ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN - Van’ın gözbebeği, en büyük varlığı Van Gölü... Tartışılmaya ve tartışmalara konu olmaya devam ediyor. Haftalardır gündemden düşmüyor.

 

Çevresinde yaşanan çevre katliamları her gün farklı şekillerde konu olmaya devam ediyor. Arıtma tesislerinden kaynaklı sıkıntılar, Van Gölü Koruma Kanunu’nun olmaması, bilinçsiz kirlilik Van’ın en önemli gündemlerinden birisi. Van Gölü’nün kirletilmemesine karşı kampanyaların da başlatıldığı şu süreçte Van’ın tek bayraklı plajı da hasssiyet bekliyor. TÜRÇEV tarafından Türkiye’nin tek mavi bayraklı plajı olarak tescillenen Ayanıs Sahilleri de vatandaşlar tarafından kirletilmeye devam ediyor. Van Gölü duyarlılığının iyice arttığı şu sıralar çevreciler Van’ın cennet sahillerinin de bilinçsiz kirlenmesinin önüne geçilmesi çağrısında bulunuyor.

 

 

Geçtiğimiz yıl Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından Van’a verilen “Mavi Bayrak” plajı çöplüğe döndü. Türkiye’de deniz kenarında olmamasına rağmen tek mavi bayraklı sahili olan Van, mavi bayraklı sahiline sahip çıkmıyor. Uzun uğraşlar sonucu kazandırılan ve Türkiye’nin en temiz plajlarından biri olarak tescillenen Van Ayanis Sahili’nde mavi bayrak yerine çöplerin dalgalanması Vanlıları üzüyor.

 

VAN BİR İLKE SAHİP AMA...

 

Türkiye’de deniz kenarında olmamasına rağmen mavi bayraklı plajı olan tek il Van. Vanlıların deniz olarak nitelendirdiğini Vangölü Kapalı Havza Denizi olmasına rağmen Van açık havza denizi kenarında yer almıyor. Buna rağmen yapılan çalışmalar ve girişimler sayesinde geçtiğimiz yıl Van’a mavi bayrak verildi. Tuşba İlçesinde bulunan Ayanis Sahili için mavi bayrak verildi verilmesine ancak Ayanis sahiline ne plaj yapıldı ne de başka bir şey. Üstelik mavi bayraklı sahil çöpten de geçilmez hale geldi.

 

 

BELEDİYE PLAJ YAPACAKTI!

 

Mavi bayrak almasının ardından Tuşba Belediyesi tarafından Avrupa standartlarında konaklama mekânları ve 200 metre genişliğinde plaj oluşturulacağı belirtilmişti. Belediyenin bu plajı kısa zamanda haya geçirmesi beklenirken, sahilin çöplüğe dönüşmesi tepkilere neden oldu. Bakımsızlıktan ve ilgisizlikten şikayetçi olan vatandaşlar, yetkililerin temizliği ifade eden mavi bayrağın gereğinin yerine getirilmesini istedi. Belediyenin plaj yapılacak söylemi henüz hayata geçirilmezken, Van Ayanis’teki mavi bayrak TÜRÇEV sitesinde Tuşba Belediyesi Ayanis Halk Plajı olarak görünüyor. Plaj adına hiçbir çalışma henüz yapılmadı.

 

 

TEMİZLİĞE ÖNEM VERİLMELİ

 

Van Gölü'nün Ayanis sahilinde yerli turist bile çöpler yüzünden göle girmeyi tercih etmiyor. Göl kıyısında ve gölün içersindeki katı atıkları gördüklerinde şoke olduklarını belirten vatandaşlar, "Bize Van Gölü'nün en güzel ve temiz sahilinin Ayanis olduğunu söylediler. Biz de buraya geldik. Ama gördüğümüz manzara bizi hem şok etti, hem de çok üzdü. Çünkü Türkiye'de temizlik bakımından sayılı bir bölge olan Ayanis'te çöpleri atabilecek bir yer yok. Su yok. Tuvalet, soyunma kabini bile yok. Bu güzel sahilin temizliği ifade eden mavi bayrağın gereğini yetkililer yerine getirmeli. Buralar sosyal tesisler yapılar cazip hale getirilmelidir.” Dedi.

 

TÜRKİYE’DE 454 MAVİ BAYRAKLI PLAJ VAR

 

Türkiye sahillerinde 454 mavi bayraklı plajıyla turizme hizmet verirken, Van Gölü'ndeki tek mavi bayraklı bölgenin kıymeti yeterince bilinmiyor. Geçen yıl TÜRÇEV tarafından listeye alınan yaklaşık 4 kilometrelik kumsalı bulunan Ayanis sahilinde, özellikle piknikçilerin çöplerini atabilecekleri konteynerler olmadığı için çöp yığınları oluştu.

 

 

ANTALYA BİRİNCİ SIRADA

 

Dünya genelinde 46 ülkede uygulanan "Mavi Bayrak Programı" kapsamında, Türkiye geçen yıl 444 olan Mavi Bayraklı plaj sayısını 454'e yükseltti. Bu sayıyla Türkiye, 454 plajı ile 2017'de dünya üçüncüsü oldu. Mavi Bayrak'ta İspanya 578, Yunanistan ise 468 plajla ilk iki sırayı paylaşan ülkeler oldu. Türkiye’de ise Antalya 200, Muğla 101, İzmir 51 plajla başı çeken iller oldu.

 

MAVİ BAYRAK NEDİR?

 

Mavi Bayrak, plaj ve marinalara verilen, uluslararası bir çevre ödülüdür. Mavi Bayrak, Çevre yönetimine önem verildiğini, Çevre bilincinin oluşturulmasına yönelik etkinliklerin yapıldığını, deniz suyunun temizliğini, plaj veya marinayı kullananların ihtiyaçlarına cevap verecek donanım ve güvenliğe sahip olduğunun garantisi niteliğindedir.

 

 

BİRÇOK KRİTERİ VAR

 

Bu ödül sadece plajlar için değil, aynı zamanda marinalar ve yatlar için de verilmektedir. Mavi Bayrak Ödülü nü alabilmek için, plajlar için 33 ve marinalar için 25 kriterin sağlanması gerekmektedir. Plajlardan 15 günlük aralar ile sezon boyunca deniz suyu numunesi alınmakta, mikrobiyolojik düzeyde ve üç parametrede analizler yapılmaktadır. Bu analizler “Avrupa Birliği Yüzme Suyu Direktifleri” kapsamında değerlendirilmektedir. Marinalar için ise deniz suyu analizi istenmemektedir. Deniz suyunun fiziksel görüntüsü, ana kriter olarak değerlendirilmektedir. Söz konusu numune alma ve analiz işlemleri Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmakta ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca da bir kısmı finanse edilmektedir.

 

Editör: TE Bilisim