Yok, olmayla karşı karşıya kalan tarihi Van evleri, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Tuşba Belediyesi'nin başlattığı projeyle turizme kazandırılıyor. Yapısıyla Van’ın adeta kimliği haline kelen o konutlar kentte bir bir yok olmaya yüz tutarken bu çalışma ile kültürel yapı da geleceğe taşınmış olacak. Tamda inşaat sezonu başlamışken ve ‘Seyir Terası Projesi’ için harıl harıl çalışmalar sürerken, Van Valisi İbrahim Taşyapan Van Evleri’nin inşaatını ziyaret etti.

 

Saman, tuz, odun külü ve keçi kılıyla yapılan çamurdan üretilen kerpiçlerin kullanılmasıyla yazın serin, kışın da sıcak tutan Van evleri, Tuşba Belediyesi’nin harcadığı büyük mesai sonrası ziyarete açılmayı beklerken, Van Valisi İbrahim Taşyapan hafta sonu inşaatı ziyaret ederek, çalışmalar hakkında detaylı bilgi aldı. Van evlerini bir bir gezen Vali İbrahim Taşyapan, Tuşba Kaymakamı Musa Sarı ve beraberindekiler, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe’nin proje hakkında anlattıklarını can kulağıyla dinledi. Taşyapan, aynı zamanda projeyi hazırlayan Şahabettin Öztürk’ten de detaylı bilgi aldı.

 

TAŞYAPAN: TURİZME HİZMET EDECEK BİR PROJE BURASI

İncelemelerin ardından kameralara konuşan Vali Taşyapan, projenin Tuşba Belediyesi, DAKA ve Kültür Turizm İl Müdürlüğü tarafından yürütüldüğüne dikkat çekerek, “Tarihimizde önemli bir yeri olan Van Evlerimizden 4 tane örneğini burada inşa ediyoruz. Burada hem turizmin canlanması hem de kültürümüzün canlanması amaçlanacak. Burasıda hâkim ve yüksek bir tepe. Az önce hep beraber gezdik. Gerçekten çok güzel bir manzarası var. Van şehri ayaklarımızın altında. Van Gölüne de tamamen hâkim. İnşallah burada hem Van Kültürü hem de Van Evleri yaşatılacak. İnşaat bittiğinde işletmeciler tarafından burası işletilecek. İnsanlarımızın kullanabileceği, gidip ailecek oturabileceği bir yer olacak. Aynı zamanda Van Evleri kültürü burada öğrenilecek. Bilmeyenler buraya geldiğinde o kültürden haberdar olacak. Hem kültürümüze hizmet edecek hem de turizme hizmet edecek bir proje burası.” Diye belirtti.

 

“EVLERDEN BİRKAÇ TANESİNİ ONARIP TURİZME KAZANDIRMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

Taşyapan şöyle konuştu: “Şuanda burası üniversiteden hocamız Şahabettin Hocamızın refakatinde yürütülüyor çalışmalar. Tuşba belediyemizde ciddiyetle proje üzerinde duruyor. Bizde burayı yerinde görelim diye geldik. Hakikatten çok güzel bir çalışma ortaya çıkıyor. Van’a gelenlere, Van’ı bilemeyenlere ve Van Evlerini tanımak isteyenler için çok güzel bir çalışma olacak. Van Evlerinin sayısı ve orijinal olanlar yok denecek kadar az. Olanlarda biraz harabe vaziyette duruyor. İmkân olursa harabe durumda olanlardan birkaç tanesini onarıp turizme kazandırmayı düşünüyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor.”

 

TAŞYAPAN: VAN EVİ ÖRNEĞİMİZ ARTACAK

Projenin kültüre olumlu katkı sunacağını belirten Taşyapan, “Turizm gezme, görme ve gezilip görülen yerlerin turizmini tanıma amaçlıdır. Bugün maalesef eski Van şehrimiz tamamen yıkıldığından dolayı eski Van şehrinde Van evlerini görmek çok kolay değil. Daha önce örnek evimizden bir tanesi kale çıkışına inşa edilmiş örneği var. Ayrıca bu evlerde tamamlanınca orijinaline yakın Van Evi örneğimiz artacak.” Dedi.

 

ÖZGÖKÇE: BURANIN AÇILIŞINI BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Taşyapan’ın ardından kısa bir açıklama yapan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe de katılımlardan dolayı Vali İbrahim Taşyapan’a ve diğer katılımcılara teşekkür ederek, “Van Evlerimiz inşallah 6 aya kadar her şeyi ile bitecek. Burada kalkınma ajansımıza çok teşekkür ediyoruz. İnşallah Van’ın en uğrak yeri haline getireceğiz burayı. Turistler artık Van’a geldiğinde ilk uğrayacak yer burası olacak. Bu evler bittiği zaman hem gün batımı, hem Erek Dağı, hem Süphan Dağı hem de Artos Dağını çok rahat bir şekilde görebilecek. İnşallah bittiğinde hep beraber buranın açılışını birlikte gerçekleştireceğiz.” İfadelerini kullandı.

 

EKİM AYINCA BİTİYOR!

Özgökçe’nin ardında kısa bir bilgilendirme yapan Şahabettin Öztürk ise “Burası gerçek anlamda Van’ın en güzel yeri olarak değerlendirmek mümkündür. Doğuda Erek Dağı, Batıda Van Gölü, güneyinde Artos Dağı ve göl içerisindeki adaları burada görmek mümkündür. Van Evlerimiz bugün eski Van şehrinde tamamıyla yok olan sivil mimari örnekleri yaşatmak amacıyla yapılan bir projedir. Bu projede tespit edilen 4 prototip ev, Van geleneksel sivil mimarisinde kullanılan ev prototipleri olarak belirlendi. 4 evde farklı özelliktedir. Kullanılan malzemeler tamamıyla eskiye bağlı olarak evler yapıldı. Ayrıca 6 adet geleneksel Van dükkânlarımızda var. Bunlara bağlı olarak bir kafeterya ve 2 tane bakı terası inşa edilecek. Eminim tamamlandığında Van için önemli bir boşluğu kapatacak bir proje olacak. İnşallah Ekim ayında tamamlandığında sizlerde gelip yerinde görebileceksiniz.” Şeklinde konuştu.  

 

1 MİLYON AŞKIN PARA HARCANDI

Süphan ve Erek Dağı, Van Gölü, Van Kalesi'nin aynı anda görülebildiği eşsiz manzaraya sahip Kalecik bölgesinde inşa edilen evlerde, Van kahvaltısı, Van kilimi, savatlı gümüş gibi kentin kültürel değerlerinin tanıtımına yönelik alanlar oluşturulacak. Eski Van evleri, Van Savat İşlemeciliği, Van Kilimi gibi başında Van’ı barındıran birçok kültürel değer son dönemlerde yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalırken Kalkınma Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı proje yereldeki sahiplenme ile can bulacak. Van’ın kültürel mirasını oluşturan önemli simgelerden biri olan Geleneksel Van Evleri’nin de arasında bulunduğu önemli bir kültüre sahip çıkmaya yönelik proje Tuşba Belediyesi tarafından üstlenilirken proje Van’a dair birçok değer ile hayat bulacak. Kalecik’te inşa edilecek eski Van Sokağı’nda Van’a dair birçok kültürel miras sergilenirken Van’ı Van yapan değerler turizme de katkı sunmuş olacak. Tuşba Belediyesi 1 milyon TL’yi aşkın bir proje ile hayat bulacak proje ile kültürel zenginliğin koruması adına büyük bir adım attı.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

 
Editör: TE Bilisim