ŞEHRİVAN HABER

Kış geldi, yeniden kısıtlamalar, eve kapanma süreci başladı. Kısıtlamalar birçok sektörde derin yaralar bırakırken en büyük endişeyi yaşayan kesim yine esnaflar oldu. Dün itibariyle başlayan kısıtlamalar sonrası Van esnafı yeni süreç için endişeli bekleyişine başlarken Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Van ESOB) Başkanı İsa Berge’den destek çağrısı geldi.

VAN ESNAFI İÇİN DESTEK ÇAĞRISI!

Koronavirüs vakalarının Türkiye ile birlikte tüm dünyada yeniden yükselişe geçip tüm zamanların rekor seviyelerine ulaştığı süreçte dünya genelinde kapanmalar başladı. Birçok ülkede karantina süreçleri başlarken, Türkiye’de de vakaların en üst seviyelere ulaşması sonrası hükümetten bir dizi önlemler geldi. Vaka, ağır hasta ve ölüm sayısındaki büyük yükseliş sonrası Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda bazı kısıtlamalar yapıldı. Hafta sonları saat 10:00 ile 20:00 saatleri dışında sokağa çıkma yasağının uygulanması, birçok işyerinin yeniden kapanması, toplu buluşma alanı olabilecek yerlerin kapanması, cafe-restoranların paket servisine geçmesi gibi önlemler ardı ardına gelirken o uygulamalar dün itibariyle resmen başladı. Okulların yeniden eğitime ara verdiği, insanların evlerine çekilmesi çağrılarının ardı ardına yapıldığı süreçte sürecin en kara kara düşünen kesimi yine esnaflar oldu. Daha kepenkleri açalı birkaç ay olan ve hareketliliği yakalamadan vakalar nedeniyle yeniden kışı kapalı geçirecek olan Van esnafı büyük bir çıkmaz içine girdi. Kirasını ödeyemeyen, SGK primini, vergi borcunu denkleştiremeyen esnaf süreci endişe izlerken Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Van ESOB) Başkanı İsa Berge daha önce defalarca yaptığı çağrıyı yenileyerek esnaf için kredi ve bir çok desteğin çıkmasını talep etti.

KISITLAMALAR BAŞLADI, ESNAFIN TEMSİLCİSİ BERGE’DEN ÇAĞRI GELDİ

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Van ESOB) Başkanı İsa Berge, esnafa destek verilmesini istedi. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde alınan kararlar doğrultusunda İçişleri Bakanlığı, yeni getirilen koronavirüs kısıtlamalarının 20 Kasım Cuma saat 20:00’dan itibaren uygulanacağını duyurmuştu. Esnafın kısıtlamalardan büyük zarar gördüğünü söyleyen Berge, “Hükümetimizin ve devletimizin esnaf ve sanatkarımıza destek çıkmasını istiyoruz.” dedi. Berge, esnafa faizsiz 50 bin TL kredi desteği sunulması gerektiğini vurguladı.

“ESNAFIMIZA FAİZSİZ 50 BİN TL KREDİ DESTEĞİ SUNULMALI”

İşte Başkan Berge’nin açıklamaları: “Koronavirüs süreci boyunca hükümetimizin sunduğu kredi destekleri önemlidir ancak esnafımızın daha fazla desteğe ihtiyacı vardır. Özellikle koronavirüsün Türkiye’ye geldiği günden beri işyeri kapalı olan esnafımız ayakta duramamaktadır. Kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafeler, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, lokal ve çay bahçeleri ile halı sahalar, nargile salonları, okul servisi esnafı, okul kantin işletmecileri çok zor durumdadır. Hükümetimizin tüm esnafımıza KOSGEB üzerinden acilen 50 bin TL faizsiz kredi desteği sunmalıdır. SGK, vergi ve tüm resmi borçlar alınmamalıdır ya da faiz işlenmemelidir. Vergi yapılandırmasının süresi uzatılmalıdır. Kış şartları da göz önüne alınmalıdır.”

“50 BİN TL KREDİ KİRA SORUNUNU ÇÖZER”

Berge açıklamasının devamında, işyerleri kapalı olan ve aylardır biriken kira borcu olan esnafın zorladığını ifade ederek, “İşyeri sahipleri ile çok sayıda ihtilaflar çıkmıştır. Kirasını ödeyemeyen esnaf ne yapacağını bilememektedir. Kira stopajları konusunda da destek sağlanmalıdır. Kapalı olan işyerlerine bile elektrik, su ve doğalgaz gibi faturalar gelmektedir. Personel maaşları ödenememektedir. Bu noktada hükümetimizin devreye girmesini ve 50 bin TL’lik kredi ile esnafımızı kira borcundan kurtarmalıdır. İşyeri sahiplerinin de esnafımıza karşı daha duyarlı davranmasını rica ediyoruz. Hassasiyet gösteren işyeri sahiplerine de teşekkürlerimizi sunuyoruz.” Dedi.

“GETİRİLEN YENİ KISITLAMALAR ESNAFIMIZI ÇOK ZORLAYACAK”

Berge açıklamasının devamında şunları söyledi: “Kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe/salonu, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, lokal ve çay bahçeleri ile halı sahalar, nargile salonları kapalı kalacak. AVM’ler, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri sadece saat 10:00 ila 20:00 arasında vatandaşlarımıza hizmet sunabilecek. Restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme/içme yerleri 10:00 ila 20:00 saatleri arasında sadece paket servis veya gel al hizmeti verecek şekilde açık olabilecek. Restoran, lokanta veya online yemek sipariş firmalarınca saat 20:00 den sonra sadece telefonla ya da online sipariş üzerine paket servis hizmeti verilebilecek. Şehirlerarası karayolları kenarında bulunan dinleme tesislerinde yer alan yeme/içme yerleri kısıtlamalardan istisna tutulacak. Sinema salonları 31 Aralık 2020 tarihine kadar kapalı olacak. Bu durum esnafımızı çok zorlayacaktır.”

Editör: TE Bilisim