Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Van Gölü sahillerinden su numuneleri aldı ve analiz etti. Numunelerin ilk sonuçlarına göre sahillerin birçoğu temiz çıkarken, Halk Sağlığı Müdürlüğü Tuşba ve İpekyolu ilçesinde bulunan bazı sahiller için uyarıda bulundu.

 

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Van Gölü sahil şeridinden alınan sezonun ilk numunelerinin sonuçları açıklandı. Numune  sonuçlarına göre 25 sahilde halk sağlığını tehdit edecek herhangi bir risk bulunmazken, 3 sahilde ise 'yüzülemez' sonuçları elde edildi. Yaz mevsimiyle birlikte Van Gölü sahillerinin halk sağlığı açısından uygunluğunu belirlemek amacıyla Van genelinde bulunan 28 yüzme alanından numune alımlarına başladı. 15 Eylül 2017 tarihine kadar gerçekleştirilecek numune alımlarının ilk sonuçları, 3 nokta haricinde yüz güldürdü. Van Gölü sahillerinden Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği doğrultusunda tespit edilen 28 odaktan alınan numunelerin 25'inin yüzülebilir kalitede olduğu anlaşıldı.

 

 

YÜZÜLEMEZ YERLER KAPATILACAK!

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Semra Gümüş Gündüz, "Güvenli koşullarda yüzmek sağlık için yararlıdır ve insanın kendini iyi hmesini sağlar. Güvenli koşullar sadece can güvenliği için gerekli koşulların sağlanması demek değildir. Öncelikle yüzme suyu kalitesinin sağlık için herhangi bir risk içermemesini gerektirir. Bu nedenle yüzme suyu kalitesinin izlenmesi birey, toplum ve çevre sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu doğrultuda Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Çevre ve Çalışan Sağlığı şubesince 15 Haziran - 15 Eylül 2017 tarihleri arasında her 15 günde bir düzenli olarak yüzme alanlarından numune alacak. Alınan numune sonuçları Bakanlığımızın resmi internet sitesinde(http://yuzme.saglik.gov.tr) yayınlanmakta olup, plajların su analiz sonuçlarının herkese açık olmasına imkân sağlamaktadır. Ayrıca analiz sonuçlarına göre uygun olmayan yerler; yüzme alanlarındaki muhtemel kirliliğin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması ve numune sonuçları uygun çıkıncaya kadar yüzme alanının kullanıma kapatılması konularında ilgili kamu kurumlarına bildirilmektedir." dedi.

 

 

AMAÇ HALK SAĞLIĞININ KORUNMASI

Yönetmelik doğrultusunda alınan her numunenin iyi, orta ve kötü kalite su olarak değerlendirildiğinin altını çizen Dr. Gündüz, "2016 yılında yüzme sezonu boyunca 232 numune alınırken, 25 numune girilemez düzeyde sonuçlandı. Yaz mevsiminin gelmesiyle gerek il içinden, gerekse de il dışından yoğun olarak halkın rağbet edeceği plajlarımızın insan sağlığını tehdit etmemesi için denetim amaçlı numune alma işlemlerimiz bu yaz mevsiminde de devam edecektir." Şeklinde konuştu.

 

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından alınan numuneler sonuçları ise şöyle: 

Edremit Karayolları Sahili, Edremit Şahin tepesi Sahili, Edremit Polis Kampı Sahili, Edremit Su Sporları Merkezi Sahili, Edremit DSİ Kampı Yeniköy Sahili, Edremit Vali Konağı Sahili, Edremit Doğan Kamping Sahili, Muradiye Ünseli Belediyesi Sahili, Gevaş Akdamar Adası Karşısı Sahili, Gevaş Kızılay ve DSİ Sahili Kampı, Gevaş İşkırt Köyü Sahili, Gevaş Grand Deniz Kampı Sahili, Gevaş Esinler Sahili, Gevaş Keklikbulağı Sahili, Erciş Balık Bendi Sahili, Erciş Çelebibağ Sahili, Erciş Gölağzı Sahili, Erciş Karataşlar Sahili (Toki), Tuşba Çitören Köyü Sahili, Tuşba Mollakasım Yazlıkları Sahili, Tuşba Ağartı Köyü Sahili, Tuşba Çolpan Yazlıkları Sahili, Tuşba Çakırbey Köyü Sahili, Tuşba Yeşilsu köyü sahili, İpekyolu Erçek Gölü Sahili, 25 plajın hepsi de girilebilir nitelikte olduğu tespit edildi.

 

 

3 ALANDA YÜZÜLEMEZ 

İpekyolu Fidanlık Sahili, İpekyolu İskele Sahili, Tuşba Kampüs Sahili. Yüzülemez alanlara uyarı levhaları bırakılması için ilgili Belediyelere yazılar yazıldı. Van'da bulunan açık ve kapalı havuzlar ise Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Su Kalite Sisteminde takip edilerek her ay denetim ve numune çalışmaları yapılmaktadır. Mikrobiyolojik açıdan uygunsuz çıkan havuzların gerekli ıslah çalışmaları yapılıncaya kadar faaliyetleri durdurulmaktadır. 

 

Editör: TE Bilisim