ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ - Son dönemlerde kültür ve turizm konusunda önemli çalışmaların yapıldığı kentte, kamu dışından bir grup da kente önemli katkılar sunan çalışmalar düzenliyor. Van Denizi’nin korunması, Van Balığı’nın kaçak avlanmasının önüne geçilmesi ve marka değerinin artırılması gibi konularda farkındalık yaratan ve daha nice projelerle adından söz ettiren bu grubun adı Van Gölü Aktivisitleri. Kentte son bir kaç yılda başta Van Gölü olmak üzere dikkat çeken işlerin yapıldığı bir STK olmayı başaran aktivistler bu kez de “Van Denizini Pedallıyoruz” sloganı ile bir organizasyonu hayata geçiriyor. 1. Ulusal Van Denizi Bisiklet Şenliği ile 4 gün boyunca Van Denizi etrafında düzenlenecek olan tura Van’dan, bölgeden ve bir çok ilden yüzlerce isim katılmayı planlıyor. “Van Gölü çevresinin tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerine şahitlik etmek için yaklaşık 450 kilometrelik yolu kamp yaparak bisiklet ile geziyoruz.” Diyerek çağrı yapan aktivistler Van’ın ve Van Gölü’nün etrafındaki güzellikleri özellikle de dışarıdan gelen isimlere göstermek istiyor. Aynı zamanda tüm bu değerlere de dikkat çekmeyi hedefleyen Vangölü Aktivistleri bu şenliği önümüzdeki yıllarda Van Gölü havzasını bir uluslararası destinasyon merkezi getirmeyi, dünyaca ünlü bisiklet turlarının rota ağına eklemeyi ve bu havzada bisiklet turizmi de oluşturmayı planlıyor. 

 

 

Van’da uzun zamandır Van’ın kültürel ve doğa güzelliklerine dikkat çekmek amacıyla çeşitli çalışmalar yapan Van Gölü Aktivistleri şimdide daha güzel bir çalışma ile geliyor. 4-8 Ağustos tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan etkinlikler çerçevesinde Van gölü çevresinin tarihi ve doğal güzelliklerine tanıklık etmek için yaklaşık 450 kilometrelik yolda kamp kurularak, bisikletle ile tur atılacak. 4 gün boyunca Van’ın çok önemli tarihi ve kültürel güzelliklerinin olduğu noktalarda çeşitli etkinlikler yapılacak ve kamp kurulan noktalarda Van’ın güzellikleri anlatılacak. 4 günlük sürede dolu dolu geçecek olan program ile Van Gölü’ne ve Van’ın güzelliklerine dikkat çekilecek.

 

DOLU DOLU BİR PROGRAM

 

Van Gölünün 450 kilometrelik çevresinin bisiklet ile dolaşılması için yapacakları çalışmayı Şehrivan’a anlatan Van Gölü Aktivisti Erdoğan Özel, 4-5 Ağustos tarihleri arasında “Van Denizini pedallıyoruz” sloganıyla Türkiye’nin farklı noktalarından kişilerin katılım sağlayacağı doğaseverler ile birinci Ulusal Van Gölü Bisiklet Turu etkinliğini yapmayı planladıklarını belirtti. Özel, “4 Ağustos’ta Adilcevaz’da başlayacak kalabalık bisikletli bir gurup ile sahilden yapılacak yolculuk ile Erciş sahiline kadar gelinecek. Erciş sahilinde Erciş Belediyesi tarafından düzenlenecek olan programa katılmayı planlıyoruz. Devamında Erciş balık bendine, Bendimahi Köprüsü, Şeytan Köprüsünden geçtikten sonra Muradiye Şelalesinde kamp yapılacak.” Dedi. 

 

 

ÖZEL: ŞEHİR TURU YAPILACAK

 

5 Ağustos tarihinde sabah saatlerinde Muradiye Şelalesinden hareket edileceğini kaydeden Özel, “Sahilden yapılacak yolculuk ile Adır Adası, Mollakasım sahil yolu takip edilerek, mavi bayraklı plajda Van Gölünün mavi sularında serinlemeyi planlıyoruz. Burada Tuşba Belediyesi tarafından yapılan programa katılım sağlandıktan sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi gezilecek. Burada Van kedi evi ziyaret edildikten sonra 15 Temmuz Şehitler parkına gidilecek. Devamında Atatürk Kültür Parkında kamp yapılacak. Akşam da şehir turu yapılacak.” İfadelerini kullandı.

 

ALTINSAÇ’TA KAMP YAPILACAK

 

Özel: “6 Ağustos tarihinde Edremit’te Edremit Belediyesinin yapacağı programa katılım sağlanacak. Edremit sahil bandı gezildikten sonra Gevaş’a hareket edilecek. Gevaş şehir turu atılacak. Gevaş belediyesi ve Gevaş Gençlik Merkezinin sahilde yapacağı programa katılım sağlandıktan sonra Altınsaç koyları gezilecek akşamda orada kamp yapılacak.” Şeklinde konuştu. 

 

 

ADİLCEVAZ’DA TUR TAMAMLANACAK

 

7 Ağustos tarihinde de Tatvan’a hareket edileceğini ifade eden özel, “Tatvan Reşadiye’de Van Gölü ile buluşma yapılacak. Daha sonra Tatvan sahili gezilecek ve Tatvan Belediyesinin yapacağı programa katılım sağlanacak. Nemrut krater gölünde Bitlis Kültür turizm müdürlüğünün yapacağı programa katılım yapılacak. Akşam da Nemrut’ta kamp yapılacak. 8 Ağustos’ta da Bitlis valiliğince yapılan Bitlis’in kurtuluşu programına katıldıktan sonra Adilcevaz’a dönülerek tur tamamlanacak.” Diye belirtti.

 

ÖZEL: AMACIMIZ VAN’I DÜNYAYA TANITMAK

 

Amaçlarının Van Gölünün tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini tanıtmak olduğuna dikkat çeken Özel, “Van Gölünün turizm potansiyelinin değerlendirilmesine katkı sunma ve Van Gölü çevresinin bisiklet parkuru kullanımına çok uygun olduğuna, kendine has eşsiz doğasında kamp yapılacağı ve bisiklet kullanımına dikkat çekerek Van Gölünün güzelliklerinin tüm dünyaya tanıtımını sağlamayı planlıyoruz. 450 kilometrelik mesafede Van’ın ve Van Gölü çevresinde yer alan ve unutulmaya yüz tutmuş tarihi ve doğa güzelliklerin yeniden canlandırılmasına sağlamayı amaçlıyoruz. Umudumuz o ki bu program ile Van’ı sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya tanıtmak. Bu konuda yapacağımız bu kapsamlı etkinlik ile herkes Van’ın doğa ve kültürel güzelliklerinden haberdar olacak.” Şeklinde konuştu.

 

 

BU ETKİNLİK HER YIL YAPILACAK

 

Yapacakları etkinliğe birçok kurumun destek olduğunu vurgulayan Özel, “Programımıza Bitlis valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, üniversiteler, DAKA, Van TSO, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler destek veriyor. 30 ilden gönüllünün katılım yapması planlanıyor. Urartu yolunun canlandırılması ve Van gölü ve çevresinde daha önce yaşamış olan uygarlıkların tüm dünyaya tanıtımı açısından bu tarz çalışmalarımız her yıl yapılacaktır. Tüm gönüllüleri şenliğimize davet ediyoruz.

Editör: TE Bilisim