16 Nisan’da yapılacak olan Anayasa Değişikliği referandumu için nefesler tutuldu. Alanda tam saha bir çalışma yapılırken Van da yarın Türkiye’nin en üst düzey iki ismini ağırlıyor. Van’da yapılacak olan mitinge katılmak üzere gelecek olan Cumhurbaşakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın mitingi Van nabzının ölçülmesi anlamında büyük önem taşıyor. Böylesi önemli bir ziyaret öncesi Van’ın dinamikleri de 3 acil sorunu bu büyük ziyarette hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakan’ın görmesini ve duymasını istiyor. Ekonomi Konseyi’nin toplanarak bir çok konu arasında gündemine aldığı 3 başlık Vergi Terkini, Kuzey Vangölü Demiryolu Hattı ve Vangölü Koruma Kanunu’nun çıkarılması. Ne borcu terkin edilen ne de mücbir sebebi sona eren Van bu konuda bir müjde beklerken son haftalarda bir çok bölge iline müjdesi verilen demiryolu projeleri konusunda da planlarda yer almayı bekliyor. Her geçen gün kirlenen Van Gölü konusunda da büyük bir seferberlik kurtuluş için tek şart. Ekonomi patronlarının dile getirdiği bu konularda gözler Van’a gelecek liderlerin konuşacaklarına çevrildi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın Van Ziyareti öncesinde bir araya gelen Van Ekonomi Konseyi Bileşenleri 14 oda, borsa ve derneğin katılımıyla bir rapor hazırladı. Yapılan toplantının ardından yapılan açıklamada toplantı ile ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: “Van Ekonomi Konseyi Dönem Başkanlığını yürüten Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın çağrısı ile bir araya gelen Ekonomi Konsey üyeleri kentin kronik sorunlarını Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ulaştırmak üzere 3 gündem maddesini görüştü. Toplantı sonunda ortak kararla aşağıda belirtilen sorunları Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dikkatine arz etme kararı alındı.”

 

 

OLMAZSA OLMAZ VERGİ TERKİNİ!

Konseyde yapılan görüşmelerde şu konu başlıkları ön plana çıktı: “2011 yılında meydana gelen iki yıkıcı deprem nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilmesinin ardından 6 yıldan bu yana biriken Vergi Borçlarının terkin edilmesi, Van Ekonomisi açısından çok önemli bir durumdur. Biriken Vergi Borçları ve Mücbir Sebep Halinin devam etmesi nedeniyle kentte bulunan vergi mükelleflerinin mağduriyetleri devam ederken, bu durum kent ekonomisini olumsuz etkilemektedir. Aynı Zamanda Yatırım ortamını olumsuz etkileyen bu mücbir sebep halinin sonlandırılmasını, Biriken Gelir ve Kurumlar Vergilerinin kısmı terkini ile uzun vadede tahsilâtın sağlanması talep edildi. (Belediyelere Uygulanan 144 ay vadenin uygulanması)

 

VAN KUZEY VANGÖLÜ DEMİRYOLU HATTI İSTİYOR!

Sınır İli olan Van’ın Dış Ticarette en önemli ulaşım yolu Türkiye – İran demiryolu hattıdır. Buna istinaden Van – Tatvan Feribotlarının yetersiz olması, zaman kaybı, navlun maliyetlerinin yüksek olması özellikle dış ticaret açısından olumsuzluklar doğurmaktadır. Bu nedenle Vangölü Kuzey Demiryolu Hattı’nın acilen yatırım programına alınması ve projenin bitirilmesi bölgemiz ekonomisine büyük ivme kazandıracaktır. Projenin tamamlanması ile ülkemizin batısı ile demiryolu hattı güçlendirilmiş olacak. Ayrıca Dış Ticaret açısından da büyük katma değer sağlayacaktır.

 

 

VANGÖLÜ KORUMA KANUNUNUN ÇIKARILMASI

 Bir dünya değeri olan Van Gölü maalesef her türlü çevresel tehdit ile karşı karşıyadır. Bu tehditler Vangölü’ne büyük zarar verdiği gibi, bölgenin ekosistemini de olumsuz etkilemektedir. Bir dünya değeri olan Van Gölü’nün çevresel etkilerden korunması için Vangölü Korumu Kanunu çıkarılarak, Gölün koruması garanti altına alınacaktır. Gölün kurtarılmasına yönelik projelerin geliştirilmesi ile Van Gölü hak ettiği değeri görecektir.”

 

Van TSO’nun dönem başkanlığını yaptığı Ekonomi Konseyi toplantısına şu kuruluşlar katıldı: “Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Ticaret Borsası, Van Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği, Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Van İŞGEM,        Van Ziraat Odası, Van Genç İşadamları Derneği, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası, Van Sanayici ve İş Adamları Derneği, TÜMSİAD VAN, MÜSİAD VAN, Van TEKNOKENT A.Ş., Van Perakendeciler Derneği.

 

Editör: TE Bilisim