ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - MERAL YILDIZ - Van’da gerek büyük şehir gerekse ilçe belediyeleri eliyle büyük bir değişim yaşanıyor. Cadde ve sokaklarda kent estetiği adına önemli dokunuşlar yapılıyor. Fakat bir durum var ki yıllardır kentin en işlek caddelerinde adeta Van’ın ayıbı olarak duruyor: Ön tarafı makyajlı, geriye kalan kısımları sıvasız binalar... Kentin değişim-dönüşüm yaşadığı bu süreçte Van estetiği bozan binalara müdahale bekliyor.

 

Son dönemlerde belediyeciliğin, kentin her zamankinden çok konuşulduğu bir süreçte her gün kent adına önemli konular konuşulmaya ve tartışılmaya devam ediyor. Cadde ve sokakların büyük bir değişim dönüşüm ile değişmeye başladığı, elektrik panolarının boyanıp süslendiği, kentteki kötü görüntülerin kapanmaya başladığı süreçte şu sıralar kent estetiğini en çok bozan sıvasız binalar tartışılıyor. Son günlerde sosyal medyanın da gündemi olan kentin en işlek caddelerindeki bakımsız binalar Van’ın imajını da zedelerken vatandaşlar önü makyajlı arkası yıkık dökük binalar konusunda Şehrivan aracılığı Büyükşehir’e çağrıda bulundu. Belediyelerin bazı vergilerinden kurtulmak için yapılan önü tamamlanmış geri kalan kısmı inşaat halindeki binaların durumu tartışılırken konu ile ilgili Emlakçılar Derneği Başkanı ve vatandaşlar da değerlendirmeler geldi. Bir çok ilde belediye meclisleri sıvasız ve inşaat halindeki binalar için meclis kararı ile duruma müdahale ederken vatandaş bu kararın Van’da da uygulanmasını bekliyor.

 

 

ŞEHRİVAN ‘ÖNÜ PARİS ARKASI VAN’ BAŞLIĞI İLE GÜNDEME TAŞIMIŞTA AMA...

Tarihi ve turistlik değerleri ile Türkiye’nin hatta dünyanın önemli şehirleri arasında yer alan Van, kentleşme konusunda ise ne yazık ki kötü bir imaj ile büyüyen bir kent olmaya devam ediyor. Çarpık kentleşme, şehirdeki düzensizlik ve estetik anlamında yoksunluğu olan Van, yüzyıllar önce yapılan eserlerin yanında bile geçemiyor. Şehir merkezinde yapılan yapıların bir yüzünün modern diğer yüzünün ise iç karartıcı olması insanları hafızasında kötü anılara neden oluyor. Kentin önemli caddelerindeki yapılaşmada binaların dış görüntüsüne önem verilmediğin ortaya baraka yapıların ortaya çıkmasına neden oluyor. Şehrivan’ın daha önce de “Önü Paris, arkası Van!” başlığı ile gündeme getirdiği sıvasız ve bakımsız binalar bir kez daha gündemde.

 

 

VERGİDEN KAÇMAK İÇİN YARIM BIRAKILMIŞ GİBİ GÖSTERİLİYOR

Yapılan yapılara bu kadar büyük yatırımlar yapılırken, bir yapının arkasının ya da belli taraflarının yapılmaması çok mu maliyetli? İşte burada devreye vergiler giriyor. Van Büyükşehir olduktan sonra çevre, çöp, tapu gibi tüm vergilerde artış meydana geldi. Bu durum binaların yapımını da etkiledi. Bu yüzden de bu yapıları yapanlar vergilerini daha az ödemek için böyle bir adıma başvuruyor. Ön tarafı, alt dükkanları bin bir şekilde süslenen binaların yanları ve arkaları ise adeta inşaatı andırıyor. Bu durum Van’ın işlik caddeleri olan Cumhuriyet, Maraş gibi bir çok caddesinde ise göze çarpıyor.

 

 

“ÖNEMLİ BİR KONU, EL ATILMALI”

Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, konunun önemli olduğunu ve gündeme alınması gerektiğini söyledi. Özdek şunları söyledi: “Bu konunda gündeme gelmesi önemlidir ve muhakkak üzerine düşülmesi gerekiyor. Van’da kentleşme adına bir takım adımlar atılıyor. Özellikle son yıllarda ciddi bir yapılaşma var. Bu anlamıyla önemli adımlar atılmalı. Bu konuda en büyük adımları ise Büyükşehir Belediyesinin atması gerekiyor. Bu konuda belediyeye önemli işler düşüyor.”

 

 

ÖZDEK: BÜYÜKŞEHİR OLMALIYIZ!

Belediyelerin bugüne kadar hiçbir çalışma yapmadığını söyleyen Özdek, “Var olan kötü görüntülü binalara el atılması gerekiyor. Şehri merkezinde bulunan yapıların yüzde 70-80’ni ne yazık ki bu görüntülere sahip. Bu da kent için kötü bir görüntüye neden oluyor. Van yakışmayan bu görüntüler için ne yazık ki bu güne kadar hiçbir belediye bir adım atmadı. Ancak büyükşehir olduktan sonra bunun üzerine düşülmeli. Biz büyükşehir de yaşadığımızı söylüyorsak, büyükşehre yakışır görüntüye sahip olmamız ve büyükşehir de yaşadığımızı bu anlamıyla kanıtlamamız gerekiyor. Sadece isim ile büyükşehir olmaz. Bu yüzden de belediyeler konuya iyice eğilmeli.”

 

 

“BÜYÜKŞEHİR İLE VERGİLER ARTTI AMA...”

Van’ın büyükşehir olduktan sonra vergilerinin de attığını dile getiren Özdek son olarak şunları söyledi: “Şehir merkezinde var olan metruk binaların kaldırılması gerekiyor. Van’a yakışmayan görüntüler ortadan kaldırılmalı. Van büyükşehir olduktan sonra elbette ki vergilerde arttı. Bu tüm alanlar için geçerli. Ancak bu zaten var olan bir şeydir Büyükşehir olan bir şehir ile diğer bir şehir arasında vergi farkı vardır. Çöp, çevre, tapu aklınıza gelebilecek tüm alanlarda vergi yükselişi oldu. Ancak bu demek değildir estetik anlamında kötü görüntüler ortaya çıkacak. Bu artışa alışmak belki çok kolay değildir. İnsanların buna alışması gerekiyor. Bu yüzden de belediyelere iş düştüğünüz söyledim.”

 

 

GEZDİK: BÖYLE OLMAMASI GEREKİYOR

Ortaya çıkan kötü görüntü ile ilgili görüştüğümüz esnaf ve vatandaşlarda görüntüden şikayetçi. Gazetemize konuşan cadde esnafından Mahmut Gezdik şunları söyledi: “Cadde üzerinde görüntüyü bozan birçok yapı var. Van’ın en işlek ve önemli caddelerinde bir tanesi olan Cumhuriyet Caddesinin bu görüntüde olmaması gerekiyor. İnsanlar caddeden geçince böyle bir görüntü olur mu diyor. Haklılar. Bende aynısını diyorum. Cadde üzerine olan binanın ön tarafı camlarla ya da diğer dekorlar çok güzel bir şekilde yapılmış ancak yan tarafta kırmızı tuğlalar görünüyor. Böyle olmaması gerekiyor.”

 

 

“MUHATAPLAR BU İŞE ÇÖZÜM BULMALI”

İşin muhataplarının konuya el atması gerektiğini ifade eden Gezdik, “Ben bina ya da yer sahibi değilim. Burada kiradayım. Bu işin prosedürü nedir bilmiyorum. Vergi dediniz. Bunun için ne kadar bir vergi artışı var bilmiyorum. Ancak her ne olursa olsun bu şekilde olmamalı. Bu konunun muhatabı da kimdir bilmiyorum. Ancak muhatap her kimse bir düzen getirmeli. Kat sayısı bu kadar olmalı, renkler şöyle olmalı ve bina çirkin bir görüntü sergilememeli denilmesi gerekiyor. Burada bakıyorsunuz bir bina 5 kat yan tarafı tek kat, biri cam diğer beton duvar, renk denilen bir şey yok zaten. Bu işi iyice bir denetlenmelidir.” Diye konuştu.

 

 

SEVİL: GÖRÜNTÜLER TAM BİR TRAJEDİ

Gazetemize konuşan esnaflardan Halil Sevil ise şunları söyledi: “Ne yazık ki bu görüntüler Van’a yakışmayan görüntüler. Bu görüntülerin özellikle yoğun ve önemli caddelerde olması ise ayrı bir trajedi. Beşyol’dan Cumhuriyet Caddesine, Maraş’tan diğer birçok cadde ve sokağa kadar bu işlek caddelerde bari bu görüntüler olmasın. İnsanlar Van’a gelip gezdiği zaman bu duvarları görmesin ve gidip konuşmasın. Akıllarında her zaman güzel şeyler kalması için bu görüntülere bir son verilmelidir. Caddeye baktığınız zaman cadde üzerinde bir cafe var. Dış cephesi cam, güzel bir tasarım ile logosu var. Ancak yan taraf bir bakıyorsunuz kiremitler görünüyor, demir şişler dışarıya atmış. Bu böyle olmamalı.”

 

 

BELEDİYEYE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR!

Esnaflardan Sinan Çıraklı Van’ın güzel bir il olduğunu ancak bu yapılaşmaların güzelliği bozduğunu söyledi. Çıraklı, “Bende ön cephesi dışında diğer cepheleri tuğra, beton, demirler olan bir iş yerinin altında esnaflık yapıyorum. İnsanlar benim dükkanıma geldiğinde bundan çok rahatsız oluyor. Bu tuğlaların kaybedilmesi ve kötü görünüşün kapatılması çok zor değil. Elbette ki tüm mesele bu da değil. Ancak böyle ufak tefek çalışmalar ile cadde de yürüdüğünüz de daha güzel bir görüntü görebiliriz. Çarpık kentleşme ve düzensizlik çok fazla hiç olmazsa bu tür kötü görüntüler kaybedilirse çok iyi olur. Bu anlamada da belediyelere büyük iş düşüyor. Özellikle büyükşehir belediyesi bu konuya bir el atması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 

 

IŞIKLI: DEPREM FIRSATA ÇEVRİLMEDİ

Azad Işıklı adlı bir vatandaş ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Van’da bir deprem yaşandı. Ancak bu deprem ne yazık ki fırsata çevrilmedi. Bu kötü görünümlü binalar yıkılmalı ve yeni binalar yapılmalı. Bunun en büyük önerisi bu olur. Bu cumhuriyette yapılmıyorsa bile başka bir cadde yapılmalı ve o caddeye cumhuriyet denilmelidir. Bu şekilde Van’a güzel bir cadde kazandırılmış olunur. Yoksa sadece yamalar ile ya da boyamalar ile bu iş yürümez. Belediye bu şekilde bir yol haritası çizmeli ve buna göre insanları yönlendirmelidir.”

 

Editör: TE Bilisim