ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ/HÂKİM İNALÖZ- Van Gölü’nün gün geçtikçe gerek insanlar, gerekse dökülen atıklar yüzünden kirletilmesine Van Gölü Aktivistleri sessiz kalmıyor. Her fırsatta konunun üzerine giden ve farkındalık çalışmalarına bir yenisini ekleyen Aktivistler Van Gölü’nün Türkiye’nin birçok yerinde ilan edilen doğal güzellikler gibi Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesini istiyor. Geçtiğimiz süreçte konuyla ilgili kurumlara, kuruluşlara, kentin milletvekillerine sunumlar yapan aktivisitler konunun tam manasıyla bir resmi prosedür altına alınmasını istiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çevre koruma ile ilgili hassasiyetinin de farkında olan aktivistler gerek Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalar ile gerek gazetemiz aracılığıyla Van Gölü’nün korunma kanununun çıkarılmasının Cumhurbaşkanı eli ile olmasını temenni ediyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Gölü Aktivistleri Başkan Yardımcısı Ali Emrah Dağer Van Gölü’nün koruma bölgesi ilan edilmediği takdirde elimizde bulunan bir doğal güzelliği yitirme tehlikesi ile karşı karşıya olduklarını belirtti.

Van, Van Gölü ve Van Gölü Havzası ile ilgili tüm konularda üst düzey bir duyarlılık sergileyen Van Gölü Aktivisitleri Van Gölü Koruma Kanunu konusunda girişimlerini sürdürüyor. Van Gölü’nün koruma altına alınmasını sürekli gündemde tutan aktivistler bu kez de koruma için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrı yaptı.

“KAPALI BİR HAVZA DAHA ÇOK KİRLENİYOR”

Gündemlerinden düşürmedikleri Van Gölü koruma kanunu kapsamında yeni bir girişim yapan aktivistler konunun önemini Şehrivan aracılığı ile dile getirdi. Van Gölü’nün kapalı bir havzaya sahip olduğu için daha çok kirlendiğini belirten Dağer “Van Gölü 450 km’lik çevresi, 1 il 6 ilçe, 140 köy ve sanayi kuruluşu yer almaktadır. Yaklaşık 1 milyon nüfus Van Gölü kıyısında yaşamaktadır. Son yıllarda göl çevresinde nüfus oldukça artmıştır. Bunun sonucunda göl ve çevresi ekolojik bozulmaya doğru gitmektedir. Toplum olarak ve bireysel olarak bilinçsizce bu doğa harikası yaşam kaynağımızı kirletiyor ve kirletmeye devam ediyoruz. İnsanoğlu doğayı maalesef çok kötü kullanıyor. Van Gölü kapalı bir havza olduğundan herhangi bir akıntısının olmaması daha çabuk kirlenmesine neden oluyor. Bizde bunun bilincinde olarak yaptığımız faaliyetler ile bu konuda bir farkındalık oluşturmak istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

“BİR ÇOK BÖLGE KORUMAYA ALINDI”

Türkiye’de birçok bölgenin Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildiğine dikkat çeken Dağer “Son zamanlarda Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu konudaki hassasiyetleri ile Türkiye’de bulunan birçok doğal güzellik “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edildi. Cumhurbaşkanımızın çevre konusundaki hassasiyetlerini daha önce yapmış olduğu açıklamalarından biliyoruz, Ayder Yaylası ile ilgili Salda Gölü ile ilgili birçok açıklaması var. Biz Van Gölü Aktivistleri olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza Van Gölü Konusunda sesimizi duyurmak istiyoruz. Van Gölü’ndeki kirlilik öyle bir noktaya ulaştı ki bu koruma bölgeleri arasına dâhil edilmediği takdirde yok olmaya doğru ilerleyecek. Geçenlerde Van Milletvekilimiz Sayın Abdulahat Arvas ile de bu konuyu meclise taşıdık fakat ilgili komisyonlardan henüz bir karar çıkmadı.” Diye ekledi.

“CUMHURBAŞKANIMIZ SAHİPSİZ BIRAKMAYACAKTIR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Dağer “Geçenlerde Başkanımız Erdoğan Özel de Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada ‘Türkiye’mizin en büyük gölü, kuş cenneti, biyolojik çeşitliliği ve binlerce yıllık tarihi ile eşsiz bir zenginliğe sahip olan Van Gölü’nün de korunması hayati önem arz etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan; Van Gölü Koruma Kanunun yürürlüğe girmesi için desteklerinizi bekliyoruz.’ Şeklinde konuşmuştu. Sayın Cumhurbaşkanımızın Van’ı bu konuda sahipsiz bırakmayacağını umuyorum. Van Gölü’nün korunması adına çalışmalarımız sürekli devam edecek.” Diye sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim