ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ/GÜLÜZAR ORUÇ- Van’da Van Alışveriş Festivali (Van Shopping Fest) heyecanı başladı. Bu yıl 5’incisi düzenlenecek olan festival öncesi kurumlar, paydaşlar festival çalışmalarını sürdürürken esnaflar da heyecanla o festivalin başlamasını bekliyor. Geçtiğimiz dört yılda İranlılar’ın kent ekonomisine can suyu olmasını sağlayan bir etkinliğe dönüşen festival için geri sayım yapılırken o festivalin startını veren Van Ticaret Sanayi Odası’ndan esnafa hassasiyet çağrısı geldi. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Van Valiliği’nin öncülüğünde DAKA, Van TSO, Büyükşehir Belediyesi gibi kuruluşların da desteği ile yapılacak olan festival için Vanlılar’a gelecek olan turistleri rahatsız etmeme çağrısı sürerken Şehrivan, o festivali Vanlılar’a sordu. Ekonomik olarak zor bir süreçten geçen kentin de ekonomik sıkıntılardan kurtuluş olarak gördüğü festivalle birlikte piyasada rahatlama beklenirken Şehrivan’a konuşan turizmci, esnaf ve vatandaş aynı görüşte birleşti: Bu festivalin kent için önemi büyük!

İlk 3 yıl Van TSo öncülüğünde, geçtiğimiz yıl ise Van Valiliği himayesinde 'İndirimli alışverişler ve eğlence için şimdi Van’da olmanın tam zamanı!' sloganıyla 4.’sü düzenlenen ‘Shopping Fest’ bu yıl yapılmasına az bir süre kala hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Bu yıl 5’incisi düzenlenecek olan festival için tüm Van dört gözle bekliyor. İran’daki Nevruz tatili dolayısıyla Van'a gelen İranlı turistlerin kentte uzun süre kalması ve ekonomiye katkı sağlaması amacıyla organize edilen festival 20 gün sürecek. Festivale sayılı günler kala tüm hazırlıklar sürerken Van’ın önemli turizm acente yetkilileri Şehrivan Gazetesi’ne konuştu. Turizmciler bu yıl düzenlenecek olan festivalin önemine ve Van ekonomisine sağladığı katkıya değinirken, geçtiğimiz yıllarda yapılan festivalin tanıtım noktasında daha iyi olması gerektiğini ve bu yılki festivalin daha iyi olacağını belirtti. Van TSO cephesinden de esnafa önemli çağrılar geldi

YEŞİLAĞAÇ: FESTİVALİ HERKES SAHİPLENMELİDİR

Shopping Fest’in kentte önemli bir değer kattığını vurgulayan Turizmci ve Van Otelciler Derneği (VANODER) Başkanı Reşat Yeşilağaç, “İran hükümeti tarafından çıkış harçlarının yükseltmesinden kaynaklı olarak, İranlı turist konusunda geçen yıla nazaran bir düşüş yaşadık. Bu düşüşü Shopping Fest ve buna benzer etkinliklerle turist sayısını arttırabiliriz. Fakat Shopping Fest düzenlerken sadece belli marka ve iş yeri ile sınırlandırmayı doğru bulmuyorum. Bu yıl düzenlenecek olan festival daha kapsamlı ve geniş alana yayılacak şekilde yapılması daha doğru olacaktır. Festival’den herkesin yararlanmasıyla birlikte kent ekonomisine ciddi katkılar sunacaktır. Festivali herkes sahiplenmelidir. Bu festivalin dışında sadece İran pazarı bağlı kalmak yerine Irak, Ermenistan, Azerbaycan ve iç turizme yönelmemiz ve önem vermemiz gerekiyor. Tek Pazar üzerinde kalmamız sıkıntıları beraberinde getiriyor. Bu festivale benzer birçok festival daha yıl bazına yayarak yapabiliriz. Bu yıl yapılacak festivalin daha farklı olacağını umut ediyorum. Bu yıl tanıtım açısından geçen yıllara nazaran daha iyi olacaktır. Fakat bize rakip olan bir il var; Erzurum, bu yıl gerçekleştirecekleri festivallerine 3-4 sanatçı getirecekleri söyleniyor. Kent olarak bizimde tanıtım açısından iyi olmamız gerekiyor.” diye konuştu.

BEYAZ: FESTİVAL KENTİN EKONOMİSİ CİDDİ KATKI SUNACAKTIR

Ülkede son dönemde yaşanan ekonomik daralma ile birlikte Van’da da yaşanan ekonomik daralmayı aşacak bir adım olarak gördüğünü dile getiren Turizmci Murat Beyaz, “Özellikle bölgemizde ve kentimizde ekonomik daralmayı ciddi anlamda hissettik. Bu yıl 5.’si düzenlenecek olan Shopping Fest, kentimize daha önceki yıllarda ekonomiye etkin bir katkı sunmuştur. Etkisini hissedileceğimiz bir etkinlik, bu yıl İran’dan turist akımı olacaktır. Turizmci olarak her sene olduğu gibi kentin ekonomisine ciddi bir hareketlilik katacaktır. Öyle umuyor ve öyle bekliyoruz. Çalışmalar yapıldı, artık sonucu bekliyoruz. Muhtemelen ayın 15’inde açılışı yapılacak. 5 Nisan tarihine kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek. Geçtiğimiz yıllardaki performansı yakalayabileceğimizi düşünüyorum.” dedi.

TUNÇDEMİR: BÖLGE VE VAN’A ÖNEMLİ KATKILARI OLACAKTIR

Bölge ve kent tanıtımı açısından önemli bir organizasyon olduğunu ifade eden Turizmci ve Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, “Bu yıl düzenlenecek olan Shopping Fest festivali kentte artılar katacaktır. Ama festivalin dışına çıkılamadıkça, güzel bir etkinlik ve tanıtım açısında kent adına önemlidir. Festival etkinlik ve tanıtımın dışına çıkmaması halinde desteklediğimizi buradan belirtmek isterim. Bu tür sosyal etkinlikler ekonomik olarak herkese fayda sağlayacaktır. Yapılacak festival bölge ve kentte ciddi bir katkı sunacaktır. Shopping Fest, bu yıl daha profesyonel ve tanıtımı daha iyi yapılması gerekiyor.” diye ifade etti.

VAN’DAKİ ESNAF SHOPPİNG FEST’İ NASIL DEĞERLENDİRİYOR

15 Mart - 29 Mart tarihleri arasında Van’da yapılacak olan ‘Shopping Fest 2019’ hazırlıkları devam ederken, Şehrivan Gazetesi olarak festival öncesi esnafın festival hakkında beklenti ve görüşlerini sizler için derledik. Van esnafı, bu yıl 5.’si düzenlenecek olan festivalin kent ekonomisine katkı sunacağını belirtirken, İran hükümeti tarafından yükseltilen çıkış harçları nedeniyle turist sayısında azalma olduğunu dile getirdi.

MİRZAOĞLU: PİYASA DA ARTIK İRANLI BULMAK FAZLASIYLA ZORLAŞTI

Shopping Fest’in düzenlenmesi kent ekonomisine katkı sunacağını ve harç konusuna değinen Nevzat Mirzaoğlu adlı esnaf, “Öncelikle bu harçların kaldırılması gerekiyor. Harçlar yükseltilmeden önce İranlıların Van esnafına büyük katkıları vardı. Harçların yükselmesiyle birlikte maalesef İranlıları göremiyoruz. Özellikle Van piyasası için konuşmak gerekirse, bu harçlar kaldırılırsa daha çok katkısı olur. İranlılar Nevroz bayramına çok önem gösteriyorlar. Nevroz bayramı ile gelen İranlılar Van esnafını büyük katkıları oluyor. Bu yıl festivalin yapılmasıyla birlikte harçlardan dolayı her sene gördüğümüz o yoğunluğu bu sene göremeyeceğiz. İranlı turistlerin geçen yıl bize büyük katkıları oldu. Onu kesinlikle göz ardı etmemiz lazım. Geçen yıl Nevroz ayında biz ciddi şekilde iş yaptık. Ama şuan artık o satışlar kesinlikle bitti. Piyasa da artık İranlı bulmak fazlasıyla zorlaştı. Festivale İranlılar gelmediği sürece bir anlam ifade etmiyor. Şuan ciddi anlamda ekonomik sıkıntıları gidereceklerini düşünmüyorum.” diye konuştu.

KESKİN: FESTİVAL HERKESE KATKI SAĞLAYACAKTIR

Geçen yıl düzenlenen Shopping Fest’ten beklentileri olduğunu ve beklentilerini karşılamadığını anımsatan Ömer Keskin adlı esnaf, “Bu yıl düzenlenecek festivalden umutluyuz. Bu yıl İranlıların hiç yararı olmadı önceki senelere nazaran, Festival ile birlikte ekonomik sıkıntılara yararı olacağını düşünüyorum. Kapıda ki ambargo kalkarsa, kapı girişi parası kalkarsa, harç olayı olmazsa daha iyi olur. Bu yılki festivalden beklentimiz, kapıda ki harç parası kalkarsa eğer bizim için çok daha iyi olur. Tüm esnafa karşı, yemekçisinden, giyimcisine kadar herkese bir katkısı olur.” dedi.

ÖZBEK: TANITIM EN BÜYÜK ETKEN

Shopping Fest’ten çok beklentileri olduğunu ifade eden Emrah Özbek adlı esnaf, “Bu sınırdaki kapı ücretinin artmasıyla İranlılar da baya bir azalma oldu. Ekonomik sıkıntılarda var. Bu harçların kaldırılmasını istiyoruz buna yönelik çalışmalar yapılmasını bekliyoruz. Festival’in yapılması halinde ülke genelinde Van’ın tanıtımı yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bölgemizde doğal güzelliklerimiz fazlasıyla çok var. İnsanlar bu konuda gerçekten bilinçli değiller. İnsanların bilinçlenmesi bizim için daha yararlı olur. Tanıtım bence en büyük etkenlerden bir tanesi olduğunu düşünüyorum.”

KAPAR: FESTİVAL VAN ADINA VERİMLİ OLACAKTIR

Festival’in yapılmasından dolayı memnun olduklarını dile getiren Nurettin Kapar adlı esnaf, “Festival’den çok memnunuz, nedeni ise müşteri talebidir, müşterinin gelmesi ekonomimiz açısından önemli katkılar sunmaktadır. Festival vesilesiyle gelecek olan İranlı turistler ticaretimizin yükselmesi sebebiyet verecektir. Mevcut ekonomik sıkıntılar festival ile gideceğini düşünüyorum. Yapılacak olan festivalin Van adına verimli olacağına inanıyorum.” diye konuştu.

AYDAN: EN BÜYÜK BEKLENTİMİZ İRANLI TURİSTLER

Festival’in yapılması halinde büyük katkıları olacağını ifade eden Onur Aydan adlı esnaf, “Festival dışında üzerinde durmamız gereken konu, giriş ücretleri yüksek olması ve esnafın fırsatçılık yapmasıdır. Konaklama yeri açısından eksiğimiz var, konaklamada yetersiz kalıyoruz. Bütün otellerde rezerve var, bir artı veya iki artı daireleri şuan günlük beş yüz liraya kira veriyorlar bunun için önemli ve yapıcı adımlar atılması gerekiyor. Burada Van esnafının İranlılara yönelik biraz daha dikkatli olması gerekiyor. Yerlilerden pek bir beklentimiz yok, en büyük beklentimiz İranlılar turistler diyebilirim. Şuan birçok esnaf İranlı yok diye kirasını bile ödeyemiyor. Otellerin kendilerinden bir şeyleri kısması lazım, kapı giriş vizeleri şuan çok pahalı harç dediğimiz olay fazlasıyla pahalı, yüksek olduğu için şu an gelemiyorlar. Bunlarda biraz daha düzelme olursa çok iyi bir festival olacağına inanıyorum.” dedi.

ACAR: FESTİVAL ARTI BİR DEĞER KATACAK AMA….

Ekonomini durgunluğundan dolayı festival ile birlikte bir artı sağlayacağını ifade eden Veli Acar adlı esnaf, “Ekonomide baya fazla bir durgunluk var. İranlıların gelişi bizim için bir artıdır ama şu dönemde değil, önceki dönemlerde daha iyiydi. Festivalin ne kadar etkisi olur bilemem ama kriz var sonuçta. Alışveriş festivali deyince insanlar o günlere özel indirimler yapar ve zaten de yapmak zorundayız. Yoksa ne kirayı çıkartabiliriz, ne de faturaları ve elemanlara para veremeyecek hale bile gelebiliriz. Bu konuda sıkıntı yaşarız. Festivalde de pek bir değişiklik olacağını da düşünmüyorum.” diye ifade etti.

MANTAŞ: İNŞALLAH BU YIL DAHA GÜZEL OLUR

Geçen yıl yapılan festivalin güzel olduğunu belirten Nadir Mantaş adlı esnaf, “Bu yıl düzenlenecek olan festival özellikle esnaf için büyük bir katkısı olacağını düşünüyorum. Zaten Van’ın ekonomisi İranlılar üzerinden dönüyor. Bu yıl festivalden güzel olumlu bir katkı bekliyoruz. İnşallah bu sene geçen yıl ki festivalden daha güzel olur.” dedi.

BİLGİ: FESTİVAL VAN İÇİN AVANTAJ OLUR

Piyasanın durgun olduğundan dolayı festivalden bir beklentileri olmadığını ifade eden Bayram Bilgi adlı esnaf, “İş yerimizde gün boyu oturduğumuzdan dolayı festivalden bir beklentimiz yok. İranlıların gelmesinin bizlere katkısı olacaktır. Ama bu şekilde krizin devam ettiği bir süreçte bizlere bir katkı sağlamayacaktır. Gönül ister piyasanın canlı olmasını, festivalin yapılması Van için büyük bir avantaj olacağını düşünüyorum.” dedi.

BAŞARAN: ESNAFA ÇOK KATKISI OLACAKTIR

Festival’in bu yıl tekrar yapılması kent adına yararlı olacağını ifade eden Muhammed Başaran adlı esnaf, “Van halkı için yararlı bu tür etkinlikler, çünkü hem bütçemiz kazanıyor, hem turistler geliyor. Esnafa çok katkısı olacak diye düşünüyorum. Esnafın turistler konusunda biraz da olsa indirim yapmaları gerekiyor. Bu yılki yapılacak olan Shopping Fest’ten beklentim tam olarak, Van halkı açısından çok iyi bir katkı sunacağını düşünüyorum. İnşallah hepimiz için çok yararlı olur.” dedi.”

VAN TSO’DAN FESTİVAL ÖNCESİ ESNAFA UYARI

Öte yandan Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Faruk Biner, Van’ın İranlı turistler için önemli bir şehir olduğunu, bunun korunması ve sürdürülebilmesi için tüm kent yaşayanlarının ortak çaba göstermesi gerektiğini ifade etti. 15 Mart - 29 Mart tarihleri arasında Van’da başlayacak olan Shopping Fest 2019 hazırları devam ediyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Faruk Biner, İran’da başlayacak Nevroz tatili ve Van’da başlayacak olan Shopping Fest 2019 nedeniyle yoğun bir İranlı turist beklediklerini söyledi.

ESNAFA HASSASİYET ÇAĞRISI

Biner, “Kentimiz İranlıların yoğun olarak tercih ettiği bir il. Bunun kıymetini bilmeliyiz. Son yıllarda İranlıların kent ekonomisine kazanımları hepimizin olumlu olarak kabul ettiği bir durumdur. Bu olumlu sürecin devam etmesi için, kentte yaşayan herkesin sorumluluk sahibi olması gerekir. Kapıköy Gümrük Kapısından başlayarak ilimizde bulundukları süre içinde özellikle esnaf ve tüccarımızın, otel yönetici ve çalışanlarımızın, restoran sahiplerinin, kısacası bu kentte bulunan herkesin gerekli hassasiyeti göstermesi gerekir. Bu ilimizin geleceği açısından oldukça önemlidir. Bu kent için İranlılar çok önemlidir. Bunun bilinciyle hareket etmeliyiz. Esnaf ve tüccarımız bu konuda gerekli hassasiyeti göstermelidir. Uygun fiyat ve kalite konusunda gerekli duyarlılığı göstermeliyiz. Ayrıca farklı bir ülkede oldukları için rahat hareket eden İranlı turistlere hoşgörülü ve iyi ev sahipliği yapmalıyız. Onlar esnaf ve tüccarımız için velinimettir. Bu durumu en iyi şekilde korumalıyız” ifadesini kullandı.

“FIRSATÇILARA PİRİM VERMEMELİYİZ”

Faruk Biner, İranlıların yoğun şekilde alışveriş yaptıklarına tanıklık ettiklerini de dile getirerek, “Fiyatların herkese aynı uygulanması gerekir. Bu konuda çifte standart müşteri memnuniyeti açısından sorun teşkil edeceği gibi, bizlere de zarar vermektedir. Bu konuda da gerekli duyarlılığı beklemekteyiz. Buraya gelen İranlılar, Van'ın aynı zamanda turizm elçileridir. Konuklarımıza burada ne kadar iyi ağırlayabilirsek, burada kalma sürelerini o kadar uzatmış olacağız. Fırsatçılara pirim vermemeliyiz. Çünkü aldatılan bir turist bile kentimiz ekonomisine zarar verecektir. Bu çerçevede kentin tüm dinamiklerinin bu konuda işbirliği yapmasını, gerekli duyarlılığı göstermesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim