ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / MERAL YILDIZ / 2011 yılında yaşanan depremlerin ardından bugüne kadar biriken vergiler için hükümet son adımı attı. Hükümet Van’daki mücbir sebebi kaldırdı, vergi borcunu da 5 yıllık taksitlere böldü. Belirsizliğin sona ermesi önemli bir adım olarak görülse de vergide terkin bekleyen Vanlılar yeni yapılandırmadan çok hoşnut kalmadı.

 

Geçtiğimiz haftalarda meclisten geçen yeni kanun ile Van ve bazı illerdeki vergi borçları yeniden yapılandırıldı.  2016 yılı sonundaki yapılandırmada aradığını bulamayan Van’ın 6 yıldır biriken vergi borçlarının akıbeti için yeni yapılandırma paketi karar verildi. 6 yıldır aklında çıkmayan ve bir türü çözüme kavuşturulamayan vergi sorunu, hükümetin son çalışmasıyla birlikte 2018 yılından itibaren son bulacak. Mücbir sebebinde ortadan kalkacağı çalışma ile birlikte taksitlendirilen ödemeler 2023 yılında ise son bulacak... Böylelikle yıllardan bu yana Kocaeli gibi depremleri emsal olarak gösteren ve vergi terkini bekleyen Van’ın bu beklentisi de son bulmuş oldu. Mücbir sebep belirsizliği bitse de vergi terkini konusunda hayal kırıklığı yaşayan vatandaşlar yapılandırmayı çok da memnuniyetle karşılamadı. Konuyu en çok dillendiren Van TSO’nun da Van Ekonomi Konseyi’nin de ‘memnuniyet’ ile karşılamadığı yapılandırma sonrası esnaf bir kez daha yeni bir talep ile siyasilere seslendi. Bir yılı aşkın süredir kentte ekonomik sıkıntılar üzerine görüşmeler yapan Hüda-Par’ın da teklif ettiği “En az yüzde 30’u terkin edilsin” teklifine vatandaşlar da destek verdi. Büyük boyutlara ulaşan borçların bir kısmının terkin edilmesini bekleyen vatandaşlar bu konuda siyasilerden destek istiyor.

 

 

HÜDA-PAR YÜZDE 30 DEMİŞTİ

Van ekonomisi üzerine aylar süren görüşmeler sonrasında bir rapor hazırlayan Hüda-Par’ın da vergi terkini talebini sık sık getirdiği sürecin ardından gelen yapılandırma için yeni bir açıklama gelmişti. Geçtiğimiz günlerde yapılan esnaf ziyaretinin ardından konuşan Hüda-Par İl Başkan Yardımcısı Faruk Tasan, yeni bir talebi dile getirerek: “Ziyaretlerimizde esnafın sorun ve sıkıntılarına kulak verdik. Depremden önce biriken vergi borçlarının taksitlendirmesi ile kendilerine yük olduğunu, bu yüzden en azında yüzde 30’nun terkin edilmesini istiyorlar.” Sözlerine yer vermişti.

 

VAN: TAMAMI OLMASA DA BİR KISMI TERKİN EDİLSİN

2018 yılında ilk taksitini ödeyecek olan Vanlılar ise şimdiden kara kara düşünüyor... “Vergilere hiçbir şey yapılmamasının sebebi siyasiler ve vekillerdir. Devletten ricamız hiç olmazsa bir kısmının affedilmesidir.” diyen Vanlılar, mücbir sebebin kaldırılması ve hükümetin son çalışmasını gazeteniz Şehrivan’a değerlendirdi. İşte Vanlıların ‘vergi’ açıklaması...

 

 

TONER: OLAN VAN’A OLDU

Zararın Van’a ve Vanlılara verildiğini söylene esnaflardan Özcan Toner şunları kaydetti: “Vergi tekini Van için şart. Ancak hükümetin çalışması kapsamında 2018’de borçlarımızı ödemek zorundayız. Vergi borcumuzda var ama yapacak bir şey yok. Bu zamana kadar vergiler sürekli ertelendi. Ancak Van’daki yetkililerin ve vergi ile ilgili konuşanlar ne yazık ki bunu bir neticeye kavuşturmadı. Bundan dolayı da olan Van’a ve Vanlılara oldu. Terkin olur diye çok bekledik ama sadece mücbir sebep kaldırıldı. Oysaki gönlümüz terkinden yanaydı. Ne yazık yapılan çalışmada bizi düşünen yok. Bizi düşünen olsaydı bu halde olmazdık. Özellikle de Van’daki siyasetçiler gerekeni yapamadı. Ama şu bir gerçek yılbaşından itibaren mecburen biz o vergileri ödeyeceğiz.”

 

SARIBULAK: AF VAN İÇİN ÖNEMLİYDİ

Gazetemize konuşan Emrah Sarıbulak isimli esnaf ise ekonomik darboğazdan kurulması adın terkin için genel bir adımın atılması gerektiğini söyledi. Sarıbulak, “Benim vergi borcum yok. Ancak vergi borcu Van’ın başına bela olmuş durumda. Esnaf arkadaşlarımız var bu konuda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söylüyor. Bana kalırsa vergi borcu için eskisi gibi geçici çözümler yerine daha genel çözümler yapılmalı. Mücbir sebep bitti ancak vergi ödemeleri 2018 yılından itibaren ödemesi başlayacak. Bu vergilerle ilgili bir çalışma yapılması gerekiyordu. Terkinden çok bir kısmının kesinlikle af olması Van’a için önemliydi. Ancak bu olmadı ve insanlar ödemelerini yapacaklar.” Dedi.

 

 

“MÜCBİR SEBEBİN KALDIRILMASI İYİ OLDU AMA...”

Vergi terkini ile ilgili konuşan esnaflardan Mehmet Özdemir ise şunları söyledi: “Mücbir sebebin kaldırılması çok iyi oldu. Ancak terkin yapılmaması bizler için kötü oldu. Benimde borcum var ve 2018 yılından itibaren ödemelere başlamak zorundayım. Ne yazık ki bu konuda artık geri adım atmak mümkün değil. Neden böyle oldu derseniz bence buradaki yetkililer, vekiller, bakanlıkta görev alan Vanlılar üzerine düşen görevi layıkıyla yapmadı. Keşke vergi konusunda iyi çalışsalardı da hiç olmazsa bir kısmı af edilseydi. Ancak ne af oldu ne de terkin sadece taksitlerin 5 yıla yayılması kararı alındı. Artık bizler ve Van için hayırlısı diyelim.”

 

ÇİÇEKSAY: SİYASİLER ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMADI

Vergi terkini ile ilgili gazetemize konuşan Ahmet Çiçeksay siyasetçilerin vergi terkini için çalışmadıklarını söyledi. Çiçeksay, “Van’da meydana gelen depremden bu yana çok sıkıntı yaşadık. Özellikle 2013’e kadar iş olmadığı halde vergi ödemek zorunda kaldık. Bizim için vergi terkininin şart olduğunu düşünüyorum. Hükümet tarafından yapılan yeni düzenlemenin çok faydalı olduğunu düşünmüyorum. Van için terkinin ya da vergilerin bir kısmının af edilmesi gerekiyor. Ne yazık ki Van sahipsiz bir memleket olduğu için bu tür çalışmalar yapılmıyor. Özellikle vekiller ve siyasetçiler bu konuda üzerine düşen görevi yapmıyor, yapmadılar. Onlar üzerine düşeni yapsalardı bugün böyle olmazdı. Van için artık kolların sıvanması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

 

ÇAVIL: İNŞALLAH ÖDEMELER YAPILABİLİR

Vergi borcunun olmadığını söyleyen esnaflardan Orhan Çavıl, Van’a yeni geldiğini ifade etti. Çavıl, “Esnaf olarak Van’a yeni geldik. Daha 1 yılımız dolmadı. Bizim vergi borcumuz yok. Ancak vergi borcu olan esnaflar ve insanlar var. Bu insanlar için hükümetin bir çalışma yapması gerekiyordu. İnsanların Van’da zaten ekonomik durumları iyi değil birde üzerine bu vergiler ve ödemeler bindiği zaman insanlar daha fazla sorun yaşayacaktır. Sadece borçlar taksitlendirildi. İnşallah esnaf bu borçların altından çıkabilir yoksa çok sayıda esnaf iflas edecek. Ben böyle görüyorum. Van ve Vanlılar için en iyisini dilemekten başka bir şey diyemiyorum.” Şeklinde konuştu.

 

GÜZEL: ORTAK İRADE SERGİLENMEDİ

Vergi terkini için Van’da birlikteliğin oluşmadığına dikkat çeken esnaflardan Murat Güzel şöyle konuştu: “Vergilerin terkin edilmesi konusunda en fazla çalışan ve üzerinde duruna kurum Van Ticaret ve Sanayi Odası oldu. Ne yazık ki Van’daki siyasiler özellikle de vekiller bu konuda hiçbir şey yapmadılar. Van’da başta siyaset olmak üzere tüm kesimler bir araya gelmeli ve vergi sorunun ortak bir yolla çözmesi gerekiyordu. Ne yazık ki Van’da bu irade gösterilmedi ve ne borçlar terkin edildi ne de kısmi af oldu. Benimde borcum var. Daha önce yapılandırma yapmadım bu sefer mecburi yapacağım. Bundan sonra ödemeleri nasıl yapacağım şimdiden onu düşünüyorum.”

 

AYDIN: NEDEN BUGÜNE KADAR ERTELENDİ?

Gazetemize konuşan esnaflardan Miraz Aydın vergi borcunun olduğunu ve ödemelerini yapma zorunluluğunun olduğunu söyledi. Aydın, “Madem bugüne kadar terkin ya da her hangi bir af olmadıysa neden bugüne kadar bu borçlar sürekli ertelendi. Daha kısa bir zamanda mücbir sebep hali kaldırılsaydı ve insanlar ödemelerini mecburi bir şekilde yapsaydı. Şimdi artık 2018 yılından itibaren ödemelerimizi yapacağız. Keşke bugüne kadar erteleneceğine 3-4 yıl önce ödeyin denilseydi ve insanlar yine bu şekilde taksitli ödemelerini yapsalardı. Durumumuz çok iyi değil bakalım ödemeleri nasıl yapacağız.” İfadelerine yer verdi.

 

ŞAKİROĞLU: YAPAMAYANLAR UTANSIN

Terkin ve affın istenme şeklinin yanlış olduğunu söyleyen Erdal Şakiroğlu adlı esnaf şunları dile getirdi: “Daha önce yapılandırmadansa bu yapılandırma çok daha iyi oldu. Ancak Van’ın var olan vergisinin hepsi değil, yani terkin yerine 2013 ya da 2014 yılına kadar ki kısmı affedilmesini düşünüyorum. Bunu yapmak çok zor değil bir devlet için. Ancak bizim bunu istemeyi bilmemiz gerekiyordu. Van TSO sürekli terkin dediği için kimse arkasında durmadı. Vekillerimiz il siyasetçilerimizde bu işin içine girmeyince ne yazık ki ne terkin oldu ne de af oldu. Sadece 5 yıllık taksitlendirmeler oldu. Terkin olmalı mı bence terkin değil af olmalı. Çok fazla da haksızlığa gerek yok. Ancak hiç biri de olmadı. Bunu yapamayanlar utansınlar bence ya da yapacağız diyenler.”

 

 
Editör: TE Bilisim