ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ- Önceki yıl Ocak ayında başlayan Vangölü Ekspresi serüveni yıl boyunca durmadan sürdü. Serüvenin son noktası olan Van, tarihi ile güzelliği ve doğası ile gezginlerin en uğrak noktası oldu. Gençlerden oluşan bir gurubun biraya gelerek başlattığı İnterrail Türkiye ekibi zaman içinde büyüdü ve tüm Türkiye’de bilinir hale geldi. Doğu Ekspresinin ardından Vangölü Ekspresine gözlerini çeviren gençler yıl boyunca akın akın Van’a geldi. Son olarak geçtiğimiz yıl Eylül ayında Van’da düzenlenen Gezginfest’e Türkiye’nin dört bir yanında ve dünyanın farklı noktalarından yüzbinlerce doğa ve gezi tutkunu gençler Van’a geldi. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte Vanlılar Vangölü Ekspresinin yeniden turizm ayağı olmasını istiyor. Van’ın kış turizminde gözde şehir olması için Vangölü Ekspresine olan ilginin artması ile olacağına vurgu yapılıyor.

2017 yılının keşfedilen ekspreslerin yeni gözdesi Van Gölü Ekspresi, başkentte başlayan yolculuğun Tatvan'a uzanan macerası yıl boyu farklı mevsimlerde gezginlerin odağında oldu. Belki memleketinize giden yol, belki yeni keşfedilecek yerler, belki Doğu'ya olan merak ya da sadece yolculuk yapmak. Van Gölü Ekspresi gezginlere masal gibi bir yolculuk imkanı sunuyor. İster uzandığınız yerden ister oturduğunuz yerden, dağlarda otlayan koyunları izleyip seslerini duyabileceğiniz, güneşin doğuşuna uyanıp kahvenizi yudumlarken her an değişen doğayı izleyebileceğiniz, Anadolu'nun bir fotoğraf albümü gibi gözünüzün önünden geçtiği muhteşem bir yolculuk Van Gölü Ekspresi. 2017 yılı boyunca gündem olan Vangölü Ekspresi özellikle kış aylarında daha çok tercih ediliyor. Müthiş manzarasıyla yolculara unutulmaz anlar yaşatan Vangölü Ekspresi, bu yılda turist ağırlamaya devam edecek. Özellikle Vanlı turizmciler kış aylarında sayıları azalan İranlılar yerine Vangölü Ekspresi ile Van’a turist akının olmasını istiyor. Vanlı turizmciler kış sezonunun açılmasıyla Van’ın yeniden gözde şehir olması için çalışma yapılması gerektiğini belirtti.

TUNÇDEMİR: ÖZELLİKLE ÖLÜ AYLARDA BUNA İHTİYACIMIZ VAR

İlgili gazetemize konuşan turizmci Abdullah Tunçdemir, 2 yıl önce başlatılan Vangölü Ekspresi akımının yeniden gündeme gelerek Van’a yeni bir heyecan katması için çaba gösterilmesi gerektiğini ifade etti. 2 yıl önce bir gurup genç tarafından akım haline gelen Vangölü Ekspresinin Van’a ayrı bir heyecan kattığını söyleyen Tunçdemir, özellikle kış mevsimi ile birlikte trene olan ilginin arttığını kaydetti. Tunçdemir, “Kış ayını geçirebilmemiz için Vangölü Ekspresine ihtiyacımız var. Vangölü Ekspresinin devamlı ve vagon sayısının da fazlalaştırarak Doğu Ekspresi gibi gündeme getirmemiz lazım. Özellikle ölü aylarda buna ihtiyacımız var. Bizim şuanda kış turizminde canlanabilmemiz için Vangölü Ekspresine çok ihtiyacımız var.” Şeklinde konuştu.

“VAN GÖLÜ EKSPRESİ BÖLGEYE HİTAP EDİYOR”

Van Gölü Ekspresinin arz etmiş olduğu öneme değinen Haldi Turizm Yetkilisi Murat Beyaz “Van Gölü ekspresi bizim için Van turizmi için olmazsa olmazlardan bir tanesidir. İsminin varlığı bile bir etki yaratıyor. Ankara’dan çıkıp Van’a gelinceye kadar geçmiş olduğu güzergâhlar özellikle kışın; Keban’dan, Elazığ’dan, Bingöl’den, Muş’tan geçiyor olması buralardan kartpostallık manzaralar sunuyor. Tamamen dolu dolu geçen bir yolculuğa sahne oluyor. Bizim asıl amacımız elbette ki Van’daki güzellikleri tanıtmak ama o tren Ankara’dan çıkıp Tatvan’a ulaşana kadar birçok şehirdeki güzelliklere de sahne oluyor. Bunların yanında buradaki görüntüler insanların sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı etkileşimlerle de daha fazla tanıtılmış ve daha çok kişiye ulaşmış oluyor.” Şeklinde konuştu.

“SEFER SAYILARI ARTTIRILMALI VE HAK ETTİĞİ ÖNEM VERİLMELİ”

Turizm için en önemli etkenin ulaşılabilirlik olduğunu belirten Beyaz bunun için Van Gölü Ekspresinin sefer sayılarının arttırılması gerektiğini belirterek “Bu noktada yapılması gerekenler ise daha önceden yapmış olduğum açıklamalarda olduğu gibi; sefer sayılarının arttırılması, vagon sayılarının arttırılması ve tanıtımının yapılması gerekiyor. Uçakların da pahalı olduğunu düşünürsek tren aslında çok ucuz ve iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Bunu da kullanmak için tabi haftada karşılıklı olarak iki gün olan seferler bize yetmiyor. Turizmde en büyük etken ulaşılabilirliktir. Bir yer çok güzel olabilir ama oraya ulaşamazsanız hiçbir kıymeti ve anlamı olmaz. Ulaşılabilirlik önemlidir. Özellikle kış aylarında uçak seferlerinde azalmalar yaşanıyor. Hatta bazen uçaklar bölge illerinde yaşanan olumsuz hava koşullarından dolayı iptal bile edilebiliyor. Bu yüzden tren bu noktalarda karşımıza çıkan hem bir ulaşım aracı hem de bir turizm aracı oluyor. Bu böyle değerlendirilmeli, sefer sayılarında ve günlerinde düzenlemeler yapılarak gereken önem verilmelidir.” Diye ekledi.

25 SAATLİK YOLCULUK

Van Gölü Ekspresi’nde de diğer ekspreslere benzer olarak Pulman, Örtülü Kuşetli, Yataklı ve Yemekli olmak üzere dört tip vagon bulunuyor. Pulman vagonlar daha çok şehirlerarası otobüsler gibi bir tarafta tekli koltuk bir tarafta ikili koltuklar olarak dizayn edilmiş. Evcil hayvanların kabul edildiği tek bölüm olan Pulman’da bir bilet fiyatının yarısını ödeyerek evcil hayvanınızı da yanınıza alabiliyorsunuz. Ankara – Bitlis arası yaklaşık 25 saat sürmesinden dolayı bu vagonlar genelde daha kısa mesafeler için kullanılıyor. Bu kısım için kişi başı 2018 yılı için 47 lira ödeniyor.

MANZARAYI İZLEME İMKANI

Trenin en rahat vagonu ise yataklı vagon. Hem iki kişilik yataklı kompartıman hem de tek kişilik yataklı kompartımanların bulunduğu yataklı vagon trenin en rahat vagonu. İçerisinde mini buzdolabı, priz masa ve lavabonun da bulunduğu vagon en çok tercih edilen vagon olduğu için bu vagonda seyahat etmek isteyenlerin biletlerini daha önceden almaları gerekiyor. Çiftler için ideal olan vagon size sakin bir yolculuk imkanı sunuyor. İki kişilik kompartımanda tek kişi 2018 yılı için 75 lira, tek kişilik kompartıman için ise 91 lira ödemeniz gerekiyor. Ve sadece yolculuğunun belki bir kısmını geçirebileceğiniz vagon tipi; yemekli vagon. Acıktığınız zaman ziyaret edebileceğiniz vagonda atıştırmalıklar, içecekler, yemekler mevcut. Uzun süren yolculuklar için harika bir seçenek olan yemekli vagon 4 kişilik masalardan oluşuyor. Ve oda tipinde olmadığı için hem ferah bir ortam sunuyor hem de pencerelerden rahatça manzarayı izleme imkanı buluyorsunuz.

VAN GÖLÜ EKSPRESİ İSTASYONLARI

Yolculuğun ilk istasyonu Ankara fakat şu an süren demir yolu iyileştirme çalışmalarından dolayı Ankara’ya 1 saat uzaklıkta olan Irmak istasyonundan trene biniliyor. Buraya kadar isterseniz kendiniz gidebilirsiniz isterseniz saat 11 de kalkan servislerle Irmak’a ulaşabilirsiniz. Tren kalkış saati gündüz olduğu için trene biner binmez hemen manzarayı izlemeye koyulabilirsiniz. Gece ise uyuyup dinlenmenizde fayda var çünkü hem gece manzarayı izleme şansı bulamayacaksınız hem de sabahın ilk ışıklarını ve güneşin doğmasını rahatça izlemeniz için iyi bir uyku çekmeniz şart. Ayrıca trenden indiğinizde ilçeyi keşfe çıkacaksanız dinç olmanız sizin yararınıza olacaktır.

VANGÖLÜ EKSPRESİ BİRBİRİNDEN GÜZEL ŞEHİRLERDEN GEÇİYOR

Ankara, Irmak, Yahşihan, Kırıkkale, Balışıh, Çerikli, Sekili, Yerköy, Caferli, Şefaatli, Sarıkent, Karasenir, Kanlıca, Yenifakılı, Himmetdede, Boğazköprü, Kayseri, Sarıoğlan, Karaözü, Yeniçubuk, İhsanlı, Şarkışla, Hanlı, Gözmen, Bedirli, Kalın, Yapı, Sivas, Taşlıdere, Bostankaya, Yenikangal, Çetinkaya, Demiriz, Akçamağara, Akgedik, Hekimhan, Malatya, Battalgazi, Fırat, Kuşsarayı, Pınarlı, Baskil, Şefkat, Yolçatı,Elazığ, Yurt, Çağlar, Muratbağı, Palu, Beyhan, Ekerek, Suveren, Genç, Turna, Nurik, Solhan, Kale, Muş, Sıcaksu, Rahova ve Tatvan.

YOLCULUK 25 SAAT SÜRÜYOR

Yaklaşık 10-15 sene önce, bu trenler konforsuz ve inanılmaz kalabalıktı, yolcular resmen çile çekiyordu. Trende yük kısıtlaması olmadığı için, insanlar o dönemlerde tren yolculuğunu seçiyor ve aşırı kalabalıkla birlikte taşınan malzemeler, trende kötü bir koku oluşuyordu. Günümüzde ise bu trenler tamamen keyif için kullanılıyor ve oldukça konforlu. Doğu Ekspres’i ile trenle yolculuk bu anlamda değişen konforun da bilinir olmasını sağladı. Biletiniz ve tüm hazırlıklarınız tamamsa, sizi 25 saat sürecek keyifli bir yolculuk bekliyor. Uzun süren bu yolculukta acıktığınızda yemekli vagona giderek karnınızı doyurabilirsiniz. Kars’a yolculuk yapan gençlerle birlikte yeniden popüler olan bu yolculuk şu sıralar da Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanındaki gençlerin hazırlığı ile Van’a yapılmak üzere organize ediliyor.

60 İSTASYONDAN GEÇİYOR, SON DURAK!

Salı ve pazar günleri Ankara'dan haraket eden tren, tam 60 istasyondan geçiyor: Irmak, Yahşihan, Kırıkkale, Balışıh, Çerikli, Sekili, Yerköy, Caferli, Şefaatli, Sarıkent, Karasenir, Kanlıca, Yenifakılı, Himmetdede. Boğazköprü, Kayseri, Sarıoğlan, Karaözü, Yeniçubuk, İhsanlı, Şarkışla, Hanlı, Gözmen, Bedirli, Kalın, Yapı, Sivas, Taşlıdere, Bostankaya, Yenikangal, Çetinkaya, Demiriz, Akçamağara, Akgedik, Hekimhan, Malatya, Battalgazi, Fırat, Kuşsarayı, Pınarlı, Baskil, Şefkat, Yolçatı. Elazığ, Yurt, Çağlar, Muratbağı, Palu, Beyhan, Ekerek, Suveren, Genç, Turna, Nurik, Solhan, Kale, Muş, Sıcaksu, Rahova ve Tatvan. Van Gölü Ekspresi'nin adına aldanıp Van'a kadar gittiğini düşünmeyin, çünkü yolculuk, Bitlis'in Tatvan ilçesinde son buluyor. Tatvan’da biten vagon son dönemlerin en çok konuşulan sorunu olsa da yolcular yük vagonu taşıyan Türkiye’nin en büyük feribotuyla, ya da 20 TL karşılığında otobüsle de Van’a geçebiliyor.

Editör: TE Bilisim