ŞEHRİVAN HABER/HAMİT KARAKUŞ- Fuar organizasyonu konusunda kısa mesafede büyük mesafeler kat eden Van bir kez daha uluslararası bir fuar ile adından söz ettirdi. Halı sahalardan, bölgenin ve ülkenin en büyük fuar organizasyonlarına uzanan süreçte birbirinden önemli fuarların gerçekleştiği Van’da 9. Doğu Anadolu Turizm ve Seyahat Fuarı da en bereketli fuarlar arasına adını yazdırdı. Katılımın da ilginin de geçtiğimiz yıllara oranla iki katına çıktığını belirten Fuar organizatörü Ajans Asya Fuarcılık yönetim kurulu başkanı Süleyman Güler, fuara dair olumlu konuşurken şu an 3’üncü büyük turizm ve seyahat fuarı olan fuar için 2’inci sırayı hedeflediğini söyledi. Fuar ile ilgili Şehrivan’a konuşan YYÜ rektörü Peyami Battal’dan da Van’a gelenlere fahri Vanlılık rozeti teklifi gelirken Van milletvekili Abdulahat Arvas ise Van’ın daha iyi yerlere gelmesi noktasında Vanlılara da bundan sonraki süreçte büyük işler düştüğünü söyledi. Fuara dair görüş bildiren yurt dışından gelen katılımcılar da fuara dair büyük beklentiler içinde olduklarını dile getirirken Pazar gününe kadar devam edecek fuar ile Van’ın da tanıtımına ciddi katkı sunulması bekleniyor.

 

Van'da Van'da ‘9. Doğu Anadolu Turizm ve Seyahat Fuarı’ ile ‘2. Uluslararası Batı Asya Turizm Araştırması Kongresi’ kapılarını açar açmaz ziyaretçi akınına uğradı. Hem stantlarda yer alan Türkiye’nin dört bir yanından konuklar ve yurt dışından gelenler hem de fuarı ziyaret edenler fuardan memnun. Fuarı değerlendiren kentin dinamikleri ise gelecek yıllar için daha büyük hedeflerin altını çizerek yorumlarını paylaştı. İlk günün açılış konuşmasında turizm ve seyahat konusunda önemli sıçramalar yapılması gerektiğinin altını çizen Vali Murat Zorluoğlu’nun ardından görüş bildiren diğer isimler de fuarın önemine dair mesajlar paylaştı. İşte o isimlerin Şehrivan’a yaptığı fuar değerlendirmeleri.

 

 

REKTÖR BATTAL’DAN DİKKAT ÇEKEN ÖNERİ

 

Van’ın turizm potansiyelinin her geçen gün artarak, her geçen gün dikkat çekerek devam ettiğini ifade eden, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Bugün gerçekten mutlu bir günümüz. Neden mutlu günümüz olduğunu şöyle açıklayayım. Van’ın turizm potansiyelinin her geçen gün artarak, her geçen gün dikkat çekerek devam ettiğini görüyoruz. Bugün itibariyle biraz daha zirveye tırmandı. Ama tahmin ettiğimiz noktaya gelmedik. Yurt dışından belki Van’dan dışından Van’a ilk gelen misafirlerimiz vardır. Onlara her zaman şunu söylüyorum. Hem doğal güzellikleriyle, hem de sahip olmuş olduğu insan dokusuyla yapısıyla, sahip olduğu güzel Van kedileriyle, sahip olmuş olduğu tarihi turistik yöreleriyle farklılık arz ediyor.”

 

 

BATTAL; “FAHRİ VANLI ROZETİ OLUŞTURALIM”

 

“Diğer kentlerden farklı özeliği şu; Van’a gelen arkadaşlar 3 günde Vanlı oluyor. Birinci gün geldiğiniz de denizimize Göl diyorsunuz. İkinci gün Deniz mi, Göl mü? Arası da kalıyorsunuz. Üçüncü gün ise, Deniz diyorsunuz. Biz de sizi Vanlı kabul ediyoruz. Dolasıyla 3 gün burada kaldığınız da sizlere soracağız. Burası Deniz mi, Göl mü? Diye muhtemelen yüzde 95’i Deniz kabul edeceksiniz. Biz de sizi fahri Vanlı olarak kabul edeceğiz. Buradan Kültür müdürümüz ve sayın valimize bir teklifimiz olacak. Fahri Vanlı rozeti oluşturalım. Gelen arkadaşlarımızı burada kalmaya zorlamadan kendi istekleriyle kaldıklarında üçüncü günde Vanlı hemşeri rozetini takıp gönderelim.” Dedi.

 

 

“BİZ VANLILAR OLARAK BİR ARAYA GELDİĞİMİZ DE ÇOK ŞEY BAŞARACAĞIMIZI GÖRÜYORUZ”

 

Battal; “Bu fuarla birlikte eş zamanlı olarak bir kongre düzenliyoruz. Doğu Anadolu Turizm ve Seyahat fuarıyla beraber, 2. Uluslararası Batı Asya Turizm Araştırması Kongresi’ni birlikte yapıyoruz. Dolasıyla bu tür organizasyonlar da çok fazla yapılamayan iki eş zamanlı organizasyondur. Bu Van’ımızın farklılığını ortaya koyuyor. Biz Vanlılar olarak bir araya geldiğimiz de çok şey başaracağımızı görüyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

 

“KONGRE ZİNCİRİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

 

Kongreye müracaat eden 200’ün üzerinde bildiriyle 300’ün üzerinde aileleriyle beraber bilim insanları katıldığını söyleyen Battal; “Bu Van’ımızın öteden beri bizim ifade ettiğimiz, kongre turizmine çok elverişli diye ifade ettiğimiz son 1 buçuk 2 ay içerisinde üniversitemiz bünyesinde binin üzerinde insanın katıldığı kongre zinciri gerçekleştirdik. Eğer bu kongreleri diğer bakanlıklara da yayarsak, bu şunu beraberinde getirecektir. Van rahatlıklar bir Antalya gibi kongre turizmine ev sahipliği yapabilecek hem kapasiteye sahip, hem de alt yapıya sahip. Biz Üniversite olarak bunun üzerinde ciddi bir şekilde duruyoruz.”

 

GÜLER; “YURT DIŞINDAN DA 19 STANTTA 30 CİVARINDA KATILIMCI VAR”

 

Fuar'a toplam 154 stant, 263 mevcut katılımcının yer aldığını geçen seneye nazaran iki katı olduğunu belirten, Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, “Türkiye’nin hemen hemen her ilinde temsiliyet var. 36 İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, onun dışında Belediyeler ve Ticaret Odaları, Özel Sektör, Türkiye Acenteler Birliği ve Bakanlık ile birlikte renkli bir fuar gerçekleştiriyoruz. Yurt dışından da 19 stantta 30 civarında katılımcı var. Aynı şekilde alım heyetleri kapsamında yurt dışından 300 civarında alım heyeti getirilerek fuarda bulunuyorlar. Alım heyeti ile buradaki turizmcilerle bir araya getirerek bağlantı kurmayı hedefliyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

 

“HEDEFİMİZ TÜRKİYE’NİN 2’İNCİ BÜYÜK FUARI OLMAK”

 

Güler; “Fuar ile birlikte Uluslar Arası Kongremiz var. 6 ülkeden 300 kişilik bir katılım var. Bu kongrede Türkiye’de ne büyük kongrelerinden biri. Açılışın gerçekleşmesiyle çok yoğun bir katılım var. Önümüzdeki yıl bu kongreyi uluslararası olarak yapmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin 3’üncü büyük fuarı hedefimiz Türkiye’nin 2’inci büyük fuarı olmak.” Dedi.

 

 

“DOĞRULARIMIZI ARTIRACAĞIZ, YANLIŞLARIMIZI AZALTACAĞIZ.”

 

Şehrivan Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Van Ak Parti Milletvekili Abdulahat Arvas; “9. Doğu Anadolu Turizm ve Seyahat Fuarı şehrimiz ve hayırlı olmasını diliyorum. Daha güzel, daha modern, daha kapsamlı şehrimizin kültürünü tanıyacak ve tüm oluşumlarla birlikte şehrimize sahip çıkması adına güzel bir oluşum. Kadim medeniyetlere başkentlik yapmış Van’ımızı huzur ortamında yapılan Ak Parti’nin hizmetlerin çoğalmasıyla turizminde gelişeceğini memleketimizin de yüzü güleceğini ve bu nokta da bizim elimizden katkı olarak ne geliyorsa siyasi olarak kentimizin yanındayız. Doğrularımızı artıracağız, yanlışlarımızı azaltacağız.”

 

“EN BÜYÜK GÖREV VANLILARA DÜŞER”

 

Arvas; “Turizm bölgesi olarak 2019 yılında gereken teşvik ve desteklerinde verileceği iller arasında 6’inci il olarak Van yer alıyor. Hükümettin bu konuda duyarlılığı ve ferasetiyle Van eski günlerinden daha güzel günleri yakalayacak. Biz turizm gelişmesi noktasında havacılık sektöründe gelişmesi Tebriz, Urmiye, Erbil, Ermenistan ve Gürcistan arasındaki uçak seferlerini başlatılması lazım. Van kabuğunu kıran bir ildir. En büyük görev Vanlılara düşer. Biz yurt dışarından gelen misafirlerimizi hoşgörü ve adilane karşıladığımız zaman bize dolaylı yollardan kentimize yansıması olacaktır.” Dedi.

 

 

“VAN’DAKİ FUARA İLK DEFA KATILIYORUZ”

 

Van’daki fuara ilk defa katıldığını belirten Ali Korkmaz, “Van’a Çankırı’dan katılıyoruz. Fuara katılarak Çankırı’dan doğal kaya tuzlarını getirdik. Lambalarını getirdik. Biz Türkiye’de fuarlara katılıyoruz. Şuan değişik şehirlerde 4-5 açık fuarımız var. Fuara katılmamızın nedeni Çankırı’nın tuzunu tanıtmak istiyoruz. Bundan dolayı Türkiye’nin her yerine gidiyoruz.”

 

 

“FUAR’DAN BEKLENTİMİZ BÜYÜK”

 

Urmiye ait ürünü Türkiye’de sadece kendilerinin ürettiklerini iç ve dış pazara pazarlamak istediklerini belirten Hüsnü Çiftçi; “Van’daki fuara ilk defa katılıyoruz. Bu işe daha 3 ay oldu. Fuar’dan beklentimiz iyi yönde inşallah öyle olacaktır. İŞGEM’de bu işle meşgulüz. Van’da birkaç firma ile anlaşma sağladık. Yurt dışına ürün göndermeyi düşünüyoruz. Bütün belgelerimizi aldık. İnşallah bu işte muaffak olacağız. Fuar’dan beklentimiz büyük inşallah o yönde olmasını bekliyoruz.”

 

 

“EĞİTİM VE ÖĞRENCİLER İÇİN KATKI OLACAK”

 

Fuar’da eğitim üzerine stant açıklarını söyleyen Pınar Uraz; “Standımızda bulunan bütün malzemeler öğrencilerimizin kendi yaptıkları el işleri ve el emekleridir. Buradan sattıklarımızı eğitim ve öğrenciler için katkı olacak. Bu stantta alınan her bir ürün öğrencilerin eğitim masraflarına gidecek. Standımız da çocuklar tarafından yapılan mumluklar, maskot, lavanta çeşitleri, takı tasarımları, biblolar, oyuncaklar ve resimler bulunuyor.”

 

 

 

Editör: TE Bilisim