Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından Van depreminin 5’inci yıl dönümü nedeniyle anma programı düzenledi.

 

AFAD İl Müdürlüğü yerleşkesinde iki bölüm halinde düzenlenen anma programı, toplantı salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Edremit TOKİ Camisi İmam Hatibi Muhammed Sincan'ın Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından AFAD tarafından hazırlanan deprem konulu sinevizyon gösterisi izletildi.

 

TAŞYAPAN: AFETLERE ACİL REFLEKS GÖSTEREN KURUMLAR KAZANDIK

Programda açılış konuşmasını yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan, Van’da 5 yıl önce yaşanan depremi hatırlatarak, depremin ülkemizde farklı yerlerde değişik acılara neden olan bir afet olduğunu ve dünyanın farklı yerlerinde daha şiddetli şekilde yaşanabildiğini, insanın bu afete karşı önlemler alabilmenin çalışmaları içinde olduğunu kaydetti. Marmara depremi ve öncesinde yaşanan şiddetli depremlerin hafızalarda yer ettiğini ve depremin hayatımızın, coğrafyamızın bir gerçeği olduğunu ifade eden Taşyapan, “Bu afetle nasıl yaşayabileceğimizi öğrenmemiz gerekir. Deprem, toplumun bulunduğu yerde herkesi etkileyen bir afettir. Sadece evi yıkılanlar, enkaz altında kalanlar değil, bütün şehir etkileniyor. İnsanları doğrudan etkileyen bir afettir. Deprem, etkileri bakımından çok yaygın etkiye sahiptir. Buna uygun bir yapılanmanın oluşturulması gerekmektedir. Biz, iki ayrı depremde 600’ün üzerinde kayıp verdik, binlerce yaralımız vardı. Toplumun farklı kesimlerinden insanlar buradaki depremden etkilendi. 99 Marmara depreminden sonra şu gerçeği gördük: Ülkemiz depreme karşı hazırlıklı değil, yapılarımız sıkıntılı, müdahalede yeterli değiliz. Bazen büyük afetler önemli fırsatlar doğurur. Böylelikle AFAD kurumunu kazandık. Afetlere acil refleks gösteren kurumlar kazandık. Ayrıca bina güvenliği konusunda önemli çalışmalar yapıldı. Yeni mevzuatlar çıkarıldı, yeni birimler oluşturuldu. Epeyce mesafe kat edildi. Sadece mevzuat çıkarmakla bu sorunları çözemeyiz. Toplum olarak görev addedilirse başarı elde edilir.” İfadelerine yer verdi.

 

“MODERN ÇEHRELERİYLE GÜZEL ŞEHİRLER KURULDU”

Van AFAD’ın kurumsal olarak kendisini gösterdiğini dile getiren Taşyapan, “AFAD önemli rol üstlendi. Depremin tüm yükü AFAD’ın şu an içinde bulunduğumuz yerleşkesinde çekildi. Zamanın Başbakanı şimdiki Cumhurbaşkanımız bizzat ilimize gelerek, bakanlar görevlendirerek, Van Milletvekilimiz Beşir Atalay neredeyse bir yıl burada kalarak, hükümetimizin konu üzerinde ne kadar ciddiyetle durduğunu ve vatandaşlarımızın yanlarında olduklarını htirdiler. Ayrıca, hayatı normale döndürmek için gerekenlerin yapılmasını koordine ederek hızlı müdahaleler gerçekleştirildi. Dünyada görülmeyecek şekilde bir yıla kalmadan kalıcı konutlar sahibine teslim edildi. Bugün Van’ımızın 6-7 yerinde büyük yapılaşmalar, modern çehreleriyle güzel şehirler kuruldu. Bütün Türkiye seferber oldu, yardımlar aktı, görevliler geldi burada hizmet verdiler. İnsanımız birlikteliğini, beraberliğini, kardeşliğini hti ve fiiliyata geçirdi. Afet zamanında gösterilen bu birlik ve beraberlik, sosyal yapımızın ne kadar kuvvetli olduğunu göstermiş oldu. Bir kez daha hepsine teşekkür ediyoruz.” Dedi.

 

TAŞYAPAN: 100 PERSONELİ BULUNAN BİR BİRİM OLUŞTURULDU

Taşyapan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin 11 ilinde olan arama kurtarma birliklerinden biri de Van’a kuruldu. Civardaki 5-6 ile de hizmet verecek şekilde 100 personeli bulunan bir birim oluşturuldu. Büyük bir lojistik deposu kuruldu. Türkiye’deki 27 ile kurulan, modern usullerle kısa zamanda hizmet verebilecek bir depoyu ilimiz kazanmış oldu. Bugün dünyada afet yönetimi bilim dalı olarak görülmektedir. Buna yönelik çalışmaları uluslararası teşkilatlarla işbirliği içerisinde yürütmekteyiz. Japonya, 1923 yılında bu çalışmaları başlatmış ve çok ileri aşamaya gelmiştir. Ülke olarak Japonya ile deprem konusunda çok bilgi alışverişi yaparak, kendilerinin tecrübelerinden faydalandık, işbirliğine devam ediyoruz. Aslında bizi deprem öldürmüyor. Yapılması gerekenleri yapmamamız can kayıplarına yol açıyor. Afetler değil, gerekli teknik ve teknolojiyi kullanmayan bizlerde kabahat vardır. Fiziğin, matematiğin gereğini, tabiat kanunlarına uygun olarak yapmak durumundayız. Beklentinin çok üzerinde depremler de olabilir ama tedbirini alırsak daha az zarar ve zayiatla atlatmış oluruz.”

 

UÇAR: 5,6’LIK DEPREM VAN VE İLÇELERİNDE ŞİDDETLİ BİR ŞEKİLDE HİSSEDİLDİ

AFAD İl Müdürü Osman Uçar ise yaptığı konuşmada, Türkiye coğrafyasının önemli bir kısmının yüksek deprem tehlikesi altında olduğunu belirterek, yapı stoku durumunun tehlikenin derecesini arttırdığını ve nüfusun azımsanamayacak bir kısmının deprem riski altında yaşadığını söyledi. 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem ve hemen ardından 9 Kasım 2011 günü yaşanan 5.6 büyüklüğündeki depremin Van ve ilçelerinde çok kuvvetli bir şekilde hissedildiğini anımsatan Uçar, “Bölgenin yapı stoku nedeniyle yıkıcı hasar oluşmuş ve çok sayıda can ve mal kaybına yol açmıştır. Ardı ardına gelen bu iki depremde toplam 644 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, bin 966 vatandaşımız yaralanmış ve 283 vatandaşımız ise enkazlardan sağ olarak kurtarılmıştır. Başta başkanlığımız olmak üzere, bu elim olay anında ve akabinde, devletin tüm kurum ve kuruluşları, STK’ları, özel sektör kuruluşları ve vatandaşlar bir afet anında yapılması gereken tüm eylemleri büyük bir koordinasyon, işbirliği ve dayanışma ruhu ile yerine getirmişlerdir” şeklinde konuştu.

 

“EN BÜYÜK ROL AFAD’A DÜŞTÜ”

Van’da meydana gelen depremin önemli can ve mal kaybının yaşanmaması konusunda müdahalede ve sonrasındaki iyileştirme faaliyetlerinde en büyük rolün AFAD’a düştüğünü ifade eden Uçar, “Müdürlüğümüzün koordinasyonunda tüm kamu kurumlarının işbirliği ile depremin yaraları en kısa sürede sarılmıştır. Depremin hemen sonrasında, önce Kızılay’dan ve daha sonra yurt dışı ve yurtiçinden gelen çadırlarla geçici barınma merkezleri, akabinde Mevlana evleri, sonrasında ise Van merkezde 31, Erciş’te 4 olmak üzere toplamda 35 konteyner kent kurulmuş ve 175 bin vatandaşımız bu konteyner kentlere yerleştirilmiştir. Bunun yanında iktisadi anlamda olumsuz etkilenen Van’da, ticari hayatı yeniden canlandıracak hamleler ivedilikle atılmış; yıkılan, zarar gören iş yerlerinin ve ticaret merkezlerinin inşasını en kısa sürede tamamlamak, ekonomik anlamda sıkıntıya düşen çiftçimizi, esnafımızı kredilendirmek, kültürel, sosyal ve ekonomik anlamda örnek teşkil edecek başlıca hedefler birer birer gerçekleştirilmiştir. Depremin birinci yılı dolmadan Van ve Erciş’te 17 bin 489 kalıcı konut hak sahiplerine teslim edilmiştir” ifadelerini kullandı.

 

UÇAR: 644 VATANDAŞIMIZA ALLAH’TAN RAHMET DİLİYORUM

Hasar tespit çalışmaları kapsamında yaklaşık 187 bin yapının incelendiğini ve 49 bine yakın yapının ise yıkık veya ağır hasarlı olarak tespit edildiğini dile getiren Uçar, “İlk 24 saat içinde 2 bin 522’si arama/kurtarma personeli olmak üzere toplam 3 bin 221 personel bölgeye sevk edilmiştir. Bölgeye giden tüm ambulansların yüzde 71’i henüz 24 saat dolmadan bölgeye ulaşmıştır. Güzel Van'ımızı yeniden inşa etmek için sahada görev yapan tüm kurum ve kuruluşlarımız ile her kesimden insanımız; sadece resmi bir görev anlayışı ile değil, toplumumuzun dayanışma ve yardımlaşma geleneğinin verdiği motivasyon ve ruhla üstün gayret göstermişlerdir. Milletimiz de büyük bir yardımlaşma ve dayanışma örneği göstererek Vanlı kardeşlerimizin yardımına koşmuş, tüm Türkiye, Van için seferber olmuşlardır. Bu vesile ile Van depreminde hayatını kaybeden 644 vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum” şeklinde konuştu.

 

23 Ekim 2011 ilk depreminden itibaren devletin varlığını gösterdiğini ifade eden Uçar, depremden hemen sonra kriz masalarının kurulduğunu hatırlattı. Depremin beşinci yıldönümü olan 23 Ekim 2016 tarihi itibariyle, Van Merkez ve Erciş’te inşa edilen toplam 17.489 konut ile beraber yapılan diğer hizmetlerinde depremden hemen sonra nelerin yaşandığı ve AFAD tarafından yapılan hizmetleri şöyle sıraladı:

 

• Depremin ardından ilk 24 saat içerisinde bölgeye yaklaşık 9 bin çadır, 25 bin battaniye ve 4 bin elektrikli soba gönderilmiş İlkin 13 çadır kent kurulmuş ve bu çadır kentlerde 25 bin kişinin barınma ihtiyacı giderilmiştir.

 

• Hasar tespit çalışmaları kapsamında yaklaşık 187 bin yapı incelenmiş 49 bine yakın yıkık/ağır hasarlı yapı tespit edilmiştir.

 

• İlk 24 saat içinde 2.522’si arama/kurtarma personeli olmak üzere toplam 3.221 personel bölgeye sevk edilmiştir.

 

• Bölgeye giden tüm ambulansların %71’i henüz 24 saat dolmadan bölgeye ulaşmıştır.

 

• İlk etapta kurulan çadır kentler 3 ay sonra kapatılarak 35 konteynır kentte 175 bin depremzede barındırılmıştır.

 

• Bölgeye gönderilen konteynerlerin %68’i AFAD tarafından temin edilmiştir.

 

• YYÜ Müh. ve Mim. Fakültesi ve Çevre ve Şehircilik gibi diğer kurumların da katkılarıyla Geneli inşaat mühendisi ve mimarlardan oluşan toplamda bine yakın teknik personel hasar tespit çalışmalarında görev almıştır.

 

• Konutların %76’sı, işyerlerinin %79’u ve ahırların %82’si hasar görmüştür. İncelemelerdeki hasarsızlık oranı ise %23’tür.

 

• Deprem nedeniyle 36.203 konut, 2.884 işyeri ve 9.602 ahır yıkılmış ya da ağır hasar görmüştür.

 

• Depremin 39. gününde kış şartlarında kalıcı konutların temeli atılmış ve 10 ay gibi kısa bir sürede Van, Edremit ve Erciş’te kalıcı konutların inşaatı tamamlanmıştır.

 

• 115 milyon TL bedelle 47 km uzaklıktaki şamran kaynağından ilimizin 50 yıllık içme suyu ihtiyacı karşılanmaktadır.

 

• Evini Yapana Yardım (EYY) çalışmaları ve afet konutları kapsamında 2016 yılı itibariyle 25.619 konut 2.931 ahır, 309 adet sosyal donatı inşa edilmiş 1.802 yapı güçlendirmiş ve 116 konutunda güçlendirilmesi devam etmektedir.

 

• 23 Ekim depreminden sonra ilk 20 dakikada Van merkezde; ilk 1 saat içerisinde Erciş’te müdahalelere başlanmış. İlk 20 gün içerisinde bölgeye 295 ambulans, 56 UMKE aracı, 6 ambulans helikopter ve 2 ambulans uçak deprem bölgesinde hizmet vermiştir.

 

• İl emniyet müdürlüğü personeli yanı sıra diğer illerden yaklaşık 1145 personel takviye edilmiştir, TSK. Yaklaşık 1890 ek personel ile 14 adet skorsky tipi helikopter ile taşıma, çadır kurma ve benzeri işlerde hizmet vermiştir.

 

AFAD'da görevli eğitim uzmanı Taner Özkan'ın katılımcılara deprem eğitimi vermesiyle devam eden programda: AFAD, UMKE ve 112 Acil Servis tarafından düzenlenen deprem tatbikatı ilgiyle izlendi. AFAD araçlarının tanıtımı ile süren anma programı, deprem konulu serginin gezilmesi ile sona erdi.


ŞEHRİVAN HABER: ERDAL ERBAŞ – MENDUH ÇALIŞKAN

Editör: TE Bilisim