Van TSO’nun öncülüğünde aylardır hazırlığı yapılan Van Shopping Fest (Van Alışveriş Festivali) start verildi. Festivale dâhil olan esnaflar festivalin Van ekonomisine katkı sunacağında dolayı umutlu olduklarını dile getirdi.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO)’nın öncülüğünde aylardır hazırlığı yapılan Van Shopping Fest (Van Alışveriş Festivali)’in start verildi. 15 Mart – 5 Nisan tarihleri arasında devam edecek olan festival özellikle Newroz döneminde binlerce İranlı’nın Van ekonomisine katkı sunmasına zemin hazırlarken, festivale dâhil olan esnaflar festivalin Van ekonomisine katkı sunacağında dolayı umutlu olduklarını dile getirdi.

 

“CUMHURİYET CADDESİ KAPATILSIN”

Festivalin Van ekonomisi açısından önemli bir adım olduğunu belirten Van esnaflarından Ömer Sürücü, Van’ın böyle yeniliklere ve imkânlarla esnafın kazanmasına ve de insanların biraz daha indirimli alışveriş yapmasına katkı sunduğunu vurguladı. Sürücü, “Fakat bu festivalin normalde biz esnafların şöyle bir beklentisi vardı. Mesela Cumhuriyet Caddesi trafiğe kapatılarak, festivale katılan esnafın cadde de stant açması daha güzel olabilirdi. Festivalin 20 günlük bir süreci var. Gönül isterdi ki bu süre içersinde Cumhuriyet Caddesi bir 10 günlüğüne buralarda esnaf stant kurabilir, kendi mallarını sergileyebilirdi.” Şeklinde konuştu.

 

“VAN SHOPPİNG FEST EKONOMİYİ CANLANDIRACAK”

Festivalin Van ekonomisine büyük katkı sunacağını belirten Sürücü, özellikle İran’dan gelen turistlerin biraz daha alışverişe yatkın olduklarından dolayı ekonominin canlanacağına dikkat çekti. Sürücü, “Ben gerçekten bu festivalin Van ekonomisine çok fazla katkı sunacağına inanıyorum. Şu bir gerçektir bu adım gerçekten çok güzel.” Dedi. Van Shopping Fest (Van Alışveriş Festivali)’in Van için güzel bir uygulama olduğunu belirten bir diğer esnaf Hamit Bezir, esnafın olumsuz şartlara rağmen festivalle birlikte iş yapabileceğini dile getirdi. Van Shopping Fest’in Van ekonomisine büyük bir katkısı olacağına dikkat çeken Bezir, bu çalışmaların sık sık yapılması önerisinde bulundu.

 

“POLİS İRANLILARI ÜRKÜTÜYOR”

Van Shopping Fest’e dahil olarak destek veren esnaf Ubeyt Bozgot, esnafın eşyalarını sergilemesi için Cumhuriyet Caddesinin kapatılması önerisinde bulunarak, “Ancak polislerin sürekli cadde ve sokaklarda durması İran’dan gelen turistleri ürkütüyor. Polislerin sürekli buralarda durmaması daha iyi olur. İranlılar polislerden çekiniyor.” Dedi. Ercan Tarhan ise, Van Shopping Fest’in Van’ın ekonomisine çok büyük bir katkısı olduğunu ve aynı zamanda Van’ın tanıtımı açısından iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Özellikle İranlılar açısından avantajlı olur. Gerçekten Her yıl nevroz öncesi İranlıların Van’a akın etmesi ekonomiye büyük katkı sunuyor. Eğer Van Shopping Fest’le iyi bir reklam yapılırsa esnafta canlılık kazanır.” Şeklinde konuştu.

 

“BU TÜR FESTİVALLER ŞEHRE RENK VE RUH KATACAK”

Esnaflardan İhsan Erçelik, Van Shopping Fest’in geç kalınmış bir çalışma olduğunu ama her şeye rağmen güzel bir çalışma olduğunu belirterek, “İleriki zamanlarda daha iyi bir çalışma yapılabilir.” Dedi. Esnaflardan Soner Kutlu’da Van Shopping Fest’in Van ekonomisine katkı sunacağını dile getirerek, “İşlerin durgun olduğu dönemlerde bu tür çalışmaların yapılmasıyla esnaf canlılık kazanacaktır” ifadelerini kullandı. Fatih Gültepe’de yapılan çalışmanın çok iyi ve isabetli bir etkinlik olduğunu belirterek, “Piyasanın durgun olduğu dönemde etkinliğin yapılması güzel bir çalışma. Arada bu tür festivallerin yapılaması şehrimize renk ve ruh getireceğine inanıyorum. Sıkıntı yaşayan birçok esnafa ve piyasadaki nakit sıkıntısına çok büyük destek olacak bu festival. Van Shopping Fest çalışmasında emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Herkesin ellerine sağlık.” İfadelerine yer verdi.

 

Son olarak değerlendirmelerde bulunan Enes Hatipoğlu ise Van Shopping Fest’in Van ekonomisine hiçbir şekilde katkı sunmayacağını belirtti.


ŞEHRİVAN ÖZEL – MERAL YILDIZ

 

Editör: TE Bilisim