Haber - Yorum / Orhan AŞAN


Van’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi başlayan gerginlikler sürerken, kent genelinde ara ara başlayıp biten olaylara rağmen her gece gaz bombası kullanılması gelenek haline geldi. Olayların eksik olmadığı Van’da polisler her gece kenti adeta gaza boğarken, kent sakinleri atılan gaz bombalarından dolayı evlerinde oturamaz hale geldi!

Önce yerel seçimler, ardından kent genelindeki protestolar, sonrasında yeniden başlayan Cumhurbaşkanlığı süreci… Tüm bu süreci sancılı olarak geçiren Van’da polisle vatandaşlar arasında hiç eksilmeyen olaylar kentin genelini huzursuzlandırmaya başladı. Neredeyse her gece gaz bombalarının atıldığı, TOMA’ların eksik olmadığı kentte atılan ‘gaz bombaları’ vatandaşı da bezdirdi. Neredeyse ‘keyfi’ atılır hale gelen gaz bombalarının sağlığa olan etkileri de düşünüldüğünde Van halkı adeta sağlığından da edilirken durumdan en çok etkilenen ise yaşlı ve çocuklar oluyor. Hemen hemen her akşam insanların gaz yağmuruna maruz kaldığı Van’da, yetkililerin duyarsız kalması ise ayrı bir sorun olarak duruyor. Hal böyle olunca vatandaş da Emniyet yetkililerine seslenerek; “Eğer bu gaz yağmuru devam edecekse bile emniyet müdürlüğünden gaz maskesi talep ettiğimizi de belirtmek istiyoruz.” Diyor!

ORGANİKTİR AMA ÖLDÜRÜR!

Daha önce yapılan açıklamalarda ‘Organiktir, bizim gazlarımız öldürmez’ denildiği biber gazı, bu ülkede onlarca insanın yaşamını aldı ve yüzlerce insan yaralandı. Polisin kullandığı biber gazı nedeniyle Türkiye genelinde yaklaşık 10 kişi hayatını kaybetti. Bilim insanları, biber gazının yasaklanmasını istiyor. Ancak Van Emniyeti bunun tam tersini yaparak gaz bombası kullanımını arttırdı. Hemen hemen her gösteri sonrası çıkan olaylarda sokakları gaz yağmuruna tutması vatandaşların tepkisine neden olurken, kent artık yaşanmaz bir hal aldı. Bu anlamda Van valiliğinin ve İl Emniyet Müdürlüğünün hassasiyet göstermesi gerekiyor.

HER GECE GAZ YAĞMURU

Atılan gaz bombaları nedeniyle Türkiye genelinde yaklaşık 10 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. Yapılan her açıklamada biber gazının yasaklanması istenirken, polisin rastgele kullandığı biber gazları vatandaşları çileden çıkardı. Her gösteri sonrası cadde ve sokakların gaz yağmuruna tutulduğu Van, artık yaşanmaz bir hal aldı. İnsanlar evlerinde bile rahat bir şekilde oturamazken, durumdan en çok etkilenen ise yaşlı ve çocuklar oluyor. Hemen hemen her akşam insanların gaz yağmuruna maruz kaldığı Van’da, yetkililerin duyarsız kalması ise ayrı bir sorun. Polisin rastgele ve keyfi anlamda kullandığı biber gazı karşısında çaresiz kalan vatandaşlar ise yetkililere çağrıda bulunarak hassasiyet göstermesini istedi.

GAZ BOMBALARI ÖLÜM SAÇIYOR

Peki polisin rastgele kullandığı, evlerin balkonlarına, bahçesine hatta ve hatta mutfağına bile attığı gaz bombalarının özelliği ve etkileri nelerdir. Bu konuda daha önce yapılan açıklama ve araştırmalar gaz bombalarının ne kadar zararlı olduğunu gösteriyor.
Hekimler, biber gazına maruz kalan kişilerde, anksiyete, kan basıncında yükselme gibi kardiyovasküler rahatsızlıklar, hipertansiyon krizi ve hipotermiye, özellikle alerjik bünyeli kişiler, astım, KOAH ve benzeri solunum sistemi hastaları ile kalp hastalarında ölüme neden olabileceğine dikkat çekiyor. Avrupa İşkence ve Kötü Muamelenin Önlenmesi Komitesi (CPT), 2001 yılında yayımlandığı raporda, biber gazının potansiyel olarak tehlikeli bir madde olduğunu belirtiyor. Raporda biber gazının kapalı alanlarda kullanılmaması uyarısı yapılırken, açık havada kullanılması konusunda da çekinceler ifade ediliyor.

TTB: KULLANILMASINA İZİN VERİLMEMELİ

Türk Tabipleri Birliği gaz bombası ve biber gazının öldürücü olduğu konusunda uyarmıştı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Ağustos 2011'de yayımladığı 'Kimyasal Silahlar Gösteri Kontrol Ajanları' raporunda; gaz bombasının halk sağlığına zararlarını ortaya koymuştu. Adli Tıp Uzmanları Derneği, Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Türk Farmakoloji Derneği, Türk Oftalmoloji Derneği, Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği, Türk Toraks Derneği'nin katkı sunduğu raporda; “İnsan sağlığına etkileri nedeniyle bir kimyasal silah olduğu kabul edilen göz yaşartıcı gazların 'hiçbir durumda' kullanımına izin verilmemesi ve uygulayanların cezalandırılması gerektiği” belirtiliyordu.

DÖNEMİN VAN VALİSİNDEN ÇARPICI AÇIKLAMA

Van’da 2011 yılında yaşanan depremlerde de dönemin Van valisi Münir Karaloğlu ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ı protesto eden gruba polis tarafından biber gazı atılırken, enkaz çalışması yürüten ekipler ve enkaz altında kalanlar da ciddi bir şekilde etkilendi.
İkinci depremde yıkılan ve 20’den fazla kişiye mezar olan Bayram oteli enkazının hemen yakınında gerçekleşen gerginliğin ve gaz bombası atılmasının ardından enkaz çalışmaları aksarken enkaz altında bulunan yaralılarda bundan etkilendi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Van depremi sonrası hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaşmış ve raporda en çarpıcı açıklama ise dönemin Van valisi Münir Karaloğlu’ndan gelmişti. Vali Karaloğlu “Bu konuya çok üzüldüm. Olaydan sonra çevik kuvvetin elindeki biber gazlarını toplattık” demişti.

ŞAHİN: KALICI ETKİ BIRAKMIYOR

HDP Milletvekili Altan Tan biber gazlarıyla ilgili dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in cevaplaması için soru önergesini vermişti. Tan’ın verdiği soru önergesini yanıtlayan dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin çarpıcı açıklamalar yapmış, göz yaşartıcı gazların, özel ders alan personelce talimatlara uygun olarak kullanıldığını ifade etmişti. Türkiye’nin 1997’de taraf olduğu kimyasal silahlar sözleşmesi hükümleri çerçevesinde ‘göz yaşartıcı gaz mühimmatının insan sağlığı üzerinde kalıcı bir etki bırakmama’ şartı arandığını belirten şahin, yapılan laboratuvar testleri sonucunda insan sağlığı üzerinde kalıcı etki bırakmayan gaz mühimmatının kullanıldığını bildirdi. Şahin, ihaleyle yeteri miktarda gaz alımı yapıldığını da kaydetti.

GAZ MASKESİ İSTİYORUZ!

En küçük gösteri de bile kentin tamamına gaz yağdıran Van Emniyetinin empati kurmasını bekliyoruz. Evinde yaşlı ve hastası bulunan vatandaşların neler yaşadığını anlamak için Van Emniyet müdürlüğünün empati kurmasını bekliyor ve yetkilileri duyarlılığa çağırıyoruz. Eğer bu gaz yağmuru devam edecekse bile emniyet müdürlüğünden gaz maskesi talep ettiğimizi de belirtmek istiyoruz.

Editör: TE Bilisim