demektir. Burada biz bakanlık olarak Van’a özel, Vanlı’yı da sıkıntıya sokmamak için bir planlama yaptık. Şu an askıdayız. İtirazların az gelmesini arz ediyoruz. Bundan sonra bu planda değişiklik olmayacağını belirtmek isteriz.” Şeklinde konuştu.

“TİCARET KONUT ADALARI 3 KATTAN 4 KATA ÇIKTI”

İkinci etabın çevreyolunun 10 kilometrelik kısmının geçtiği 2 bin hektarın olduğu bir alan olduğuna dikkat çeken Atlı, “7 mahalleyi kapsıyor. Bu alan altıncı askı ilanı ile 25 Temmuz’da çıktı. Burada da çok ciddi değişiklikler var. Konut alanları 3 kattan 4 kata çıktı. Konut alanlarının sadece bir kısmında değişiklikler var. Ticaret alanlarımız 4 kata çıktı. Ticaret konut adaları 3 kattan 4 kata çıktı. Bu alanlarda emsallerimiz 1,05’ten 1,20’ye çıkmış. Bu da zaten vatandaşın talep ettiği bir husustu.” Dedi.

ATLI: ÇOK DAHA GÜZEL BİR VAN’A GELECEKTE KAVUŞMUŞ OLACAĞIZ

Atlı konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Bizim hassasiyetimiz bu planı Van’a kazandırmak. Bu şehre bir şeyler katma adına bu planı hayata geçirmemiz gerekiyor. Belki belediyeler üzerinden de hayata geçirmek mümkün olacak ama yörenin şartlarını biliyoruz. Toplumumuzun sosyolojik yapısını biliyoruz. Bu anlamda bakanlığımızın yapmış olduğu bu plan kente ayrı bir katma değer katacağına inanıyoruz. Bu planı kente kazandırırsak en azından çarşıdaki 5 binlik nüfusunu bu alanlara taşıyabilirsek çok daha güzel bir Van’a gelecekte kavuşmuş olacağız. Belki bu işe çok kişi çevreyolu olarak bakıyor olabilir ama bizim için Van’ın geleceği. Van’ın hayatı ve planı olarak değerlendiriyoruz. Çevreyolu bizim planlamamızın içinde sadece yüzde beşi kapsıyor. Bu planla çevreyoluna bağlantı yolları açılacak. Bu plan tamamen hayata geçtikten sonra 20 metrenin üzerindeki yollar büyükşehir belediyesi tarafından açılacak. 20 metrenin altındaki yollar ilçe belediyeleri tarafından açılacak.”

“KEVENLİ’DE ÇEVRE YOLU KENARINDA YENİ OTOGAR PLANLANDI”

Bakanlık olarak çalışmaları hızlandırmalarının sebebinin arsa spekülatiflerine fırsat vermemek olduğunu vurgulayan Atlı, “Bu kentin vatandaşları ve kazanımlarını düşünülmesidir, buradaki hassasiyetimiz budur. Bu planlarla ilgili 18.Madde planlama ve parselasyon çalışmaları devam ediyor. Parselasyon çalışması sonucu mülkiyetler ortaya çıkacak, muhtemelen belki orda da itiraz edenler ortaya çıkabilir. Biz bu süreçleri hızlı ve en az seviyede nasıl tutabiliriz, bunun peşindeyiz. İlimiz zaman içerisinde bir plan karmaşası yaşadığından dolayı yapılacak yeni planla bütün planları bir araya toplayacaktır. Yeni planla kentin merkezinde değişiklik ve kaydırma olacaktır. Yeni alanların önermesiyle Kevenli’de çevre yolu kenarında yeni otogar planlandı. Van Valimizin başkanlığında yer komisyonu kurmaya çalışıyoruz, hazırlıkları sürüyor.” Dedi.

ATLI: ÇEVRE YOLU İLE BAĞLANTI YOLLARI TRAFİK SORUNUNU ÇÖZECEK

Atlı, kentin trafik sorununun herkes tarafından bilinen bir sorun olduğunu belirterek, “Çevre yolu ile bağlantı yollarıyla trafik sorununu çözecektir. Bu anlamda büyük rahatlama yapacaktır. Bağlantı yolları 30 metreden oluşmakta, bağlantı yollarıyla yeni yapılaşmalar, ulaşım aksları ve gelişme alanları olacaktır. 1 milyon nüfusa sahip ilde bir kentlilik kültürü ve yeni imarı sunmadan yeni bir Van oluşturmamız mümkün değildir. Dolasıyla burada oluşacak rantların ve başka şeylerin önüne geçecek bir plan diyebiliriz.” Diye konuştu.

“EKİM AYINA KALMADAN PLANLAMA SÜREÇLERİNİ TAMAMLAMAYI PLANLIYORUZ”

Proje’nin hayata geçirilmesi süresine değinen Atlı, “Planların askı süreçleri 30’ar günden oluşmaktadır. Çok sayıda itiraz ve mahkemelik durumlar söz konusu olmaması halinde 30 gün içerisinde planlarımız kesinleşir. 18’inci maddenin de durumları aynı şekilde 30’ar gün askıda kalıyor. Bizim düşüncemiz Ekim ayına kalmadan planlama süreçlerin ve 18 süreçlerinin bitirilip tapulara devirlerinin yapılması, karayollarının yol çalışmasını başlatmasıdır. Sadece bunla da bitmiyor, yerel yönetimlerin olaya duyarlı bir şekilde bakarak bağlantı yollarını açıp, alt yapılarını tamamlamasıdır.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim