Bir dönemler tarımın ve hayvancılığın başkenti iken bu pozisyonundan çok şey kaybeden Van zaman içinde bir çok önemli kurum ve kuruluşunu kaybetti. Bir dönem Van-Yem, Van-Et, Sümerbank, Van Yüniplik Fabrikası gibi üretim tesisleri sahipsizlik nedeniyle bir bir kapanıp gitti. Kent tarım ve hayvancılığa en uygun kent olmasına rağmen bu anlamda kayıpların ardı arkası gelmezken Van-Et gibi dev bir et markası özelleştirilip üretimi asgari orana düşürecek kadar küçüldü. Özelleştirmeler ile önemli değerlerini kaybeden Van’ın o dönemlerden kalan en önemli varlıklarından birisi ise Van’deki Erciş Şeker Fabrikası. Türkiye’nin günlerdir 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesinin gündemde olduğu bir süreçte kentle ilgili konularda hassasiyet gösteren CHP il başkanı Mehmet Kurukçu’dan çağrı geldi. Halihazırda kentin ve ülkenin önemli kuruluşlarından birisi olan bu fabrikan ikinci etapta satış programında bırakılacağı yönündeki iddiaları değerlendiren Kurukçu, Vanlılara da sahiplenme çağrısı yaparak: “Erciş Şeker’e dokunmayın” dedi.

 

ŞEHRİVAN HABER - Bir dönemler tarımın ve hayvancılığın başkenti iken bu pozisyonundan çok şey kaybeden Van zaman içinde bir çok önemli kurum ve kuruluşunu kaybetti. Bir dönem Van-Yem, Van-Et, Sümerbank, Van Yüniplik Fabrikası gibi üretim tesisleri sahipsizlik nedeniyle bir bir kapanıp gitti. Kent tarım ve hayvancılığa en uygun kent olmasına rağmen bu anlamda kayıpların ardı arkası gelmezken Van-Et gibi dev bir et markası özelleştirilip üretimi asgari orana düşürecek kadar küçüldü. Özelleştirmeler ile önemli değerlerini kaybeden Van’ın o dönemlerden kalan en önemli varlıklarından birisi ise Van’deki Erciş Şeker Fabrikası. Türkiye’nin günlerdir 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesinin gündemde olduğu bir süreçte kentle ilgili konularda hassasiyet gösteren CHP il başkanı Mehmet Kurukçu’dan çağrı geldi. Halihazırda kentin ve ülkenin önemli kuruluşlarından birisi olan bu fabrikan ikinci etapta satış programında bırakılacağı yönündeki iddiaları değerlendiren Kurukçu, Vanlılara da sahiplenme çağrısı yaparak: “Erciş Şeker’e dokunmayın” dedi.

 

 

KURUKCU: VAN ERCİŞ ŞEKER E DOKUNMAYIN

CHP Van  il Başkanı Mehmet Kurukçu, Özelleştirme İdaresi başkanlığının almış olduğu kararla 20.02.2018 tarihi itibari ile 14 şeker fabrikasının ihale satış süreci başlatılmasından sonra Erçiş şeker fabrikası ilk etapta satış listesinde olmamasına rağmen ikinci etapta satış proğramına bırakılacağından dolayı bazı açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin gündeminden düşmeyen o konu için konuşan Kurukcu, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusunun geçen yıllarda da gündeme geldiğini, bu yanlış karardan vazgeçildiğini hatırlattı: “Umarız bu mücadele de başarıyla sonuçlanır ve Türkiye'nin en önemli kuruluşlarından olan şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin önüne geçilir.”

 

“ŞEKER FABRİKALARI KIYMETLİDİR”

Kurukcu, son dönemde sıkça "yerli ve milli" vurgusunun yapıldığını, bu kapsamda şeker fabrikalarının ilk sırada yer aldığını söyledi. Cumhuriyet'in ilk fabrikalarının, şeker fabrikaları olduğunu belirten Kurukcu, bu fabrikalarda binlerce işçinin çalıştığını, bunun dışında pancar üreticilerinin, besicilerin, nakliyecilerin ve lokantacıların olduğunu ifade etti.

Kurukcu, Türkiye'de özelleştirmelerin amacına uygun yapılmadığını, daha önceki özelleştirmelerden sonra birçok kurumun faaliyetinin durduğunu savunarak: “Özelleştirme talebi, şeker fabrikasında çalışan işçilerden, üreticilerden gelmedi. Türkiye'deki siyaset kurumunun da böyle bir talebi yok. Bu talep, maalesef yerli ve milli olmayan ve sürekli bu işi kaşıyan yabancı sermayeli büyük firmalardan geldi.” Dedi.

 

CHP ŞEKER FABRİKALARINI ZİYARET EDECEK

‘Şeker fabrikaları zarar ediyor’ algısının oluşturulmaya çalışıldığını savunan Kurukcu, şunları kaydetti: “Bunun zarar etmesinin sebebi, orada çalışan işçiler değil bu anlayıştır. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi, Cumhuriyet değerlerini yok etmektir. Milli ve yerli olmayan taleplerle gerçekleştirilmektedir bu satış. Türkiye'de hiç kimse, şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle ilgili bir talepte bulunmamıştır. Bu talep, bugün savaş halinde olduğumuz ABD'nin şirketlerinden gelmektedir. Kurukcu. özelleştirmelerin milli bir mesele olduğunu, buna karşı herkesin ortak bir mücadele vermesi gerektiğini ifade ederek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatları doğrultusunda, 20 milletvekilinin yer aldığı bir heyet oluşturduklarını, bunların Türkiye'deki şeker fabrikalarını ziyaret edeceğini söyledi.

 

VANGÖLÜ HAVZASININ TEK SANAYİ KURULUŞU OLAN ERCİŞ ŞEKER FABRİKASINA SAHİP ÇIKALIM

Kurukcu Van’daki fabrikayla ilgili olarak da sözlerine şöyle devam etti: “Özelleştirme idaresi başkanlığının almış olduğu kararla 20.02.2018 tarihi itibari ile 14 şeker fabrikasının ihale satış süreci başlatılmıştır. Erçiş şeker fabrikası ilk etapta satış listesinde olmamasına rağmen ikinci etapta satış programına bırakılacaktır. Ülkemizin kritik bir sınav ve süreçten geçtiği bu günlerde hassasiyet taşıyan tüm milli konulara göstermiş duruş ile şeker fabrikalarının ayakta kalması adına vermiş olduğumuz mücadele  duygularıyla değil aklıyla hareket eden, bireysellikten uzak toplumsal faydayı gözeten bir anlayış çerçevesinde duvarların yıkılması mücadelesidir. Bu doğrultuda Van gölü havzasının tek sanayi kuruluşu olan ve yılda 50, 60 milyar (trilyon) katma değer sağlayan, 10 binlerce insana ekmek kapısı olan Erciş şeker fabrikasının milli sanayi kuruluşu olan fabrikaların özelleştirme  kapsamından çıkartılmasını talep ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim