ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ- Yaklaşık iki yıllık bir çalışmanın ürünü olan Kapıköy Sınır Kapısı’nın modernizasyonu hem Kapıköy’e hem de kente büyük değer kattı. Yıllardır derme çatma yapılarda faaliyet gösteren Gümrük Kapısı modernizasyonla birlikte müthiş bir görünüme kavuştu. Faaliyet başlayan ve resmi açılış için gün sayan Kapıköy Nevruz öncesi yoğun çalışma temposunu sürdürürken, Kapıköy’ü ziyaret eden Van Ekonomi Konseyi önemli talepleri dile getirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 70 bin metrekarelik alanda inşa edilen ve Türkiye'nin en modern gümrük kapılarından biri olarak kabul görülen Kapıköy Gümrük Kapısının modernizasyon çalışmaları tamamlanarak hizmete açıldı. Yaklaşık 100 milyon liraya mal olan sınır kapısında İranlı turistler Türkiye’ye yoğun bir şekilde giriş yapmaya başlarken, transit tır geçişleri de sağlanmaya başlandı. Yapılan çalışmalarla ilgili gümrük kapısında incelemelerde bulunan Van Ekonomi Konseyi Bileşenleri, Kapıköy Gümrük Kapısının çalışma saatleri yeniden düzenlenerek, 7/24 çalışma esasına göre bir mesai düzenlenmesinin yapılması gerektiği talebinde bulundu.

KAPIKÖY’DE YAŞANAN SORUNLAR ELE ALINDI

Kapıköy Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulunan Ekonomi Konseyi, Şehrivan Gazetesi’nin gündeme taşıdığı ve İran İslam Cumhuriyeti tarafından ithalat kotası sınırlaması ve STM alanı ile ilgili yaşanan problemleri ele aldı. İran hükümeti tarafından sınırlama getirilen ithalat kotası ve tır geçişlerine izin vermemesinden dolayı yaşanan mağduriyetleri gidermek adına Ekonomi Konseyi, sınır kapısında mükellefler ve tır şoförleriyle bir araya geldi. Mükellefler ve tır şoförleri, İran’ın ithalat kota sınırlaması nedeniyle tır geçişlerine izin verilmediği, STM alanın daraltılması ve Türkiye tarafında sosyal tesis eksikliği ile ilgili problemler yaşadıklarını dile getirdi. Ekonomi Konseyi ise, yaşanan sorunların giderilmesi adına gerekli adımları atacaklarının altını çizdi.

BAYDAR: İRAN TARAFI YETERSİZ KALIYOR

Kapıköy Gümrük Kapısı’nın 70 bin metrekare arazi üzerine kurulu, bir ana bina ve 6 tane de bloktan oluşan bir ticari işletme olduğunu dile getiren Gümrük Ticaret İşletme Bölge Müdürü Türkmen Baydar ise, “Gümrük kapımız 3 giriş ve 3 çıkış olmak üzere toplam 6 peronda hizmet vermektedir. Ayrıca ana bina içerisinde 8 tane de polis peronu hizmet vermektedir. Kapıköy Gümrük Kapısı şu an Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan sınır kapıları arasında en modern tasarıma sahip olanıdır. Şu anda TIR trafiğine açık transite hizmet vermektedir. Ancak karşı tarafımızdaki ülke olan İran, bu konuda yetersiz kaldığından dolayı tam anlamıyla işlevini görememektedir” şeklinde konuştu.

ASLAN: KONSEY OLARAK YERİNDE İNCELEMEK İÇİN SINIRDAYIZ

Kapıköy Sınır Kapısı’nın modernizasyon, inşaatı, yapım ve işleyişi hakkında bilgi edinmek üzere sınırda bulunduklarını ifade eden Van Ekonomi Konseyi bileşenleri adına dönem başkanı (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, Bölgeler arası kalkınmışlık farklılıklarını gidermek ve sınır komşuları ile ekonomik ilişkileri geliştirmeye yönelik çeşitli uygulamalar yapıldığını ifade etti. Aslan, Bunlardan biri de sınır ticaretidir. Sınır ticareti, Sınır illerinden ve bölgelerinde yaşayanların ekonomik refahının gelişimine katkı sağlamak ve istihdam yaratmaktır. Artık dünyada ekonomik rekabet ve bütünleşme hız kazanmıştır. Önümüzdeki süreç bizlere şunu gösteriyor büyük ve güçlü devletler alan hâkimiyetlerini ve bölgesel üstünlüklerini askeri güçle değil de ekonomik ve ticaret üzerinde sağlamaya çalışacaklardır.” dedi.

ASLAN’DAN SINIR TİCARETİ’NDE SERBEST BÖLGE VURGUSU

Bölgesel ekonomik entegrasyonlar açısında ticaret önemli bir araç olduğunu vurgulayan Aslan, “Uluslararası ticaret, ülkeler arasında serbest bölgelerle, ekonomik işbirliği ve tercihli ticaret şeklinde olabilmektedir. Bunlardan biri de sınır ticaretidir. Sınır ticareti iki açıdan etkili olan bir ticaret şeklidir. Birincisi ulusal, ikincisi uluslararası alandaki etkisidir. Ülkemizin konum özelliklerine bağlı olarak birçok alanda bölgesel veya küresel güç niteliğinde olmasından, komşuları ile olan etkileşim belirleyici olabilmektedir. Çünkü ülkemizin yer aldığı bölgenin tarihi, kültür, enerji ve doğal kaynaklar açısından jeopolitik ve jeostratejik bir öneme sahiptir. Bu nedenle bölgede küresel mücadelelerin yaşandığı alanların başında gelmektedir. Gelişmişlik farklılıklarının giderilmesi bölgeler arası ve iller arası kalkınmışlık farklılıklarının giderilmesi anlamında sınır ticareti, sınır illeri başta olmak üzere ülkemizin kalkınmasında etkilemektedir. Sınır ticareti bölgesel olarak istihdam, pazar, kolay ve ucuz yoldan mal ve hizmete ulaşma, sosyo-kültürel ve mekânsal gelişim açısından ciddi bir etkiye sahiptir.” diye ifade etti.

ASLAN: HEPİMİZİN ÜZERİNE DÜŞEN VAZİFELERİ VARDIR

Aslan, Kapıköy Sınır Kapısı’nın 61 bin metrekare alan üzerinde kurulduğunu belirten Aslan, “7 Ekim 1971 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile yalnızca demir yolu hudut kapısı olarak faaliyete başlamıştır. 2011 yılı Nisan ayında araç ve yolcu trafiğine açılmıştır. 2016 yılında yeniden bir inşa ve modernizasyon sürecine giren Kapıköy Gümrük kapımız, 2019 yılı şubat ayında yapım sürecini tamamlayarak faaliyete geçmiştir. Ulusal ve uluslararası ticaretin ve rekabetin daha da önem arz ettiği bir dönemde, büyük çabalar ve emekler sonucu modernize edilen gümrük kapımızı daha aktif ve ekonomik çalıştırmak için hepimizin üzerimize düşen vazifeleri vardır.” dedi.

ASLAN: İRAN’DAN TALEBİMİZ ‘FİZİKİ MEKÂNLARI DÜZELTMELİDİRLER’

Siyasetçileriyle, milletvekilleriyle, bürokratlarıyla ve sivil toplum örgütleriyle birlikte işbirliği içinde Kapıköy Sınır Kapısı’nın statü kazanılması için mesai harcamaları gerektiğininim altını çizen Aslan, “Eğer bizler gümrük kapımıza uluslararası statü kazandırırsak ilimiz ciddi bir lojistik üs haline gelir. Gümrük Kapımızın tam işlerlik kazanabilmesi için İran İslam Cumhuriyetinden talebimiz; kendi tarafını misafirlerimizin rahat, konforlu, güvenli ve zaman israfı yaşamadan seyahat edebilmeleri için aynı derecede hassasiyet göstermelidir. Kendi taraflarındaki fiziki mekânları düzeltmelidirler. Geçişlerin güvenli ve rahat olması için çalışma esaslarına dikkat etmelidirler. Misafirlerin geçiş güzergâhlarındaki ana ve ara yollar uluslararası standartlara ulaştırılmalıdır.” dedi.

“TALEBİMİZ SINIR TİCARETİNİN KAPSAMI GENİŞLETİLMELİDİR”

Aslan son olarak sözlerini şöyle sürdürdü: Aslan, “Ülkemize seyahat eden misafirlerden alınan ve geçiş sayısına göre kademeli bir şekilde artan geçiş harçları ya tamamen kaldırılmalı ya da minimize edilmelidir. Hem Hükümetimizden hem İran Hükümetinden talebimiz sınır ticaretinin kapsamı genişletilmelidir. Ürün yelpazesi ve ürün portföyü artırılmalıdır. İlin ve bölgenin ihtiyaçları ve batılı devletlerin İran’a karşı uyguladıkları ambargo göz önünde bulundurularak bir sınır ya da bir takas ticareti planlanmalıdır. Gümrük kapımızdan hem İran’a hem de ülkemize giriş ve çıkış yapan misafirlere bir kota belirlenerek, parasal bir meblağ belirlenerek yanlarına aldıkları eşyalara bir gümrük muafiyeti getirilmelidir.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim