Darbe Kalkışması sonrası sil baştan bir politika için harekete geçen hükümet Van ile birlikte Doğu illerinde seferberlik başlattı. Başbakan Binali Yıldırım’ın “Van’a gidin fabrika bizden” çağrısından sonra ekonomik anlamda önemli adımların atılması beklenirken ekonomik anlamda zor günler geçiren Van özelde önemli destekler bekliyor. Teşvik konusunu destekleyen Vanlı ekonomi patronları Vanlı yatırımcının unutulmamasını da özellikle vurguluyor...

 

Başbakan Binali Yıldırım'ın, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) üyeleriyle gerçekleştirilen toplantıdaki "Van'a, Mardin'e, Muş'a, Iğdır'a, Hakkâri’ye yatırım yapın. O kararı verin, fabrikayı biz yapacağız." şeklindeki sözleri, bölgedeki sivil toplum kuruluşu temsilcilerini sevindirdi. Bölgeye yatırım yapılmasını sağlayacak her türlü çalışmanın yanında yer alacaklarını dile getiren Van'daki sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Başbakan Yıldırım'ın bu yöndeki çağrısını olumlu ve değerli bulduklarını vurguladılar.

 

TAKVA: TEŞVİKİ DESTEKLİYORUZ

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı öncesinde kenti ziyaret eden Başbakan Binali Yıldırım'ın ekonominin canlandırılması konusunda bölgesel desteklerin artırılacağını, yeni teşvik politikalarının hayata geçirileceğini söylediğini anımsattı.  Bayramdan sonra açıklanmasını bekledikleri paketin FETÖ'nün darbe girişimi nedeniyle geciktiğini anlatan Takva, şöyle konuştu: "Darbe girişiminin ardından yeni bir dönem başladı. Başbakan'ın bölgeyle ilgili vurgusu bizim açımızdan çok önemli. Destek paketinin bir devamlılığı sağlayacağını ifade ediyorum. Türkiye özel sektöre desteklerini devam ettirirse, sürdürülebilir kalkınma modeliyle kendini ifade edebilir. Bölgeler arasındaki gelişmişlik farkları da bu yöntemle giderilebilir. Sayın Başbakan'ın, Van'ın da aralarında bulunduğu illere yatırım yapılmasını teşvik ettiği konuşmasını memnuniyetle takip ettik ve destekliyoruz. Bizler bölgedeki yatırımcılar olarak dışarıdan gelecek yatırımcılara örnek oluşturuyoruz. Yıllardır bölgenin var olan potansiyellerinin değerlendirilmesi gerektiğini dile getiriyoruz. Bu nedenle Başbakan Yıldırım'ın çağrısını destekliyor ve bunu gür bir sesle yinelemek istiyoruz."

 

“SÜREÇ DOLAPTAN ÇIKARILMALIDIR”

Takva, çağrının karşılık bulması için birtakım açılımların da yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Çözüm Süreci'nin dolaptan çıkarılmasını istiyoruz. Yatırım altyapısını geliştirecek çalışmaların yapılması gerekiyor. Anahtar teslimi fabrikaların yapılması gündemde, bunlarla birlikte terör eylemlerinin ortadan kaldırılmasıyla bölgenin hak ettiği yatırımları alacağına inanıyoruz. Umuyor ve diliyoruz ki bu çağrı pratikte de karşılık bulur ve bölgemiz yatırımların merkezi haline gelir. Biz bu çağrıya her türlü desteği vermeye ve iş birliği yapmaya hazırız." ifadesini kullandı.

 

BOZKURT: MEVCUT YATIRIMCILAR KORUNMALI

Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Şemsettin Bozkurt da bölgeye katkı sağlayacak tüm çalışmaların yanında yer alarak desteklediklerini kaydetti. "Çağrıyı olumlu buluyor, bunun yanında mevcut yatırımcıları da koruyan yeni uygulamaların hayata geçirilmesini bekliyoruz" diyen Bozkurt, şöyle devam etti: "Bölgedeki yatırımcıların fikrini de alarak yeni projelerin başlatılması gerekiyor. Bugüne kadar uygulanan bazı teşvik programları beklentileri karşılamadı. Bu nedenle bazı yatırımcılarımız Batı'ya gitmek zorunda kaldı. Bu nedenle bölgeye yatırım çağrılarını olumlu buluyoruz. Bununla birlikte bölgede faaliyetlerine devam eden mevcut yatırımcıların korunduğu desteklemeler de hayata geçirilmelidir. Böylece yatırımcıların bölgede kalması sağlanacak ve yeni yatırımlarla kentin ekonomisinin daha da büyümesi sağlanacaktır."

 

IRAK: BEYİN VE SERMAYE GÖÇÜ ENGELLENMELİ

Van TSO ve Van TB eski başkanlarından iş adamı Feridun Irak ise başbakanın teşvik mahiyetindeki açıklaması için şunları söyledi: “Bölgenin kalkınması ve dengelerin sağlanması için teşvik olmazsa olmazdır. Bugüne kadar yapılan teşviklerin sonuçları alınamadı. Çünkü yapılan teşvikleri tamamı yanlış yöntemler ile yapıldı. Yapılan teşviklerin geneli batılı işadamlarının doğuya yatırım yapması planlanmıştır. Ancak bu ne yazık ki olmadı. Ben bunun olmayacağına da inanıyorum. Görüşümü yeniden tekrarlıyorum. Bölgedeki girişimciler sahaya indirilmelidir. Bölgedeki beyin ve sermaye göçünün önüne geçilmelidir. Bunun yanı sıra ayrıca yatırım ortamı güçlendirilmelidir.”

 

“YENİ TEŞVİKLER İYİ KULLANILMALIDIR”

Yeni teşvikin eskilerden daha farklı olması gerektiğini ifade eden Irak, “Başbakanın bölgenin kalkınması için büyük çabalar sarf ettiğini en iyi bilenlerdenim. Bu anlamda yeni bir teşvik olacaksa batıdakiler için değil bölgedeki beyin ve sermaye göçünün engellenmesi için yapılmalıdır. Teşvikler bu bölgeye göre yapılmalıdır. Elbette ki batıdaki işadamları da bu teşviklerden yararlanmak isterlerse başımızın üstünde yerleri var. Geçmişteki teşvikler yapıldığı zaman STK’lar, meslek odaları her zaman bu teşvikleri heyecanla karşılamışlardır. Ancak sonuç alınamadığı zaman ah vah ettiler. Yeni bir teşvik söz konusudur. Bunu iyi incelemek gerekiyor. Özellikle meslek odaları ve STK’lar görüşleri bu konuda en iyi ve açık şekilde söylemeleri gerekiyor. Teşvik çok sağlıklı ve verimli değerlendirilmelidir diye düşünüyorum.” İfadelerine yer verdi.

 

BAYNAL: AÇIKLAMALAR UMUTLARIMIZI ARTIRIYOR

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Kerem Baynal çağrının pratiğe dönüşmesiyle bölgede önemli gelişmelerin yaşanacağını aktardı. Başbakan Yıldırım'ın kenti son ziyaretinde Van'ın cazibe merkezi haline getirileceğini söylediğini aktaran Baynal, şunları söyledi: "Bölgemize olumlu katkı sağlayacak çağrıyı ayakta alkışlıyoruz. Cazibe merkezleri kapsamına alınan bölgeye yatırımların artacağına inanıyoruz. Son açıklamalarla bölgeye dair umutlarımız da artıyor. Son dönemlerde terörle anılan bölgemizde yatırım ve istihdam konularını konuşmaya başladık. Bu bizi sevindiriyor. Bunun devamının sağlanması ve kısa sürede bazı yatırımcıların bölgeye gelerek yatırım yapması gerekiyor. Buralar bakir bölgeler ve her türlü yatırımın yapılacağı yerler. Bu nedenle çağrıyı çok önemsiyor ve destekliyoruz. Yatırımların önünü açacağına inanıyoruz. Cazibe merkezi zaten insanların kendiliğinden gelerek yatırım yapacağı yerlerdir. Yatırımların önündeki engel ve bürokrasinin kaldırıldığı alanlardır. Bu sağlanırsa zaten yatırımcılar bölgeye yatırım yapmak için sıraya girecektir."

 

BİNER: YAPILAN ÇAĞRIYI ÖNEMSİYORUZ

Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkan Vekili Faruk Biner, yapılan çağrının yerini bulması gerektiğine vurgu yaptı. Böylesi hassas bir dönemde Başbakan Binali Yıldırım tarafından yapılan çağrıyı son derece önemli ve yerinde bulduklarını ifade eden Faruk Biner, “Tabi ki bu çalışmaların sürdürülebilir olması ve çağrının yerini bulması için yatırım kaynaklarının çok doğru bir şekilde değerlendirilmesi ve bölgelerin ihtiyaçlarına göre yatırımların yapılması gerekmektedir. Bizler bu çağrıyı çok önemsiyoruz. Bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması ülkemizin geleceği açısından da çok önemlidir. Ülke olarak yaşadığımız bu özel sorunlarımızı atlattıktan sonra bölgeler arası gelişmişlik farkı sorunu ile karşı karşıya kalmamak adına bu çağrı değerlendirilmelidir.

 

“SERMAYE HER ZAMAN GÜVENLİK İSTER”

Yapılan çağrının bölgede sevinç ve heyecanla karşılık bulduğunu aktaran Biner, “İl olarak konuya bakıldığında bölgenin en büyük kentlerinden biri olan Van, elbette ki Sayın Başbakan’ın bu anlamdaki yatırım çağrısını en çok önemseyen ve destekleyecek olan kent konumundadır. Bu çağrının yatırımcılarımızda karşılık bulması hem ülkemizin hem de bölgemizin geleceği açısından son derece olumlu neticeler doğuracaktır. Tabi şu hususu da unutmamak gerekir sermaye her zaman güvenli bir liman ister. Özellikle bölgede yaşanan çatışma sürecinin sonlandırılması durumunda yatırım anlamında bakir olan bölgemizde çok daha faydalı çalışmalar yapılabileceği kanısındayım” diye konuştu.

 

MEMDUHOĞLU: YATIRIMCIYA GÜVEN VERİLMELİDİR

Van Ticaret Borsası (VANTB) Başkanı Enver Memduhoğlu ise, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimini kınayarak, bu zor günlerin bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu. Memduhoğlu şunları söyledi: “Sayın Başbakanımızın Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde yapmış olduğu çağrıyı önemsiyor ve heyecan duyuyoruz. Bilindiği gibi 40 yıla yakın süre gelen çatışma ortamından dolayı bölgemizde yatırımların devamlılığı söz konusu olmamıştır. Bu nedenle bölgemizde yapılan yatırımların Türkiye’nin diğer bölgelerine nazaran yatırım koşullarının riski bir kat daha fazladır. Sermeyenin nazlı ve ürkek bir yapıya sahip olması münasebetiyle yatırımcılara güven verilmesi elzemdir.”

 

“BÖLGEMİZ YATIRIMA AÇ BİR BÖLGEDİR”

Bu bölgede her şeyden önce yatırımcılara güven ve huzur ortamının sağlanması gerektiğine işaret eden Memduhoğlu, “Bölgede yatırımların iyileştirilmesi ekonomide daha iyi neticeler alınmasına neden olacaktır. Bu anlamda devletimizin bölgeye taşıyacağı yatırımların alt yapısıyla destekliyor olması, yeni fon kaynaklarının açılması ve bankaların esnek koşullarla kredi talebinin oluşturması, istihdam oluşturulacak maliyetlerin devletler anlamında teşviklerle güçlendirilmesi son derece önemli adımlardır. Yapılacak olan yatırımın gelecekteki süreçte de devlet gözetiminde desteklenerek büyütülebilir olanaklar sağlanmalıdır. Bölgemiz yatırıma aç ve bakir bir bölge konumundadır. Bu ve buna benzer desteklerin tüm alanlarda olması talebinde de buluyor, bölgenin hassasiyetlerinin de göz önüne alınması gerektiğinin unutulmaması gerektiğini hatırlatmak isteriz.” İfadelerine yer verdi.


ŞEHRİVAN EKONOMİ: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

 

Editör: TE Bilisim