Van Gölü’nde son zamanlarda giderek artan kirliliğe tepki gösteren halk, gölün temizlenmesi konusunda yetkilileri göreve çağırdı.

 

Havaların ısınmasından dolayı başta çocuklar olmak üzere, Van halkı sahile akın ediyor. Son zamanlarda sahilde biriken çöpler, belediye görevlilerince temizlenmemesi nedeniyle sahilde yüzen çocukların sağlığını tehdit ediyor. Konuyla ilgili vatandaşlar, çöplerden ve sahildeki pisliklerden dolayı gölde yüzemez hale geldiklerini, bu durumda çocuklarının hastalanmasından endişe duyduklarını belirterek, yetkilileri göreve çağırdılar.

 

Doğduğundan bu yana Van’da yaşadığını söyleyen İzzet Yılmaz, İskele Sahili’nin çok güzel olduğunu ancak çöplerin temizlenmediğini söyledi. Yılmaz, “İskele Sahili çok güzel bir sahil ama temizliği yok. Sahil 2-3 ayda bir temizleniyor ki görüldüğü üzere yapılan o temizlik çok yetersiz kalıyor. Sahilin tümü çok kirlidir. Sahilin kirli olmasıyla beraber çocuklar serinlemek için göle giriyor. Genel olarak ben sahilin bu şekilde çöp içinde olmasını açıkçası iyi değerlendirmiyorum. Çünkü sahilin tümü temizlenmeyen çöplerden dolayı hastalık saçıyor. Zaten sahil pislikten geçilmiyor. Çocukların göle girmesi çok zararlıdır.” şeklinde konuştu.

 

“BU GÜZELLİKTEKİ GÖLÜN BU DENLİ KİRLİ OLMAMASI GEREKİR”

Van Gölü’nün bu şekilde kirli olmasının çok ilginç olduğuna dile getiren Veysel Güneş (24), bu şekilde güzel olan bir gölün bu denli kirli olmaması gerektiğini dile getirdi.

 

Güneş, “Şu an sahilde gördüğüm çöplerin temizlenmesinin daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Van Gölü Türkiye’de en büyük gölü iken dünyada da güzelliğiyle sayılı göllerden birdir. Ben Batının birçok ilini gezdim. İnanın bu göl batıda olsaydı daha iyi güzel ve temiz olurdu, ayrıca göl bu şekilde görünmezdi. Gerçekten gölün bu şekilde kirli olması çok ilginçtir. Benim düşünceme göre bunu siyasi ve yahut politik açıdan değerlendirirsek de bu gölün bu halde olmaması gerekiyordu.” ifadelerini kullandı.

 

Van Gölü’nde yüzdüğü için hastalandığını dile getiren minik Eren Arastekin de “Denizdeki kirlilikler olmasaydı çok güzel olurdu ve havuza gitmek yerine sürekli buraya gelirdim. Ben bu gölde yüzdüğün için rahatsız oluyorum. Göl temiz olsaydı daha mutlu olurdum.” diye belirtti.


(YILMAZ SÖNMEZ – İLKHA)

Editör: TE Bilisim