Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin, Van TSO ve vali İbrahim Taşyapan Van depreminin yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

 

İbrahim Şahin, yayınladığı mesajda, “Öncelikle 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde depremden dolayı yaşamlarını yitirenlere rahmet diliyorum, yaşanan felaket asla unutulmayacaktır. Yaşanan deprem Van halkı ve dünya halklarına derin bir acı yaşamıştır. Yaşanan bu acılar dün gibi diridir. Kentteki deprem; psikolojik, sosyal, ekonomik ve fiziki açıdan yıllarca çözülemeyecek tahribatlara yol açmıştır. Depremin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen halkın yaşadığı sıkıntılar halen devam etmektedir. İnsanca bir yaşam için bir an önce bu sorunların çözülmesi gereklidir. Van havzasının birinci dereceden deprem kuşağı olduğunu unutmamalıyız. Deprem öncesi ve sonrası alınması gereken önlemler hususunda toplumun her kesiminin bilinçlenmesi ve buna bağlı olarak gerekli tedbirlerin alınması ve eğitimlerin verilmesi gerekmektedir. Depremde hayatlarını kaybeden tüm canlarımıza tekrardan Allah’tan rahmet diliyor, kentimizin bir daha böyle bir acı yaşamamasını temenni ediyorum” dedi.

 

VALİ TAŞYAPAN’DAN DEPREM MESAJI

Van Valisi İbrahim Taşyapan, depremin yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

 

Vali Taşyapan, yayınladığı mesajda, “İlimiz 23 Ekim 2011 ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde iki büyük depremle sarsılmış ve yüzlerce insanımızın ölümüne, binlercesinin yaralanmasına ve milyonlarca liralık maddi hasara, tarifsiz manevi elem ve acıya sebebiyet vermiştir. Depremin verdiği zararları ortadan kaldırmak üzere devletimiz bütün imkânlarını seferber etmiş, ülkemizin dört köşesinde yaşayan bütün milletimiz, gerek maddi yardımlarıyla, gerek dualarıyla ve manevi destekleriyle Van halkının yanında yer almış ve yaraların bir an önce sarılması için inanılmaz bir güç birliği oluşturmuştur. Bugün 4. yılını andığımız bu acı olaydan kaynaklanan olumsuzlukların hemen hemen tamamı ortadan kaldırılmıştır. Yüce Allah’tan bir daha böyle acıları Van’ımıza, ülkemize ve insanlık âlemine yaşatmamasını dilerken, depremde hayatlarını kaybeden tüm hemşerilerimize Allah’tan rahmet diliyor, yakınlarının acılarını yeniden paylaşıyor, saygılar sunuyorum” dedi.

 

“VAN ‘DA DEPREM HALA DEVAM EDİYOR”

Van Ticaret ve Sanayi Odası da 2011 yılında yaşanan deprem dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Öncelikle depremde hayatlarını kaybedenlere bir kez daha Allahtan rahmet diliyoruz. Böylesi felaketlerin bir daha yaşanmamasını diliyoruz. 2011 Yılında yaşadığımız yıkıcı depremlerin ardından ilimiz adeta bir travma geçirmiş ve  ne yazık ki bu travmayı hala atlatabilmiş değil. Yaklaşık 4 yıl önce yaşanan depremin izlerini hala, yaşadığımız sokaklarda, işyerlerimizde, halkın yüzünde, tüccar ve esnafın iş hayatında rahatlıkla görebiliyoruz. Depremler sonrası ilimizde 644 kişi hayatını kaybetmiş, 30.000 konut, 3000 i aşkın iş yeri ağır hasar görmüştür. Deprem sonrası yaşanılan sosyal travmaların yanı sıra oluşan ekonomik sorunlar hala canlılığını korumaktadır. İlimizde özellikle ekonomik yaşam deprem sonrası bir türlü toparlanma fırsatı bulamadı. Deprem tahribatının yanı sıra geçen kısa sürede üst üste yapılan seçimler, dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlar, yine yaşadığımız coğrafya da yaşanan iç savaşlar bölge ülkelerinde ki krizler, ülkemizde süre gelen siyasi gelişmeler, çözüm sürecinin bir türlü sonuca ulaşamaması ve bunun sonucunda meydana gelen çatışmalı ortam Van ekonomisinin iyice çökmesine sebep olmuştur. Deprem sonrası ilimizde Yapılan 18.000 civarında afet konutlarının maliyetlerinin yüksek olması ve geri ödemelerinin başlaması halkın önünde ciddi mali külfet oluşturmuştur. Bütün girişimlerimize rağmen konut fiyatlarının düşürülmesi ve yeniden yapılandırılmasına yönelik taleplerimiz karşılık bulamamıştır.” Denildi.

 

“VATANDAŞIMIZ BORÇLANDIRILMIŞTIR”

Daha önce Kocaeli depreminde uygulanan vergi terkininin Van’da uygulamaya konulmadığından dolayı iş dünyasının biriken vergi borçlarını ödeyecek durumda olmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu konuda da tüm çabalarımıza rağmen olumlu cevap alabilmiş değiliz. Oluşan ekonomik kriz nedeni ile tüccar ve esnaf bankalar ile sorunlar yaşamış ve ticari sicilleri bozulan bir çok esnaf bugün iş yapamaz duruma gelmiştir. Ticari Sicil affının derhal uygulamaya konulması ve bankaların özellikle kredi kullandırma da uyguladıkları katı tutumun önüne geçilmesi gerekmektedir. İlimizde protesto edilen senet sayısında Ağustos 2015 itibari ile % 148 artış sağlandığını görmekteyiz, yine ilimiz kişi başına bireysel kredi riski en yüksek il konumuna gelmiştir. Depremin üzerinden 4 yıl geçmiş olmasına rağmen deprem döneminde harcandığı söylenen yaklaşık 5 milyar TL toplumsal bir fırsata dönüşmemiş sadece münferit kurum ve kişilerin refahına hizmet etmiştir.  Nitekim Deprem döneminde ilimizde harcanan 4.824.185.024 TL nin;  2.362.000.000 TL tutarındaki oranı afet konutlarına harcanmıştır, bu rakam konut sahiplerine rucü edilerek vatandaşımız borçlandırılmıştır. Yapılan Afet konutlarının inşaat yapım aşamasından kesinlikle ilimiz esnafı yararlandırılmamıştır. Konutların tamamına yakını il dışından gelen firmalar tarafından yapılmıştır. Burada da kent ekonomisine her hangi bir katkı sağlanmamıştır. 1.210.552.445 harcama ise diğer Bakanlıklar, Kamu kurum ve Kuruluşları harcamalarını oluşturmuştur. Yani harcanan yaklaşık 5 milyar TL paranın yarısını vatandaşlarımız geri ödeyecektir.  Bu iki kalem dışında kalan tutarda yurt dışından gelen malzemelere ve insani yardımlara harcanmıştır.” İfadelerine yer verildi.

 

“VAN İÇİN DERHAL BİR EKONOMİK ACİL EYLEM PLANI HAZIRLANMALI”

Kent ekonomisin gelişmesine, imar planlarının zamanında çıkarılmasına, ilimize özel bir ekonomik paketin açıklanmasına yönelik herhangi bir çalışmanın olmadığı belirtilen açıklamada, “Bu nedenle Van için derhal bir ekonomik acil eylem planı hazırlanmalı. Planda yukarıda değinilen konuların yanı sıra yatırım olanaklarının iyileştirilmesi ve ticaretin önündeki tüm engellerin kaldırılması yer almalıdır. Tekrar depremde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz, devam eden sorunlarımızın bir an önce çözülmesi konusunda da yetkililerin Van da faaliyet yürüten STK’lar ile iş dünyasını dinleyerek acil önlem almalarını beklediğimizi belirtmek istiyoruz.” Denildi. 

Editör: TE Bilisim