Van 2017 yılında 500 bin İranlı turisti kendine çekmeyi başarmış, bölgede ve ülkemizde turizmin yeni gözdesi olabileceğini ispatlamıştır.

 

2018 yılı hedefi de 1 milyon İranlı turist

 

thiş bir rakam!

 

2017 Aralık ayında Van Ticaret ve Sanayi Odasının Azerbaycan’a yaptığı ziyaretin ne kadar önemli olduğu sosyal medya ve kamuoyunda oldukça tartışılmış ve ilgiyle takip edilmişti.

 

Yeni bir İran açılımı benzerliği gösteren bu önemli gezi, bizde de heyecan uyandırmıştı.

 

Bu gezilerin Körfez Ülkelerine de yapılması önerisinde bulunmuştuk.

 

Körfez Ülkelerinin zenginliklerini ülkemize ve ilimize çekmenin yollarını aramamız gerektiğini düşünüyoruz.

 

Bu ülkelerin yatırım yapabileceği en yakın ve tarihsel süreci göz önünde bulundurunca güvenebilecekleri yegâne ülke Türkiye’dir.

 

Ve biz Van olarak en iyi yatırım şehri olduğumuzu ve hatta Dubai’yi bile geçebilecek bir büyümenin-gelişmenin olacağını söylüyoruz.

 

Son günlerde Van’a gelen Katar’lı yetkililerin yatırım için araştırma yapması bizi daha da umutlandırdı.

 

Daha önce de benzer şekilde Elazığ’a da 1 milyar dolarlık yatırım için girişimlerde bulunmuşlardı.

 

Bu ve benzer rakamlar Van için de mümkün.

 

Körfez Ülkelerindeki işadamları için Van ve Van Gölü Havzası birçok yönden çok cazip bir bölgedir.

 

Nasıl mı?

 

Şöyle:

 

Van sadece bulunduğu bölgede cazibe merkezi değil, aynı zamanda Ortadoğu’da da cazibe merkezi olabilecek bir potansiyele sahip metropol bir kent.

 

Tıpkı Dubai gibi,

 

Doha-Katar gibi

 

Kuveyt gibi,,

 

Van; Dünya’yı kendine çekebilecek ve cezbedebilecek özelliklere sahip müstesna bir şehirdir.

 

Van Denizi; su ve güneş özelliklerinden dolayı sağlık turizmi başta olmak üzere, tatil köyleri, lüks kıyı otelleri, dört mevsim su sporları, doğa turları ve eko turizm olarak kullanılabilecek ayrıcalıklı özelliklere sahiptir.

Doğal güzellikleri yanında kaleleri, dini mabetleri, keşfedilmemiş yapıtları ve binlerce yıllık tarihi ile de turizm açısından önemli yatırımların yapılacağı bir merkezdir.

 

Van bulunduğu bölgede hem çevre illerin merkezi olma özelliği ile hem de ülkemizin doğu ülkelerine açılan kapısı olmasından dolayı yeni özel üniversitelere, özel eğitim kurumlarına, özel sağlık kuruluşlarına ve sanayiye yönelik yatırımlar için de oldukça önemli bir potansiyeli vardır.

 

Son dönemlerde önemli fuarlar gerçekleştiren Van; bölgede fuarlar kenti olmaya da aday olmuştur.

 

Van Gölü Havzası; güneş enerjisi, (Van ilinin yıllık ortalama toplam güneş enerjisi global radyasyon değeri 1.635 kWh/m2-yıl’dır. Bu değer, Karaman ili için 1660 kWh/m2, Antalya ili için 1646 kWh/m2’dir. Van ili hem güneş enerjisi global radyasyon değeri, hem de güneşlenme süresi bakımından miktar olarak Türkiye ortalamasının çok üzerindedir.http://www.3eelectrotech.com.tr/arsiv/yazi/vanda-gune-enerjisi-potansiyeli-ve-mevcut-durumu), benzer şekilde; rüzgâr enerjisi, jeotermal enerji ve hidroelektrik enerji potansiyeli ile yenilenebilir enerji alanında önemli yatırımların yapılabileceği bakir bir bölgedir.

 

Van’a ve bölgeye, Körfez Ülkelerinin ilgisini çekebilirsek; yeni alış veriş merkezlerine, eğlence merkezlerine, disneylandlara, lunaparklara ve benzeri yeni yatırımlara da ihtiyaç duyulacaktır.

 

Bu kadar önemli bir potansiyele sahip olan Van;

 

Neden Dubai olmasın?

 

Hatta neden Dubai’yi geçemesin?

 

Yapılması gereken Valilik himayelerinde, siyasilerimiz, Ticaret Sanayi Odası, işadamlarımız ve ilgili kuruluşlar ile Körfez ülkelerine bir çıkarma yaparak zenginliklerimizi tanıtma olacaktır.

Editör: TE Bilisim