1 Nisan günü başlatılacak olan Van-Erivan uçak seferiyle ilgili bir basın açıklaması yapan ASİMDER Başkanı Göksel Gülbey, Türk Hava Yolları ve Ulaştırma Bakanlığı yetkililerine Ermenistan’la ilgili alınacak kararlarda daha ciddi olunması çağrısında bulundu. Gülbey, “Sözde soykırım iddialarının 100. yıl dönümü arifesinde Van-Erivan uçak seferinin başlatılmasının, Ermeni diasporasının Akdamar Kilisesi’ndeki ayin törenlerinden sonra kazandığı büyük bir zafer olacağını THY yetkililerinin bilmesi gerekiyor” dedi.
ASİMDER Başkanı Gülbey, Türkiye-Erivan hava sahasının zaten açık olduğunu belirterek, “Üç yılı aşkın süredir İstanbul-Erivan uçak seferleri gerçekleştiriliyor ancak Van Ermeniler için özel bir anlama sahip çünkü Van Ermenilere göre Batı Ermenistan’ın başkenti. Ermeni diasporasının toprak talebinde Van büyük bir rol oynamaktadır. Bu taleplerin temellerinin atılmasına izin verilmemelidir” şeklinde konuştu.
Seferlerin başlatılma tarihinin Van’ın Ermenilerden kurtarılış yıl dönümüne denk getirilmesinin de ayrı bir mana taşıdığını ifade eden Gülbey, bunun THY’nin Ermeni meselesinde aldığı ilk karar olmadığını kaydetti.
Agos gazetesini Türkiye’de yaşayan Ermeni cemaatinin propaganda aracı gibi kullandığını ve gazetenin yurt dışı seferi yapan uçaklarda yolculara ücretsiz dağıtılmasının yanlış olduğunu sözlerine ekleyen Gülbey, bu tür kararların Azerbaycan yetkilileri arasında yanlış anlaşmalara yer vereceği gibi ilişkilere de zarar vereceğini savundu.

 

Editör: TE Bilisim