Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampusunda yapılan tatbikat, merkez üssü Van Gölü olan 6.4 büyüklüğündeki deprem senaryosuyla gerçekleştirildi. Tatbikat depremin, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda hasara neden olduğu ve okulda çok sayıda yaralı bulunduğu bilgisi öğrenciler tarafından AFAD'a iletilmesiyle başladı.

Gerçeği aratmayan deprem tatbikatında olay yerine AFAD ekipleri gelerek senaryoya göre hasarlı okulu boşaltıp içerdeki yaralı olan personel ve öğrencilere ilk müdahaleyi yaptı. Yaralı 2 öğrenci, hastaneye kaldırıldı. Okulun 4'üncü katında mahsur kalan yaralı personel güvenlik tedbirlerinin alınması sonrası halat yardımıyla indirildi. Deprem tatbikatında ekipler, deprem anında kontrolünü kaybederek kaza yapan 2 kişiyi de sıkıştıkları araçtan kurtararark ambulansla hastaneye sevk etti.

Öğrenciler ve AFAD ekiplerinin yaptıkları tatbikat çevredeki YYÜ öğrencileri tarafından da dikkatle izlendi. Öğrenciler bir taraftan tatbikatı izlerken cep telefonlarıyla da görüntüledi.

Tatbikatı baştan sona izleyen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, böyle bir tatbikatın YYÜ'de ilk defa yapıldığını ve özellikle geleceğin sağlık personeli olacak öğrencilerin tatbikatlarla daha avantajlı konuma geleceğini söyledi. Bu tatbikatın önemine değinen Rektör Battal, Van'da yaşanan depremle bunun önemini daha iyi anladıklarını belirtti. Deprem sırasında ilk yardımın, ilk kurtarmanın ne anlama geldiğini çok iyi gördüklerini belirten Rektör Prof. Dr. Battal şunları söyledi:

"Bundan önceki afetlerde çok ciddi sorunlar yaşanır, çok uzun sürede kurtarma işlemleri gerçekleştirilir ve çok sayıda insan hayatını kaybederken, Van'daki deprem sonrasında çok kısa bir sürede ilk yardım ve kurtarma ekiplerinin çok etkin çalışmalarını gördük. İnşallah bizim yüksekokulumuzda da gençlerimiz bu vesile ile uygulamalı olarak bunları görmüş oldular. Bu insanlar gördüğümüz gibi hangimizi kurtarabileceklerini, müdahale edeceklerini hiçbirimiz kestiremiyoruz. Bu çocuklarımızın hedefi insan ve hedefi insan olan çocuklarımıza verdiğimiz bütün emeğin yerini bulduğunu gördüm. Oldukça gerçekçi olan bu tatbikatta hepsinden daha çok ben heyecanlandım."

Daha sonra tatbikata katılan AFAD ekiplerine plaket verildi.

VAN'DA 6.4'LÜK DEPREM TATBİKATI

VAN'DA 6.4'LÜK DEPREM TATBİKATI

VAN'DA 6.4'LÜK DEPREM TATBİKATI

VAN'DA 6.4'LÜK DEPREM TATBİKATI

VAN'DA 6.4'LÜK DEPREM TATBİKATI

Editör: TE Bilisim