ŞEHRİVAN HABER- Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kararı alınan Van Gölü Havzası Farkındalık Günleri kapsamında göl üzeninde ve göl etrafında bulunan ve yapımı süren katı atık ile arıtma tesisleri incelendi. Çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisinin katıldığı programda konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan, Van Gölü’nün insanlığın ortak mirası olduğuna vurgu yaptı.

Van Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kararı alınan Van Gölü Havzası Farkındalık Günleri kapsamında göl etrafındaki tesisler ve ıslahı süren çöplük alanlarında inceleme yapıldı. Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan, Genel Sekreter Engin Akın, Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Şeref Demir, İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanları Şehzade Kurt ve Azim Yacan, Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin, Muradiye Belediyesi Eşbaşkanı Leyla Balkan, Saray Belediyesi Eşbaşkanı Caziye Duman, Edremit, Tuşba ve Gevaş belediyelerinden temsilciler ve meclis üyeleri, Otelciler Derneği Başkanı Reşat Yeşilağaç, Pedalşörler Derneği, Ticaret Sanayi Odası (VANTSO), Van Ticaret Borsası (VTB), Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Göl Kentliler Taraftar Grubu, Kara Kobralar Taraftar Grubu, Van Gölü Aktivistleri Derneği, Kültür Turizm İl Müdürlüğü, Van Çevre Derneği (ÇEVDER), Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Van Mühendis ve Mimarlar Birliği (TMMOB), Van Gölü Doğa Sporları Kulübü’nden temsilcilerin, Van Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’ndan ilgili mühendislerin katıldığı etkinlik, sabah saatlerinde Kocaeli Dostluk Parkı’nda bulunan Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen buluşma ile başladı.

Kahvaltılı buluşmada katılımcıları selamlayan Eşbaşkan Özgökçe, Van Gölü’nün insanlığın ortak mirası olduğuna vurgu yaptı. Van Gölü’nün bu coğrafyanın en önemli değerlerinden biri olduğunu dile getiren Özgökçe, yapılacak etkinlikleri paylaşarak, Van Gölü ve havzası için atılacak ortak adımların, ortak çabanın önemine dikkat çekti.

Buluşma sonrası teknik heyet eşliğinde Gevaş’ta bulunan arıtma tesisinde inceleme yapan Eşbaşkan Özgökçe ve beraberindekiler, ardından ıslah edilerek, yeşil alana dönüştürülmeye başlanan Gevaş çöplük alanına geçti. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’na bağlı ekiplerin çalışmasının sürdürdüğü alanda bilgi alan Eşbaşkan Özgökçe ve beraberindekiler, hep birlikte ağaç dikti. İlk ağacı kadınlarla birlikte diken Özgökçe, ardından can suyunu verdi.

Yapılan çalışmalara dair bilgi veren Eşbaşkan Özgökçe, “Burası kentin en önemli giriş noktalarından biri. Görsel açıdan oldukça problemliydi. Görüntüsü yüzünden Gevaş sahili Mavi Bayrak alamamıştı. Bizim, kentimizin her güzelliğini ortaya çıkarabileceğimiz, sadece küçük dokunuşlar ile hayata geçirebileceğimiz çok önemli işler var. Bunun ihmal edilmiş olması çok üzücü. Yıllarca ihmal edilmiş olması Van Gölü’ne ve Van halkına en büyük haksızlık olmuştur” dedi. Islah çalışması süren alanın parka dönüştürüleceğine işaret eden Özgökçe, alanın 5 yıl sona istenilen düzeye geleceğini söyledi.

Eşbaşkan Özgökçe ve beraberindekiler, daha sonra Akdamar İskelesi’ne geçerek, deniz otobüsüyle göl üzerindeki kirliliği yerinde inceledi. Edremit’te bulunan marinaya gelen Eşbaşkan Özgökçe ve beraberindekiler, sırasıyla İskele Mahallesi’nde bulunan eski arıtma tesisi ve yapımı devam eden İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Özalp yolu üzerinde bulunan ve yapımı süren Katı Atık Entegre Geri Dönüşüm ve Elektrik Üretim Tesisleri ve Doğa Atık Sterilizasyon Tesisi’nde inceleme yaparak, süren çalışmalara dair bilgi aldı.

Editör: TE Bilisim