ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Son zamanlarda adından en çok söz ettiren bakanlığın bir numarası olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Fakıbaba dün Van’daydı. Gün boyu süren programlara katılmak için Van’a gelen Fakıbaba, Van için hayatı yatırımlardan birisi olan Et ve Süt Kombinasının temel atma törenine katıldı. Van’da yeniden yapılması için ciddi bir mücadele verilen yatırımın bitme tarihi de açıklandı.

 

Bir dönemin tarım ve hayvancılık kenti olan Van’ın önemli yatırımlarından birisi olan Et ve Süt Kombinası’nın temeli atıldı. Önceki Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in Van ziyaretinde söz verilen proje kısa sürede yapım aşamasına geldi. Depremde yıkıldıktan sonra uzunca bir süre yapılmayan ve Van’da bir dönem çok konuşulan Et ve Süt Kurumu’nun büyük tartışmalar sonrası yapılma kararı sevinç yaratırken, temel atma töreninde ise bu kez yeni Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba vardı. Van’ın en çok ihtiyaç duyduğu yatırımlardan birisi olan Et ve Süt Kurumu’nun açılışında konuşan Bakan Fakıbaba, kendisini Vanlı olarak tanımlarken: “Bu kardeşiniz Ahmet Fakıbaba sadece bir kereliğine gelmeyecek her zaman gelip gideceğim ve hep birlikte çok iyi işlere imza atacağız. Yüklenici firma ile görüştüm. 2018’in sonunda inşallah bu işi bitireceğiz. 2018 yılının sonunda buranın açılışını hep birlikte yapacağız. Birliğimiz bozulmasın inşallah. Bizi bölmek isteyenleri çatlatacağız.” Dedi. Fakıbaba, et fiyatları ile ilgili de önemli değerlendirmelerde bulunurken dün açılışı yapılan Kitap Fuarı’nın açılışına da katılarak kurdele kesti.

 

KAYATÜRK: ADIMLAR ATIYORUZ

Açılışta bir konuşma yapan Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ilk olarak şunları söyledi: “En önemli adımlardan bir tanesini atıyoruz. Kayyumlarımız yaptığı çalışamlar ile bu yatırımın ardında arkasında yeni çalışamlarımız da gelecek. Van önemli bir şehir. 2 önemli projeyi valimiz, bakanımız ve vekillerimiz ile takip ediyoruz. Bunlardan bir tanesi temizlik. Bu çalışmanın ilk adımını bu yıl atacağız. İkincisi ise Van Gölü temizliği. Arıtma tesis şu anda yüzde 20’lerin altında çalışıyor. Bunun bütçesi hazırlandı. İnşallah yakın zamanda Van’ın temizlenmesine takiben gölün temizlenmesi içinde adımları atacağız. Büyükşehire yakışır isimle biz canla başla çalışacağız.”

 

“VAN ESKİ GÜNLERİNE KAVUŞUYOR”

Van’ın sadece turizm başkenti olmadığını ifade eden Kayatürk, “Van sadece turizm başkenti değil. Uluslararası toplantılarının da yapılacağı bir başkent haline gelecek. Helsinki Formunu Kasım ayında Van’da yapacağız. 40 akademisyen Orta Doğu, Körfez ve Orta Asya’daki sorunları burada tartışacağız. Dış İşler Bakanımızda buna katılacak. ASA’nın 60’a yakın ülkesinden gelen 100 siyasetçi dünyanın problemlerini ve ekonomi Van’da kavuşacak. Van eski günlerine yeniden kavuşuyor.” Diye konuştu.

 

ZORLUOĞLU: TÜM ALANLARI KULLANAMIYORUZ

Bir konuşma yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Murat Zorluoğlu şöyle konuştu: “Bir vesile bakanlık görevini üstelendikten sonra ilk ziyaretini ilimize gerçekleştiren Sayın Bakanımıza şahsım ve Van Halkı adına şükranlarımız sunuyorum. Van’ın önemli tarım ve hayvancılık alanları bulunmaktadır. Var olan potansiyelin tamamının kullandığı söylemek zor olur. İlimizi ekonomik anlamda çok kötü etkileyen terör olaylarınının bitmesiyle birlikte bu alanlar çok daha rahat bir şekilde kullanılabilecek.”

 

“EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Kombinenin Van’a kazandırılmasında emeği olanlara teşekkür eden Zorluoğlu son olarak, “Hükümetimizin Van’ın tarım ve hayvancılığına verdiği önemi gösteren Van Et ve Süt Kombinasyonu için sizlere teşekkür ederim. 55 milyon liralık yatırımın Van’a kazandırılması için emeği geçen milletvekillerimiz Sayın Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk’e teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.

 

ATALAY: VANIMIZA HAYIRLI OLSUN

Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay ise şu ifadelere yer verdi: “Şu anda temelini atmakta olduğumuz Et kombinası Van ve ülkemiz için hayırlı olsun. Değerli bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Bakanlığında görüştüğümüz de kendisi önceliğini Van’a verdi. Hepsi bizim bakanımız ancak tarım bakanımız bölgenin bir insanı. Bu ziyareti ve bugün burada olduğu için kendisine teşekkür ediyorum. Hem Et ve Süt Kurumu hem de Gökçenay’a teşekkür ediyoruz.”

 

“ALINACAK KARARLAR VAN İÇİN ÖNEMLİDİR”

Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba ile birlikte esnafı ziyaret ettiklerini belirten Atalay, “Sayın Bakanımız sadece temel atmak içinde değil Van’ın tarımını da Van’da masaya yatırıyor. Sektörler temsilcileri ile burada bir toplantı yapacağız. Sizde burada konuşacak ve bakanımız ile görüşeceksiniz. Bunun dışında tarımda çalışan arkadaşlarımızla da bir toplantı yapacak. Buda topyekün bir toplantı anlamına geliyor. Van’ın alacağı destek için önemlidir.” İfade etti.

 

“VAN’IN EN ÇOK İSTEDİĞİ ŞEY ET KOMBİNASIYDI”

Seçim beyannamelerindeki ilk sözlerinin yeni bir et kombinası olduğunu ifade eden Atalay şöyle konuştu: “Et kombinası daha önce Van merkezi içindeydi. Van ekonomisi için bu çok önemliydi. Ancak depremde yıkıldı. Biz buraya her gelişimizde Vanlılar yeni bir et kombinası istedi. Bizim seçim beyannamemizdeki ilk sözlerimizden bir tanesi yeni bir et kombinası yapmaktı. Parti ve hükümet olarak seçim beyannamemizdeki tüm hizmetleri takip ediyoruz. Et Kombinası inşallah yakın zamanda hayata geçecek. Verilen tarih biraz uzak bunun biraz daha öne çekilmesini istiyoruz.”

 

ATALAY: GELEN TURİST SAYISI ARTTI

Van’da huzur ile birlikte hayatın her geçen gün daha güzel bir hal aldığına işaret eden Atalay, “Van’da hayat her geçen gün biraz daha rahatlıyor. Sayın bakanımız ile birlikte çok sayıda vatandaş ile görüştük. Sokak en önemli rehberdir. Biz bugün esnafımızdan çok olumlu cevaplar aldık. Ticaret kesimi, turizm çok iyi terörün önü kesilmesi ile İran ve Türkiye’den çok fazla turist geliyor. Huzurun gün geçtikçe arttığını da görüyoruz. Bu daha da iyi olacak. Bu temel atmada bu huzurun en önemli göstergelerinden bir tanesidir.” Dedi.

 

“BELEDİYELERİMİZ ÇOK İYİ ÇALIŞIYOR”

Et ve Süt Kombinasının yanı sıra yaptılan açılışlarla ilgili de konuşan Atalay şunları söyledi: “Bugün temel atmanın yanı sıra çok güzel bir açılış yaptık. Sayın Valimizin emekleri ile gençlerimize yönelik güzel bir açılışa imza atıldı. Gençler için çok güzel bir etüt merkezi açıldı. Bu merkez çok güzel bir merkez. Sizde herkese söyleyin. Çocuklarınıza söyleyin ve bu etüt merkezlerinde ders çalışsınlar. Belediyelerimiz çok iyi bir şekilde çalışıyor. Bugün ayrıca bir kitap fuarı açılışı yapıyoruz. Bu da çok önemlidir. Van’da belediyelerimiz çok iyi çalışmalar yapamaya devam ediyor.”

 

ATALAY: ÖNCEKİ BELEDİYELER YAPMADI

Atalay konuşmasında son olarak, “Van’da bu yaz çok iyi asfalt çalışması yapılıyor. Önceki belediyelerde ne yazık ki bu yapılmadı. Bazen ayrım yapılarak köylerimizin yolları asfaltlanmadı. Hükümetimiz ve bakanlarımız Van için işlerimiz öne alıyor. Tüm bakanlıklarımız Van’a önem veriyor. Van’a daha iyi hizmetler gelmeye devam edecek. Hedefimizin şehrimin bütün sorunlarının çözülmesi ve sizlerin bu şehirde daha rahat bir şekilde yaşamasıdır.” Şeklinde konuştu.

 

FAKIBABA: VANLIYIM DESEM YERİDİR

Açılışta son olarak konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ilk olarak şunları söyledi: “Türkiye’yi adım adım Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde geziyoruz. Geçtiğimiz hafta Yozgat’taydım. Çok mutlu insanlar gördüm. Van’ı çok merak ediyordum ve gelip görmek istedim. Vanlıyım desem yeridir.”

 

“ALLAH BU BİRLİĞİMİZİ BOZMASIN”

Merkezde gezdiğini ve vatandaşlar ile sohbet ettiğini aktan Fakıbaba, “Bugün çarşıdaydım. Hayranlıkla izledim. İnsanlar gerçekten çok mutlu. Gittiğim bütün illerde birlik ve beraberlik içinde olduğumuz zaman halledemeyeceğiz hiç bir şey yok. Bizim yapamayacağımız hiç bir şey yok. Allah bu birliğimizi bozmasın, Allah düşmanlara güç vermesin. Bizim her şeyimiz var ama bizi bölmek isteyen ve kıskanan çok insan var. Biz birlikte Van, Urfa, Şırnak ve Türkiye olacağız. Biz zengin bir ülkeyiz ancak bunu istemeyenler var.” Dedi.

 

FAKIBABA: ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Büyükşehir Belediyesi’nin eğitim merkezi hakkında da konuşan Fakıbaba şöyle devam etti: “3,5 milyon üzerindeki komuşumuzu biz misafir ediyoruz. Bizim başka vatanımız var mı? Bizim tek bayrağımız var. Biz birlikte Türkiye’yiz. Allah bizi başkasına muhtaç etmesin. Bizlere, Cumhurbaşkanımıza, devletimiz ve Ak Parti hükümetlerine inanın. Gençlerle bir araya geldik. Etüt merkezindekilere gençlere ne kadar şansılısınız dedim. Biz gaz lambalarının önünde ders çalışıyorduk. Onlara söyledim. Çok iyi imkanları var. Ancak biz bu imkanları daha da artırmak için çalışmaya devam edeceğiz.”

 

“ET FİYATLARINI DÜŞÜRMEK İSTİYORUZ”

İnsanların ucuz et yemesi için çalıştıkları dile getiren Fakıbaba, “Fiyatları açıklıyoruz. İnsanlar ucuz et yesin diyoruz. Birgün et fiyatı 22 lira 2 gün sonra et fiyatı 28 lira oluyor. Herkes bu memlekette adaletli davranacak. Et ve Süt Kurumu ve Gıda Bakanlığı olarak üreticiyi mağdur etmeden inşallah fakirin yiyebileceği bir et fiyatı belirleyeceğiz. Bu sözüm sözdür. Üreticiyi mağdur etmeden, tefecinin karşısında duracağız. Fakir, fukara vatandaşımız et alabilecek. Mağdur insanlarımız kendi bütçesine göre et alabilecekler. Bu yakındır.” Diye konuştu.

 

FAKIBABA: 2018’DE AÇILIŞINI YAPACAĞIZ

Van Et ve Süt Kombinasının 2018 yılının sonunda bitirileceği sözünü veren Fakıbaba şöyle devam etti: “Biz hep birlikte Türkiye ve Van’ız. Hep birlikte karar vereceğiz. Yatırımlarımız gelemeye devam edecek. Bu kardeşiniz Ahmet Fakıbaba sadece bir kereliğine gelmeyecek her zaman gelip gideceğim ve hep birlikte çok iyi işlere imza atacağız. Yüklenici firma ile görüştüm. 2018’in sonunda inşallah bu işi bitireceğiz. 2018 yılının sonunda buranın açılışını hep birlikte yapacağız. Birliğimiz bozulmasın inşallah. Bizi bölmek isteyenleri çatlatacağız.”

 

VAN’DA NEYE ÜZÜLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

Fakıbaba Van’da üzüldüğü bir olayın olduğunu da belirterek son olarak, “Beni ne üzdü biliyor musunuz? Buraya gelen insanların üstü aranıyor. Neden aransın ki. Biz kardeş değil miyiz? Biz burada bir birimiz sevmeye gelirken bu insanların üstlerinin aranmasına neden olanlara denilmesi gerekeni siz diyin. Biz sevmek için varız. Sizler bize destek verdikçe bizde her zaman sizlerin yanında olacağız.” Şeklinde konuştu.

 

Açılışa Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mehmet Ünal Yılmaz, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Ak Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, Bakanlık Müsteşarları ve Bakanlık müdürlüklerine bağlı müdür yardımcıları, çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.

 

Editör: TE Bilisim