Kirliliği haritadan bile görülebilen Van Gölü’ne akan atıklarla ilgili Tuşba Belediye Başkanından açıklama geldi... Açıklama olayın vehametini bir kez daha gözler önüne serdi. Hızla kirlenen Van Gölü konusunda bir kanun gerekliliğini dile getiren Başkan Fevzi Özgökçe muhatabın Büyükşehir ve VASKİ olduğuna işaret etti. Özgökçe Van’ın kanalizasyon atığının yüzde 99’unun direkt olarak göle aktığını belirterek durumun vehametinin bilinenin üstünde olduğunu dile getirdi... Özgökçe’ye göre bu iş belediyelerle çözülecek gibi de değil!

 

Van Gölü’nün her hiç durmadan kirletilmesi gündemde kalmaya devam ederken geçtiğimiz hafta gazetemizde de yayınlanan kirlilik görüntüleri ve tepkileri konuşulmaya devam ediyor. Uydudan bile görünen atık suların Van Gölü’nü kirlettiği ile ilgili flaş görüntüler çevrecilerin de tepkisine neden oldu. Sınırları çizilirken Van’ın 3 merkez ilçesine sahili olacak şekilde belirlenen yeni büyükşehir haritasında Van Gölü’nün en temiz sınırlarına sahip olan Tuşba İlçesi’nin belediye başkanı o görüntüleri Şehrivan aracılığı ile değerlendirdi. Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, kirlilikte sorumluluğun ilçe belediyelerinde olmadığına değinirken konunun aslında belediyeler üstü olduğunun altını çizdi. Şehrivan’a konuşan Özgökçe, “Şuan kanuna göre VASKİ büyükşehre bağlı bir birim olarak görünüyor. Ve VASKİ yani büyükşehir bu konuyla bire bir muhatap kurumdur. Buradaki kanalizasyon atıkları direk Van Denizine akıtılıyorsa ve dediğiniz bu görüntü uzaydan bile net olarak görünüyorsa bunun müsebbibi, muhatabı VASKİ’dir, Van Büyükşehir Belediyesidir. Halkımız bu durumu çok iyi biliyor ki VASKİ’nin görevi kanalizasyon, yağmur ve içme sularıdır. Bunlarla ilgili görev ve yetkiler bellidir. Yasayla, kanunla biz ilçe belediyelerin arıtma ile ilgili direkt ve dolaylı hiçbir müdahilimiz olmaz. Etkin ve yetkin kurum Van Büyükşehir ve VASKİ’dir.” Diye belirtti.

 

 

ÖZGÖKÇE: ETKİN KURUM VAN BÜYÜKŞEHİR VE VASKİ’DİR

Van Gölü’nün durmadan kirlendiğine ve bu kirliliğin uzaydan dahi rahatlıkla göründüğüne dikkat çeken Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Van’da büyükşehir yasasıyla birlikte büyükşehir ve ilçe belediyelerin görev ve yetkilerinin netleştiğini belirtti. Özgökçe, “Şu an kanuna göre VASKİ büyükşehre bağlı bir birim olarak görünüyor. Ve VASKİ yani büyükşehir bu konuyla bire bir muhatap kurumdur. Buradaki kanalizasyon atıkları direk Van Denizine akıtılıyorsa ve dediğiniz bu görüntü uzaydan bile net olarak görünüyorsa bunun müsebbibi, muhatabı VASKİ’dir, Van Büyükşehir Belediyesidir. Halkımız bu durumu çok iyi biliyor ki ASKİ’nin görevi kanalizasyon, yağmur ve içme sularıdır. Bunlarla ilgili görev ve yetkiler bellidir. Yasayla, kanunla biz ilçe belediyelerin arıtma ile ilgili direkt ve dolaylı hiçbir müdahilimiz olmaz. Etkin ve yetkin kurum Van Büyükşehir ve VASKİ’dir.” Diye belirtti.

 

 

“VAN’IN O GÜZELİM SAHİLLERİ ÖLÜ DURUMUNA GELİYOR”

Kirliliğin önüne geçilmesi için biran evvel kolların sıvanması gerektiğine vurgu yapan Özgökçe, “Ben Van denizimizin kurtarılması adına, Van Denizinin yaşanılır bir hale gelmesi ve gelecek nesillerimize daha sağlıklı bir şekilde aktarılması için göle kesinlikle kanalizasyon atıkların arıtılmadan akıtılmaması gerektiğini belirtiyoruz. Yani yüzde yüz Van denizin etrafında yaşayan bütün il ve ilçelerin kanalizasyon sistemleri tam kapasiteyle çalışması lazım. Biz bu konuyu direk meclise ve bakanlar kuruluna götürüp Van Gölü’nün kuruma kanunun çıkarılması için çaba sarf ediyoruz. Bu sorunun önüne geçmek için işin belediyelerle çözülmeyeceğini gördük. Bunun içinde kesinlikle Van Gölü’ne özel bir koruma kanunun çıkarılması gerektiğini vurguluyoruz. Bir diğer önemli nokta Van Gölü’nün etrafında olan tüm belediyelerin bir araya gelip belediyeler birliğini oluşturması gerektiğini yineliyoruz. Van denizinin ve Van Denizine akan akarsuların korunması için ciddi bir şekilde eğilmek gerekiyor. Van Gölüne bütçe ayrılması gerekiyor. Kanalizasyonlar kesinlikle göle deşarj edilmemeli. Arıtıldıktan sonra temiz olan su göle deşarj edilmeli. Şu an Van nüfusunun yüzde 99’unun kanalizasyon atığı direkt göle deşarj ediliyor. Gölü kirletmekle de kalmıyor çevrede de pis bir koku yaratıyor. Üstelik havalar ısındı, havaların ısınmasıyla turizm kendi olan Van’ın o güzelim sahilleri ölü durumuna geliyor.” Şeklince konuştu.  

 

 

ÖZGÖKÇE: MALİYETİ ÇOKTUR DENİLDİ

Bu durumu 2014 yerel seçimlerini kazandıktan sonra büyükşehir meclisinde dile getirdiğini ifade eden Özgökçe, “Dedim ki Gürpınar, Gevaş, Edremit, İpekyolu ve Tuşba ilçelerinin arıtmalarının gideceği bir yer var orası da Dönemeç deltası. Orada ciddi bir arıtma tesisi kurulur ve Van Gölü kurtarılır dedim. Bana verdikleri cevap buradan oraya götürülmesi zor, maliyeti çok olur. Bizde bunun üzerine mevcut olan yerinden Karasu Deltasına götürülmesini talep ettik. Karasu Deltasında ciddi bir tesis kurulabilir. Ve bununla ilgili de Avrupa Birliğinin de çalışması var. Buna ciddi bir de destek var. Çevre Şehircilik Bakanlığından biz Tuşba Belediyesi olarak daima büyükşehre, VASKİ destek olup Vanlılar olarak bizim Van Gölünü kurtarmamız lazım. Vatandaşlarımız şunu çok iyi bilsinler Van Gölü eğer böyle git gide kirlenmeye devam ederse artık yaşanılmaz bir yer olur burası. Kokudan, orada birikmiş olan balçıktan kaynaklı Van bir süre sonra yaşanmaz bir hal alacaktır.” İfadelerini kullandı.  

 

 

“BİRLİKTE ÇALIŞMAYA HAZIRIZ”

Vanlılar olarak yaşanabilir bir kent istediklerine dikkat çeken Özgökçe, “Bunu içinde bütün kurumlarla Çevre Şehircilikle, büyükşehirle, ilçe belediyeleriyle, STK’larla ve Üniversitemizle birlikte el ele verirsek Van Gölünü kurtarabiliriz. Nasip olursa bu hafta Ankara’ya tekrar gideceğiz. Çevre şehircilik bakanımız yerel yönetimlerden gelme bir üstadımızdır ve bu işlerinde piridir. Biz kendisine özellikle Sn. Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza Van Gölünün ehemmiyetini ve özellikle bu şekilde giderse gölümüzün öleceğini raporlarımızla sunacağız. Biz bu konuyu büyükşehir meclisinde de kendi meclisimizde de her zaman dile getiriyoruz. Biran evvel gölümüzün kurtarılması gerekiyor. Tekrar söylüyorum bunun sorumluluğu biz değil VASKİ ve Büyükşehir Belediyesidir. Onlarda bu durumu görüyorlar. Gerekli hassasiyeti göstereceklerini ve gerekli projeleri beraber yapmak gerekiyor. Biz buna hazırız.” Dedi.

 

 

MAVİ BAYARAK GELDİ!

Mavi Bayrak Projesinin de startını verdiklerini söyleyen Özgökçe, “Biz mavi bayrağımızı aldık. Bütün protokollerden geçti projemiz. TÜRÇEV’in sayfasından baktığınızda Tuşba Ayanis sahili mavi bayrak projesini görebilirsiniz. Biz bu çalışmalarımızla ilgili ilk olarak paket arıtma yapmayı planladık ve bununla ilgili de insanlarımıza temiz bir gölü vermek zorundayız. İnsanlarımızı göle götürmeyi planlıyoruz ancak öncelikle gölünde temiz olmasını sağlamalıyız. Az önce konuştuğumuz kanalizasyon konusuna dönüyoruz yeniden çünkü eğer biz kanalizasyon atıklarını göle akıtırsak mavi bayrağında bir anlamı olmaz. Biz ilk etapta orada paket arıtma kuracağız oraya. Bu paket arıtmayla ilgilide arkadaşlarımız bir proje hazırladılar. Bu projemiz geçer geçmez biz hemen mavi bayrağın olacağı alanın düzenlemesine başlayacağız. Böyle yaparsak bu güne kadar Van’da hiç bu kadar güzel bir sahil görmediğinizi anlayacaksınız. Diğer illerdeki mavi bayrakların olduğu plajlar belli bir standartta yapılıyor. ama biz bu standartların üstünde bir plaj yapacağız. Biliyorsunuz ilk kez Van Denizinde mavi bayrağı biz aldık. Mavi bayrağı aldık, şimdide Van Gölünün güzelliğini, insan sağlığı üzerindeki etkilerini inşallah biz bir bir insanlarla tanıştıracağız.” İfadelerini kullandı.  


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

 

 
Editör: TE Bilisim