Bitlis'in Tatvan ilçesinde yapımı devam eden iki feribot, Van Gölü turizmine ve İran ile olan ticaretin gelişmesine katkıda bulunacak

 

Nursoy İnşaat Şirketi Şantiye Şefi ve Gemi İnşaatı Mühendisi Hüseyin Akhisar, yaptığı açıklamada, nisan ayında Van Gölü'ne indirilen birinci feribotun, elektrik, boru ve iç döşeme ile diğer aksamlarının montesinin devam ettiğini söyledi. Birinci feribotu 1.5 ay içinde tamamlayarak seyre çıkarmayı planladıklarını ifade eden Akhisar, şunları söyledi:

 

"Seyir sonrası gemiyi tekrar havuza alarak final boyasını yapacağız. Böylece feribotu sefere hazır hale getireceğiz. Bunlar şimdiye kadar Türkiye'de yapılan en büyük feribot olma özelliğini taşıyor. İkinci feribotu da yılsonuna kadar denize indirecek pozisyona getirmek istiyoruz. Çelik inşası devam eden bu feribotun da iç donatımını, yaşam mahalleri ile elektriğini yılsonuna kadar tamamlayacağız. Yılsonunda 2 feribot çalışmaya hazır hale gelecek."

 

Mevcut feribotların talep edilen yük kapasitesini kaldırmadığını belirten Akhisar, yeni gemilerin hız ve yük taşıma kapasitesiyle arzı karşılayacağını ifade etti. İran ile ekonomik iş birliği anlamında yeni gemilere daha fazla ihtiyaç olacağını dile getiren Akhisar, "İran ile ticaretimiz umulan veya hedeflenen noktaya varırsa, bu iki gemi de yetersiz kalabilir. Bunlar hem ticarete hem de Van Gölü turizmine katkı sunacak. Seyir süresi kısa olan feribotlar ulaşıma da farklı bir alternatif olacak. Gemiler gösterişli ve çok konforlu" dedi.

 

"YAKIT VE ZAMANDAN KAZANACAĞIZ"

Akhisar, 7 katlı feribotun 136 metre uzunluğa, 24 metre genişliğe sahip olduğunu, 50 vagon ve araç taşıyabilme kapasitesinin bulunduğunu dile getirdi. Feribotun otomasyon sistemi sayesinde çok az sayıda insanla sevk edilebileceğini anlatan Akhisar, şöyle dedi: "Yeni feribotların 4 bin tonluk kapasitesi var. Feribotun üst katında 350 yolculuk bir salonumuz var. Burada büfe, restoran ve dinlenme yerleri mevcut. Gemi iki tarafa da sevk edilebilir şekilde dizayn edilmiş. Hiç manevra yapmasına gerek yok. Buradan kalktığı gibi aynı istikamete Van'a, Van'dan geldiği istikamette de Tatvan'a yanaşabilir. Böylece yakıt ve zamandan kazanacağız. Mevcut gemiler 4,5 ile 5 saatte seferini tamamlarken, bunlar 3 veya 3.5 saatte seferini tamamlayacak. Mevcut 4 dört geminin kapasitesini, aynı anda ve bir seferde bu gemiler karşılayacak."

Editör: TE Bilisim