Son dönemlerin en hareketli kurumlarından birisi olan Milli Eğitim Müdürlüğü, şu sıralar göreve iade edilen öğretmenlerle gündeme geliyor. Önce FETÖ ardından da Eğitim-Sen ile alakalı görevden alınmaların yaşandığı Milli Eğitim camiasında Van’da görevden alınan 733 kişiden 700 civarında öğretmenin geri dönmesinin sevinci yaşanıyor. Fakat Van’ın eğitim alanındaki sorunları sadece öğretmenlerin geri dönmesiyle bitmiyor. Van’da gerek ilçe ve köylerdeki eğitim kalitesinde ve öğretmen sayısında, gerek okul binalarının yeterliliğinde, gerek okula devam etme ve taşımada gerekse de eğitim alanındaki başarılarda ciddi sorunlar yaşanıyor. Kent eğitim alanında Türkiye’nin son 10 ili arasında yer almaktan kurtulamıyor. İşte böyle bir süreçte kent eğitiminde önemli değişim ve dönüşümlerin ismi olan İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin Şehrivan’a konuştu. Van’ın eğitim alanındaki sorunlarını da nedenlerini de değerlendiren Kırekin, kentin başarı sıralamasında 70’li sıralardan kurtulması için çok çalıştıklarını belirtirken bunun kentteki diğer alanlardaki sıralamalara paralel olarak oluşan bir sıralama olduğuna değindi. Kırekin, bu noktada eğitim kurumlarına yönelik saldırıları da hatırlatarak; “Geçen seneden bu yana 40 civarında okulumuza bu yönlü girişimler oldu. Belki maddi olarak çok zarar olmasa da bizi üzen şey davranıştır. Okular yeniden onarılır ama yakılan yıkılan o gönül yarası geçmiyor. Dert o aslında.” Dedi.

 

 

KIREKİN: 700 CİVARINDA ÖĞRETMENİMİZ GÖREVE GERİ İADE EDİLDİ

Van’da yıllardan bu yana bölgenin en büyük sorunlarından biri olarak görünen eğitim sorununu, eğitimde yaşanan sorunların çözümü noktasında yapılması gerekenlerin ne olduğu, düzenlenen operasyonlar sonucu açığa alınan öğretmenleri gibi konuları eğitimin en önemli aktörü olan Van Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin ile konuştuk. Kırekin, Şehrivan’a yaptığı açıklamada eğitim alanında yaşanan sorunları kamuoyu ile paylaştı. Öğrenmen açığına dair açıklamalarda bulunan Kırekin, FETÖ ve PKK örgütüne yönelik yapılan operasyonlar kapsamında bazı öğretmenlerin açığa alındığını belirterek, “Öncelikle FETÖ’den dolayı ardından da Eğitim-Sen’den 733 öğretmen açığı alındı. Toplamda bin 400 civarında öğretmen açığa alındı Van’da. Bunların içerisinde yaklaşık 350 kişi ihraç edildi. Daha sonra ise yapılan incelemelerin ardında 700 civarında öğretmenimiz göreve geri iade edildi. Eğitim-Sen’den dolayı şu anda 60-70 öğretmenin dosyası bakanlıkta değerlendiriliyor.” Dedi.

 

“İLÇELERİMİZDE ÜCRETLİ ÖĞRETMEN PROFİLİ OLDUKÇA DÜŞÜKTÜR”

Sene başından açığa alınanlarla birlikte toplamda 4 bin 500 öğretmen açığının yaşandığını kaydeden Kırekin, “Bu büyük bir rakam. Bu yıla özgü bir durumdu. Eğitimde aksamaların yaşanmaması için hemen ücretli öğretmenlerin alımı için çalışma yapıldı. Yapılan mülakatların ardından öğretmen açığının olduğu okullara ücretli öğretmenler görevlendirildi. Açığımız daha sonra kapatıldı. Ancak sizde takdir ederseniz ücretli öğretmenle kadrolu öğretmen arasında nitelik farkı var. İstediğimiz düzeyde maalesef ücretli öğretmen niteliğine sahip değiliz. Belki merkez ilçelerimizde bu sorun çok fazla karşımıza çıkmaz ama merkeze uzak Çaldıran, Başkale gibi ilçelerimizde ücretli öğretmen profili oldukça düşüktür. Bazen iki yıllık mezunlar bile ücretli öğretmen olabiliyor. Şu an bakıldığında bizim öğretmen açığımız bin civarında. Bu açığı ücretli öğretmenlerle kapattık üstelik nitelikli ücretli öğretmenlerle kapattık.” Diye belirtti.  Son açığa alımların geri iadesi ile birlikte Van’da öğretmen açının neredeyse kapatıldığına dikkat çeken Kırekin, “Bizim kadrolu öğretmen doluluk oranımız yüzde seksen. Bu az bir oran değil. Sadece sınıf öğretmenleri alanında bine yakın bir öğretmen açığımız var. O giderilmiş olsaydı eğitimde sorun yaşamayacaktık.” Dedi.  

 

 

KIREKİN: İLÇELERİMİZDE OKUL ARSASI BULAMIYORUZ

Van’da okul eksikliğinin yaşanıp yaşanmadığı konusuna açıklık getiren Kırekin, şu an Van’da bin 365 okulun olduğunu dile getirdi. Kırekin şöyle konuştu: “İlkokul, ortaokul ve liselerle birlikte toplam sayımız bu. Biz özellikle başbakanımızın ifade ettiği gibi normal eğitime geçmek için baya bir yeni okula ve yeni dersliğe ihtiyacımız var. Normal eğitim için 2019 yılına kadar geçişin olması lazım. Her okul ayrı olacak. Ve aynı zamanda okullarda normal eğitim olacak. Yani tam gün süreyle eğitim verilecek. Sabah saat sekiz otuzda eğitim başlayacak, öğle arası olacak sonra yine eğitim saat 3’e 4’e kadar sürecek. Bu anlamda şuanda çok fazla dersliğe ihtiyacımız var. Ama bu ihtiyacı karşılamak için arsa sorunu yaşıyoruz. Arsa sorunu yüzünden bu sorunu gideremiyoruz. Özellikle İpekyolu, Edremit ve Tuşba ilçelerimizde okul arsası bulamıyoruz.”

 

“ARSAYA İHTİYACIMIZ VAR”

Arsa olmadığından kaynaklı okulun nereye yapılacağı konusunda da sorun yaşadıklarını ifade eden Kırekin, “Arsa olmazsa okul nereye yapılacak. Bakanlık size ödenek gönderecek ama arsa bulunmadığında bu ödenek geri gidecek haliyle. Biz il olarak seferber olduk. Sayın valimize durumu arz ettik. Sayın valimiz durumu ele aldı. Kamuya ait diğer alanların eğitim tesisi olması için büyük bir çaba sarf ediyoruz. Bakanlıkta bununla ilgileniyor. Belediyelerin, köy hizmetlerin, karayollarının ve diğer kuruluşların arsalarının eğitim tesisi olması için çaba sarf ediyoruz. Bu anlamda bağışçılara da ihtiyacımız var. Arsa bağışçısına, hibeciye ve diğer toplum kesimlerinin de eğitim tesisi için bize destek vermelerini bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

KIREKİN: ARSA İSTİYORUZ ARSA VERİLMİYOR

Özellikle hala ücra ilçelerde bazı okullarda eğitim konteynerde verildiği konusuna değinen Kırekin, eğitimin konteynerde verildiği konusunda çok büyük bir sıkıntının olmadığını belirtti. Bu sıkıntının en son Van Merkezde bir okulda yaşandığını ifade eden Kırekin, “Edremit’te Yardım Sevenler Anadolu lisesi depremde zarar gördü ve prefabrikte eğitim görülüyordu. Prefabriği kaldırdık ve onları yeni bir okula taşıdık. FETÖ’den almış olduğumuz Serhat Anadolu Lisesinin yerine taşıdık onları. Çok şık ve güzel bir yere taşıdık. Onların yerini ise ihaleye çıkardık ve bu sene okul yapacağız oraya. Gürpınar’da böyle bir sorun vardı. Orada prefabrik bir derslik yaptık. Onun nedeni ise arsadan dolayı. Arsa olsaydı oraya çok şık bir okul yapacaktık. Ama arsa sorunu olunca hal böyle oluyor. Arsa istiyoruz arsa verilmiyor. En büyük sorunumuz arsa sorunu. Yoksa bir köyde okul yapmak çok zor değil. Biz yılda bin derslik yapıyoruz yoksa üstesinden gelinmeyecek bir iş değil. Bununda bilinmesi lazım. Tek sorun arsa.” İfadelerine yer verdi.  

 

ÇALDIRAN’DAKİ SÜREÇ…

Çaldıran’da öğrencilerin yaşadığı taşıma sorununa dikkat çeken Kırekin, sorunun taşıma ihalesinin yapılmamasından kaynaklandığına vurgu yaptı. Kırekin, “Şu an mahkemelik. İhale süreci mahkemelik ama biz tedbir aldık. Hangi şartlar altında olursa olsun o taşıma yapılacak dedik ve şu an taşıma yapılıyor. Talihsiz bir süreçti ama çok şükür çözüldü.” Dedi.  

 

 

“VAN’A BİN 800 TANE SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATANDI”

Bu yıl başlayan sözleşmeli öğretmenliğe dair konuşan Kırekin, sözleşmeli öğretmenliğin özellikle bölge bazında eğitime çok büyük bir katkısı olduğunu belirtti. Kırekin, “Sözleşmeli öğretmenlerin yerleri değişmeyecek. 5 yıl boyunca kalıcı olmak zorundalar. İlimize de bin 800 tane sözleşmeli öğretmen atandı bu yıl. Bunlar sözleşmeli gereği atandıkları en ücra köyden tutun en merkezi yere kadar 5 yıl kalmak zorundalar. Tayin talebinde bulunamayacaklar 5 yıl boyunca. 5 yıldan sonra da isterlerse bir yıl daha çalışıp kadroya geçebilirler. Öğretmen sorunumuzu kalıcı bir şekilde çözüyor aslında sözleşmeli öğretmenlik. Bu sistem devam ettiği müddetçe biz en ücra okullarımızda da öğretmen bulabileceğiz. Güzel bir uygulama.” Diye belirtti.  

 

KIREKİN: AKADEMİK BAŞARIMIZIN DAHA İYİ YERLERE GELMESİ İÇİN YOĞUN MESAİ HARCIYORUZ

Van’ın eğitim sıralamasının sürekli 75’lerde 76’larda olmasına dair konuşan Kırekin, “Bu sayının düşmesi için çok çaba sarf ediyoruz. İldeki bütün aktörler Sayın milletvekilimiz Beşir Atalay’ın başkanlığında, Sayın Burhan Kayatürk’ün katılımıyla, Sayın Valimizin iştiraki ile gerçekleştirilen güçbirliği platformunun en önemli başlıklarından bir tanesi de eğitim oldu. Eğitim konusu bütün ilçelerde yapılan toplantılarda neredeyse birinci sorun olarak karşımıza çıktı. Sorunlar ele alındı. Sorunlar üzerinde çalışılıyor. Tabi ki akademik başarımızın daha iyi yerlere gelmesi için çok yoğun bir mesai harcıyoruz. Üniversitemizin işbirliğinde, DAKA’nın işbirliğinde bulunarak çaba sarf ediyoruz. Ama şunun da bilinmesi lazım. Bir memleketin eğitim göstergeleri, ekonomi göstergeleri, milli gelir göstergeleri, iktisadi kalkışı, yaşam standartları bir biri ile paraleldir. Birbirine eşdeğerdir.

 

 

EĞİTİMDE NEDEN 70’LERDEYİZ?

“Ekonomide 70’lerdeyiz, kişi başına düşen milli gelirde de ve eğitimde de öyleyiz. Bir memleketin o göstergeleri ne ise eğitim, sağlık göstergeleri de buna eşdeğerdir. Fakir, işsizlerle dolu, esnafı ve tüccarın memleketi terk edip gidip başka yerlere yatırım yapıyorsa, memleketin ekonomik göstergeleri 77’lerdeyse eğitiminde bu sıralarda olması çok normaldir. Bunu 60’lara, 50’lere çekmek için çok uğraşıyoruz. Çok çaba sarf ediyoruz. Ama şunu da bilmek lazım. Yılbaşında 4-5 bin öğretmen açığı ile eğitime başlarsanız ya da diğer sorunlarla boğuşursanız tabi ki bu sıralama böyle olur. Değiştirmek için uğraşıyoruz. Van’da TEOG sınavında geçen yıla göre başarı elde edildiğini kaydeden Kırekin şöyle konuştu: “Biz 70’lerden indik. Ama ne kadar kalıcı olacağız bilemeyiz. Bu yıl TEOG’da 4 puan yükselme gösterdik. Geçen sene 48 iken bu yıl 53’e çıkmışız puanda. Biz ilerliyoruz ama rakiplerimizde ilerliyor.”  

 

“BU SORUNU EĞİTİMLE ÇÖZECEĞİZ”

Son bir yıl içerisinde çok sayıda okulun yakıldığını ve onlarcasının da talan edildiğini belirten Kırekin, “Geçen yıldan bu yana başta hırsızlık olmak üzere, yağma, talan etme, yakma gibi birçok olay yaşandı. Geçtiğimiz hafta Edremit’te bir okulumuza girdiler. 7 sınıfımızın dersliğini kırıp döktüler. 7 sınıfın bilgisayarını çaldılar. Yağmalayıp talan ettiler hatta. Çalmayla kalmayıp talan ediyorlar. Bu resme terörizmdir. Buna benzer vakaları biz sık sık yaşıyoruz. Geçen seneden bu yana 40 civarında okulumuza bu yönlü girişimler oldu. Belki maddi olarak çok zarar olmasa da bizi üzen şey davranıştır. Okular yeniden onarılır ama yakılan yıkılan o gönül yarası geçmiyor. Dert o aslında. Neden eğitim kurumları hedef alınır ki. Bu sorgulanması gereken bir sorun. Biz inşallah bu sorunu eğitimle çözeceğiz. Eğitimde kişinin düzgün karaktere sahip bir şekilde yetiştirilmesi bizim için önemlidir.” İfadelerine yer verdi.  

 

 

KIREKİN: EĞİTİM SEVİYEMİZİ YÜKSELTECEĞİZ

Kırekin son olarak şu ifadeleri kullandı: “STK’larla, belediyelerle ve diğer aktörlerle, Üniversiteyle, DAKA ile çok yoğun bir şekilde iş birliği protokolleri imzalıyoruz. Her yönü ile işbirliği halindeyiz. Eğitimin kalitesini artırmak için bütün paydaşları sürecin içine katıyoruz. Basın, kamuoyu bizim için çok önemli. İnşallah eğitim seviyemizi yükselteceğiz. Ve bunun için çabalıyoruz.” 


ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim