Uzun süredir gündemde olmasına rağmen hala çözümü için bir adım atılmayan Van Gölü kirliliği ve sahil işgali tartışılmaya devam ediyor. Yıllardır tekrar tekrar gündeme gelmesine rağmen yetkili isimlerin adım atmadığı sorunlar her geçen gün büyüyerek devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde Van Ekonomi Konseyi’nin gündeme taşıdığı ve takipçisi olacağını ifade ettiği Van Gölü sorununu bu kez de HDP Van Milletvekili Nazmi Gür meclise taşıdı. Gür, Van Gölü sahillerinin kamu kurumlarının işgalinden kurtarılması gerektiğini belirterek çözüm için önergeyle TBMM’nin yolunu tuttu.

HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Van Gölü sahillerinin kamu işgalinde kalmasını meclise taşıdı. Yıllardan bu yana devam eden bir sorun olan son olarak önceki Vali Münir Karaloğlu’nun halka açılacağını belirttiği Van Gölü sahillerinde kamu hakimiyeti devam edince Gür çareyi konuyu bir kez daha meclise taşımakta buldu. Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye bir soru önergesi sunan Gür, “Van Gölünü turizme ve Van halkına kazandırmak birinci görevimiz olmalıdır.” Dedi.

GÜR: VAN GÖLÜ HALK KAPATILMAMALI!

Van Gölü’nün halka açılmasının yanında hala gölün sıfır noktasında yapılan inşa edildiğini belirten Gür, bakan Güllüce’ye sunduğu önergesinde çeşitli tesisler adı altında kamu kurumlarının göl etrafını adeta kapattığını belirterek şu ifadeleri kullandı; “Van Gölü turizm açısından hem Van ili için hem de kıyı kesimlerinde bulunan diğer il ve ilçeler açısından çok önemli bir yere sahiptir. Van ilinde kıyıdan 100 metre mesafeye kadar yapılaşmanın yasak olduğu belirtilmesine rağmen Van Gölü sahilinin sıfır noktasında yapılar inşa edilmektedir. Kamu kurumları sahilin halka açık olması gereken ve sahilin halk tarafından kullanılması elverişli kesimlerinde eğitim ve dinlenme tesisleri adı altında yapılar inşa etmişlerdir. Bu yapıların çevreleri de halk girmesin diye tel örgülerle çevrilmiş durumdadır. Hâlbuki her ne kadar tesis yapmış olsalar bile Van Gölü kıyı şeridini halka kapatılmamalıdır. Van Gölünü turizme ve Van halkına kazandırmak birinci görevimiz olmalıdır.”

BİR ŞEYLER YAPILCAK MI?

Konuyla ilgili bu bilgileri verdikten sonra Bakan Güllüce’ye bir takım sorular yönelten Gür, depremden sonra yeni imarda buraların boşaltılacağı gündeme gelmesine rağmen bir çalışma yapılmayan alanları Bakan’a böyle sordu; “Van Gölü kıyısında kaç yapı bulunmaktadır? Kamuya ait yapı sayısı kaçtır? Van Gölü sahili hangi kurumlar tarafından işgal edilmiştir? Van ilinde kıyıdan 100 metre mesafeye kadar yapılaşmanın yasak olmasına rağmen yapıların yapılmasının sebebi nedir? Van Gölü kıyısında bulunan yapıların kaldırılması için bakanlığınız tarafından her hangi bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz? Van Gölü kıyısında kamu kurumları tarafından işgal edilen sahilleri halka açmak için her hangi bir çalışmanız olacak mıdır?”

Editör: TE Bilisim