Van TSO Başkanı Necdet Takva, KOSGEB Başkan Yardımcısına Van’ın ekonomik anlamda daha iyi yerlere gelmesi için 3 ana maddelik bir çağrıda bulundu. Takva 3 ana maddeyi; acil destek kredisi, KOSGEB’in bölgede daha da güçlenmesi ve kredilerin bölgesel olarak verilmesi olarak açıkladı.

 

KOBİGEL-2 toplantısında konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van’daki işletmelerin daha iyi yerlere gelmesi için 3 ana başlığı, KOSGEB Başkan Yardımcısı Süleyman İslamoğlu’na sundu. 3 ana başlıkta yer alan çalışmalar ile Van’ın bölgesel gelişmişlikte daha ileriye gideceğine dikkat çeken Takva 3 ana maddeyi; acil destek kredisi, KOSGEB’in bölgede daha da güçlenmesi ve kredilerin bölgesel olarak verilmesi olarak açıkladı. Bu başlıktaki maddeleri daha öncede dile getirdiklerini ifade eden Takva bunun kabul gördüğünü söyledi.

 

VARAN1: ACİL DESTEK KREDİSİ VERİLMELİ

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Van TSO Başkanı Necdet Takva şunları söyledi: “Malumunuz 2011 yılında biz iki yıkıcı deprem yaşadık. Sayın başkan Van için 420 milyon liranın Van için harcandığını söyledi ama bunun 360 milyonu deprem döneminde işletmelerimize acil destek kredileri adıyla aktarılan kaynaktı. O dönemde aktarılan bu kaynaklar çok önemliydi. O kaynak insanların yaşamsal faaliyetlerini sağlamasına katkı sağlamıştı. Biz o desteğe benzer bir desteğin Van özelinden hayata geçirilmesini sayın başkandan talep ediyoruz. Buna ihtiyacımız var. KOSGEB dışında KOBİ’leri çok destekleyen farklı yerler yok. Bakanlıkların farklı yerleri destekledikleri doğrudur ancak bunun dışında destekler yok. O dönemdeki destek çok önemliydi. İki yıl ödemesiz olarak verilmişti Van halen başarılı bir şekilde ödedi. Benzer bir destek burada verilmelidir. Türkiye’nin en borçlu kentiyiz. Özellikle bu afet konutlarının yaratmış olduğu borç yükü bununla beraber banklardan alınan krediler ve KOSGEB’i sağladığı kredileri geri ödemeleri ile birlikte bizim işletmelerimizi borçlandırmış olarak gösteriyor. Bu anlamda bir acil destek kredisinin küçük işletmelere minimum 50 bin lira ve daha üzerinde bir çalışmanın olduğuna ihtiyacımız var.”

 

VARAN2: KOSGEB BÖLGEDE GÜÇLENDİRİLMELİ

KOSGEB’i bölgede daha güçlü hale getirilmesi gerektiğini ifade ede Takva, “Türkiye bir takım siyasal sorunları olan, demokrasi de istediği düzeyde performans sergilemeye çalışan bir ülkedir. Biz bütün bunları çözsek bile bölgeler arasındaki ekonomik gelişmişlik farkının Türkiye’nin gelecek 20-30 yılının bloke edecek bir sorun olduğunu her platformda dile getiriyoruz. Gayri hasıladan bir Vanlının aldığı pay ile Marmara Bölgesinde parayı alan bir vatandaşın üretmiş olduğu katma değer arasında ciddi bir fark var. En gelişmiş bölge ile en az gelişmiş bölge arasında böyle bir fark var. Tüm bunların yanı sıra uçuruma giden ekonomi içinde ayrıca bir akla ihtiyacımız var. Bunun için en önemli şeyde KOSGEB’i bölgede daha güçlü olması gerekiyor. Bunun için Ankara’da daha fazla tartışılması gerekiyor.” Dedi.

 

VARAN3: YEREL DESTEKLER YAPILMALI

KOSGEB desteklerinin yerelleştirilmesi gerekiyor. KOBİGEL’in birinci çağrısında özellikle geleneksel üretimin desteklenmesi konusunda talebin bizimde taleplerimiz ile örtüştüğünü ifade etmiştik. Van’daki bir KOBİ ile Bursa’daki bir KOBİ’nin rekabet içinde olamayacağını söylemiştik. Dolayısıyla bir genel teklif içerisinde bizim Van’daki işletmelerimizi kabul edilebilir bir projeye ulaştırmamız mümkün de değil. Bu da genel merkez düzeyinde kabul gördü. İkincil bir değerlendirme ile bizimde işletmecilerimizin başvurabilecekleri bir rekabet oramı hazırlandı. Bu çerçevede bundan sonraki teklif çağrılarında bölgesel özellikler, potansiyel göz önüne alınarak teklifler yapılmalıdır. Bu anlamda KOSGEB destekleri açıklanırken daha yerel alanlarda çalışmalar öncelik almalıdır. Böyle olmadığı takdirde biz diğer illerin KOBİ’leri ile yarışamayız. Bu 3 önemli ana başlığı da sizlerin huzurunuzda dile getirdik. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim